Başbakan Erdoğan'dan "teğet" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğandan teğet açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 17:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel finansal krizden en önemli darbeyi gelişmiş ülkelerin yediğini belirterek, “(Bizi de etkileyecek, ama bizi onlar gibi etkilemeyecek) dedim, hala aynı şeyi söylüyorum; bizi onlar gibi etkilemedi ve etkilemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Vakko'nun Esenyurt'ta kurulan üretim merkezinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ürettiği en değerli markalardan Vakko'nun yeni fabrikasının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Üretime, ihracata ve özellikle de istihdama yaptıkları katkıdan dolayı Vakko yöneticilerine teşekkür eden Erdoğan, Vakko'nun sadece yatırım, üretim ve istihdamla kalmadığını, bir dünya markası haline gelerek herkesin göğsünü kabarttığını söyledi.

Erdoğan, 6 yıl önce göreve geldiklerinde Türkiye'yi küçülen bir ülke olmaktan çıkarıp, büyüyen, özellikle dünyada markalar üreten bir ülke haline getirmenin gayreti içinde olacaklarını söylediklerini hatırlatarak, kalkınma stratejisini de özel sektör odaklı inşa edeceklerini ve özel sektörün yatırım ve girişimleriyle ülkenin büyüyeceğini ifade ettiklerini anlattı.

Bu hedeflere ulaşma noktasında önemli adımlar attıklarını, önemli mesafeler aldıklarını kaydeden Erdoğan, bu sayede Türkiye'nin büyük bir hızla kalkınmaya, büