Başbakan yeni kabineyi açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan yeni kabineyi açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2011 10:50

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 61. Hükümet'in yeni kabinesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunmak için Çankaya Köşkü'ne çıktı. Erdoğan görüşmenin ardından geldiği Başbakanlık binasında yeni kabineyi açıkladı. Yeni Bakanlar Kurulu ilk kez yarın saat 11.00'de toplanıyor. Güvenoylaması ise Çarşamba günü yapılacak.

Haberin Devamı

YENİ KABİNE BÖYLE AÇIKLANDI / FOTO GALERİ

CUMHURBAŞKANI GÜL İLE ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMESİNDEN FOTOĞRAFLAR

BAŞBAKAN YENİ KABİNEYİ AÇIKLADI / WEB TV

Başbakan Erdoğan, görüşme için saat 11.59'da protokol kapısından Çankaya Köşkü'ne girdi.

Kabulde, Başbakan Erdoğan yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sundu.

Görüşmenin ardından saat 13’te Köşk’ten ayrılan Erdoğan yeni kabine listesini açıklamak için Başbakanlık binasına geldi.

İşte Bakanlar Kurulunu açıklamak için kameraların önüne geçen Erdoğan’ın sözlerinden satır başları:

61. Bakanlar Kurulu listesini takdim ediyorum. Başbakan yardımcıları 4 kişiden oluşuyor.

Bülent Arınç (Bursa Milletvekili)

Ali Babacan (Ankara Milletvekili)

Beşir Atalay (Kırıkkale Milletvekili)

Bekir Bozdağ (Yozgat Milletvekili)

NOTLAR... Zeynep Gürcanlı yazıyor

HÜKÜMETİN SÜRPRİZ: İÇİŞLERİ BAKANI
İdris Naim Şahin, AK Parti Genel Sekreteri idi, İçişleri Bakanlığı'na atandı. Üç dönemdir milletvekili olan Şahin, Başbakan Erdoğan'ın en yakın çalışma arkadaşlarından. Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını ardından da İstanbul Büyükşehir Belediyesi teftiş kurulu başkanlığını yaptı.

TERÖRLE MÜCADELE BEŞİR ATALAY'A EMANET: AÇILIMA DEVAM
Kabinedeki bir başka önemli unsur ise, Beşir Atalay'ın Başbakan Yardımcısı yapılması oldu. Kulislerde, Beşir Atalay'ın adı, Milli Eğitim Bakanlığı için geçiyordu. Başbakan Erdoğan, kabine listesini açıkladıktan sonra soruları yanıtlarken yaptığı açıklamada, Atalay'ın terörle mücadelenin koordinasyonundan sorumlu olacağını söyledi. Erdoğan, Milli Birlik ve beraberlik projesinin devam edeceğini de vurguladı.

YENİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ
Bir başka sürpriz isim ise, Milli Savunma Bakanlığı'na atanan İsmet Yılmaz oldu. Milli Savunma Bakanlığı kilit bir görev bugünlerde; Çünkü Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'da halen tutuklu olan generallerin durumları da masaya yatırılacak. Yılmaz'ın ilk milletvekili görevi, ancak ilk bakanlık görevi değil. Çünkü Yılmaz 1961, seçim kanunu gereği 2007 seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştı. 31 Ekim 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olan 12 Haziran seçimlerinde Sivas Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

7 İSİM KABİNEDEN AYRILDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ustalık kabinesi" olarak nitelendirilen yeni hükümette 7 isme yer vermedi. Bunlardan ilki, TBMM Başkanı seçilen, bir önceki hükümette Başbakan YArdımcısı olarak görev yapan Cemil Çiçek oldu. Diğer iki isim ise, milletvekili adayı gösterilmeyen Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Aliye Kavaf. Milletvekili olmalarına rağmen, kabineye girmeyen isimler ise, eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ve spordan sorumlu eski Devlet Bakanı Nafiz Özak oldu.

KABİNENİN HİÇ DEĞİŞMEYEN BAKANI; BİNALİ YILDIRIM
AK Parti iktidara 2002 seçimlerinin ardından geldi. Önce Abdullah Gül Başbakanlık yaptı. Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin önündeki yasal engel kalkıp, TBMM'ye girmesinin ardından da AK Parti hükümetlerinin Başbakanlığını Erdoğan üstlendi. Ak Parti hükümetlerinde, başbakanlık görevi bile değişti, ancak tek bir bakan, yerini hiç değiştirmedi; Bu kişi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Yıldırım, 2002'den bu yana aralıksız Ulaştırma Bakanı oldu. Tek istisna ise, Yasa gereği seçim dönemlerinde bu görevi tarafsız kişilere bırakması oldu. Ancak yasal zorunluluk bittiği anda, yeniden Ulaştırma Bakanlığı görevine hep atandı.

İKİ SIKINTILI KONU, İKİ YENİ BAKANA EMANET
Hükümetin önündeki en sıkıntılı iki konu, kabineye ilk kez giren iki isme emanet edildi; Sıkıntılı konulardan ilki, tüm Türkiye’nin yakından izlediği futbolda şike davası. Bu konuyla doğrudan ilgilenecek kişi ise, kabinenin en genç üyesi, Samsun Milletvekili Suat Kılıç olacak. Kılıç, bakan olmadan önce TBMM’de AK Parti grup başkanvekili olarak görev yapıyordu.

İkinci sıkıntılı konu ise, tutuklu generaller konusu. Çünkü Ağustos ayı başında Yüksek Askeri Şura’da bu konu masaya yatırılacak. Tutuklu generallerin emekliye sevk edilip edilmeyeceği kadar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki komutan sıkıntısı da ele alınacak. Bu çerçevede mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılması üzerinde duruluyor. Görev süresi uzatılmazsa, Orgeneral olmayan bir ismin Hava Kuvvetleri Komutanı olması ihtimali de ortaya çıkabilecek.

YENİ KABİNE'DE GÜNEYDOĞU VE İÇ ANADOLU AĞIRLIĞI
 En çok milletvekili olan İstanbul, yeni hükümette de üç kişiyle en çok temsil edilen il oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Milletvekili. AB BAkanı Egemen Bağış ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de İstanbul'dan seçildiler.
İkinci sırada ise İzmir yer alıyor; İzmir hükümete iki bakan gönderdi; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay.
Ankara'dan ise tek bir bakan var kabinede; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan.
Kabineye bakıldığında ağırlığın güneydoğu ve İç Anadolu'dan olduğu ortaya çıkıyor;
Kabinenin tek kadın bakanı Fatma Şahin Gaziantep'ten. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman'dan, Tarım Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır'dan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa'dan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl'den vekil seçildiler.
İç Anadolu Bölgesinden ise, Konya milletvekili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kayseri Milletvekili Enerji Bakanı Taner Yıldız, Yozgat Milletvekili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kırıkkale Milletvekili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sivas Milletvekili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kabinede yer aldılar.
Karadeniz bölgesi de kabinede ağırlıklı temsil ediliyor;
Spor Bakanı Suat Kılıç Samsun, Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Trabzon, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Rize, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Ordu milletvekili.
En az temsil edilen bölge Doğu Anadolu Bölgesi; Erzurum'dan Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu bölgeyi temsil eden bakan olacak.

ÜÇ BAKAN, AK PARTİ'NİN TÜM KABİNELERİNDE YERALDI
 AK Parti'nin 2002'de iktidar çoğunluğunu elde etmesinin ardından kurulan tüm kabinelerde, görev yerleri değişse bile, hep kabinede olan üç isim var;
Ali Babacan, Abdulah Gül tarafından kurulan ilk AK Parti kabinesinde hükümete Devlet Bakanı olarak girdi. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu hükümetlerde de yine Devlet Bakanı olarak başladı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak kabinede kalmaya devam etti.
Beşir Atalay da Gül kabinesinde Devlet Bakanı idi. Aynı görev Erdoğan'ın ilk hükümetinde de sürdürdü. Ardından İçişleri Bakanı oldu, şimdi ise Başbakan Yardımcılığına atandı.
Binali Yıldırım ise, her AK Parti hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak kırılması güç bir rekora imza attı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı: Sadullah Ergin (Hatay Milletvekili)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Şahin (Gaziantep Milletvekili)

AB Bakanı: Egemen Bağış (İstanbul Milletvekili)

Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı: Nihat Ergün (Kocaeli Milletvekili)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik (Şanlıurfa Milletvekili)

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Erdoğan Bayraktar (Trabzon Milletvekili)

Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu (Konya Milletvekili)

Ekonomi Bakanı: Zafer Çağlayan (Mersin Milletvekili)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız (Kayseri Milletvekili)

Gençlik ve Spor Bakanı: Suat Kılıç (Samsun Milletvekili)

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehmet Mehdi Eker (Diyarbakır Milletvekili)

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Hayati Yazıcı (Rize Milletvekili)

İçişleri Bakanı: İdris Naim Şahin (Ordu Milletvekili)

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz (Bingöl Milletvekili)

Kültür Bakanı: Ertuğrul Günay (İzmir Milletvekili)

Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek (Batman Milletvekili)

Milli Eğitim Bakanı: Ömer Dinçer (İstanbul Milletvekili)

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz (Sivas Milletvekili)

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu (Afyonkarahisar Milletvekili)

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ (Erzurum Milletvekili)

Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım (İzmir Milletvekili)

Haberin Devamı

6 YENİ BAKAN

6 yeni arkadaşımız bu kabinede görev alırken 3 arkadaşımızın da bakanlıklarında değişiklik yaptık

BEŞİR ATALAY TERÖRLE MÜCADELEYE BAKACAK

Başbakan yardımcılarından benim adıma Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na mücadele ediyordu. Beşir Atalay bu göreve başkanlık edecek ve açılım sürecini yürütecek

Geçen dönem kalfalık ve çıraklık dönemini başarıyla yürüten arkadaşları değiştirmeye gerek yok. Bunun dışındaki arkadaşlarımızın da başarılı çalışmaları oldu. 45 yıl aynı ekiple gideceğiz diye bir kural yok. Bizim 4 yılımız performansı yüksek bir 4 yıl olacak.

Bekir Bozdağ daha çok Faruk Çelik’teki görev ve onun yanına yeni görevler eklemek olabilir. Bu başbakan yardımcısı arkadaşlarımın hepsi inandığım, güvendiğim, başarılı arkadaşlarım

Haberin Devamı

Önce yarın saat 11.002’de Bakanlar Kurulu’nu toplayacağım. Bakan yardımcılarının 3 ana görevi olacak. Bakan yardımcılarının sabit bir görevi var. İllerim sorunlarını onlar almalı. STK’ların sorunlarını onlar takip etmeli.

Hükümet sözcüsünün kim olacağını yarın Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklayacağım.

“15 TEMMUZ AÇIKLAMASI SÜRÇ-Ü LİSANDIR”

Grup Başkanvekili arkadaşımız Elitaş’ın ayın 15’i ile ilgili açıklaması olmuş. Sürç-ü lisandır. Ana muhalefet her zaman marjinal değildir. İktidarın alternatifidir. Marjinal bir konumda olursa kendilerine yetki verenleri de üzer.

Ana muhalefetin tavrını tasvip etmemiz de mümkün değil. Milletvekili olmuşlardır ama vekaleti tamamlayıcı o yemini etmedikten sonra ciddi vebal altındadır. Yasama çalışmalarına katılmadıktan sonra vekalet olur mu? MHP’nin yaptığı gel çalışmalara katıl. Ama onlar buradaki çalışmalara katılamamak suretiyle çalışmalara katılmıyor.

Haberin Devamı

15 günlük süreçte kendileri yeminleri yapmak suretiyle yasama görevlerini yaparlarsa memnun oluruz. Yasama görevlerini yerine getirmezlerse parlamento içi hukukun gereği neyse onu da yerine getirmek zorundayız.

Milli Savunma Bakanı’nın yardımcısı sivil olacak.  Hükümet programımız hazır. Cuma açıklayacağım

SORULAR:

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYISI EN AZ 27’YE ÇIKIYOR

Bir bakanlık daha eklendi. Veysel Eroğlu olmayacak dediniz?
Ben olmayacak demedim. Bu yeni oluşumda bir konu hassas. Orman Türkiye’de yüzölçümünün büyük bir kısmını oluşturuyor. Su adeta petrol kadar değerli. Suyu çevrecilik olarak balıkçılık olarak iyi değerlendirirsek önemli. Türkiye’de plan noktasında sıkıntımız var. Bir belde belediyesi kendisine göre plan yapıyor. Yanında mimar yok. Öyle bir belde belediyesi neyin planını yapacak, yapamaz. Türkiye’nin ulusal planı yok. 780 bin km2’nin planının yapılması lazım.Bunu yapmak lazım. 250 binlik planları bölgesel olarak biz yapalım. 100 binlik veya aşağısını da Büyükşehirler yapsın. 2014 seçimlerinde Büyükşehir belediyelerinin sayısı asgari 27’ye çıkıyor. Mardin ve Malatya da 750 bini yakalarsa o zaman bu sayı 29a çıkacak. Şehirleri kaçak yapılaşmadan kurtaralım ve şehirlerimizi modern şehirler haline getirelim istiyoruz. Orman ve Su İşleri’nde çok ciddi bir barajlarda, HES’lerde çalışmalarımız var. Suyu artık atıl kullanmayan bir ülke haline geliyoruz. Artık su akar Türk bakar demeyeceğiz. Su akar Türk yapar diyeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak da belediyelerle bu geri dönüşümü çok iyi değerlendirmemiz lazım. Suyu bol bir ülke değiliz.

Haberin Devamı

Soru: Meclis’e katılamama konusu CHP’nin tavrı üzerinden tartışılıyor. BDP’liler de Meclis’e gelmiyor? Gül ile bu konuda bir değerlendirmeniz oldu mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız ile bu konudaki değerlendirmemiz noktasında farklı bir düşüncemiz yok. BDP’nin desteklemediği bir bağımsız vekil yok. Hepsi onlarla koordineli seçime giriyor. Kendilerine farklı bir yol çizmişler. Diyarbakır’da toplanmışlar. Demokrasi içinde kendilerine bir yol arama hedefleri yok. Demokrasi içinde yol arayacaklarsa bunun yeri Diyarbakır değil. Bu işin tek yeri TBMM. Türkiye’nin milletvekili ise bunlar yerleri TBMM’dir. Ancak İl Genel Meclisi üyesi iseler onu bilemem. Ama şu anda öyle gibi çalışıyorlar. CHP ile ilgili ne söylediysem onlar içinde söyleyeceklerim farklı değil.

FUTBOLDA ŞİKE DEPREMİ SORUSU

Fenerbahçeli değil sadece kongre üyesiyim. Olay sadece Fenerbahçe ile alakalı değil. Yargı buradan nereye ulaşacak emin değilim. Eğer bir yerde bir suistimal varsa bir yanlış varsa bunun adil bir yaklaşımla çözülmesi lazım. Bu bizim çok inandığımız ne olursa olsun orda da takınacağımız tavırdır. Yargı belgelerle bilgilerle çalışmalar yaptığını söylüyor. Temenni ederim ki süratle bir adil neticeye varmak suretiyle uluslar arası bu konudaki vizyonumuza leke gelmesin. Şu andaki tartışmalar dahi bize leke getiriyor. Uzun yıllara dönük olarak da en azından dedikoduların yapılmasına fırsat vermeyecektir bu soruşturmalar. Halkımızın yargısına ya da kurumlarına inandığı bir ülke olmalıdır. Biz de bunları duygusal bir şekilde değil olması gerektiği gibi bakmalıyız. Adil kararlar verilmek suretiyle bir neticeye varılır. Takımlar kampta, ligler başlayacak. NE olduğu ne olacağı süratle meydana çıksın.

Soru: Daha önce Meclis Başkanvekilliği için kadın adaylar gösterildi. Nimet Çubukçu’nun adı geçiyordu. O olabilir mi?
Bunun değerlendirmesini grubumuzda yapacağız. Onun için bir şey söyleyemem.

Soru: Büyüme iyi gidiyor. Enflasyon normal. Cari açık kaygı verici…
Enflasyon normal mi? Cari açık kaygı verici değil. Endişelenmeyin. Her türlü tedbir alınıyor. Bu ülke ihracatıyla falan cari açığı falan rahatça aşar. Son çeyrekte cari açığın da çok gerilediğini göreceğiz.

YENİ BAKANLARDAN İLK TEPKİLER

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:
Hayırlı olsun inşallah. Bu ülkeye şimdiye kadar devasa hizmetleri sunduk. Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyada iki önemli madde var su ve kaynak. Bu bakanlık çok önemli. Su olmadan hayat olmuyor. Biz bütün şehirlerin ve köylerin dahi içme suyu sorunlarını çözdük. Sorunları tarihe gömdük. Mutlaka sulama suyu enerjisinden faydalanmak lazım. DAP, GAP, KOP gibi bölgesel sulama suyu projelerini bitireceğiz. Bu sene 333 adet gölet ve sulama suyu projesine başladık. Yeni kabine Başbakanımızın ustalık dönemine yakışır bir kabine. Hepsi de çok çalışkan ve başarılı. Türkiye’nin bu kabine ile destanlar yazacağına inanıyorum.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç:
Yeni Spor Bakanı Suat Kılıç, Şike ve tevsik operasyonunu yorumladı: Öncelikle bir hukuk konusu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:
Önümüzdeki hafta başında güven oylaması alındığı zaman Hükümetin işi bitecek. Sonra Meclis tatile devam edebilir. Bugün de doğrusu 'herhalde görevim devam edecek' diye içime doğuyordu ama biz her türlü göreve hazır olduğumuz için büyük bir heyecan içerisinde değildim. Büyük bir onurdur. Sayın Başbakanımız, 61. Hükümet'te bize başbakan yardımcılığı görevini takdir etmiş, bundan dolayı mutluyuz. İnşallah bu görevin layıkıyla yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bütün arkadaşlarımla birlikte başarılı bir hükümet olarak görevimizi yapacağımıza inanıyorum. Bazı arkadaşlar benim için de sürpriz oldu.

BİNALİ YILDIRIM ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA 4. KEZ GETİRİLEN İLK BAKAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!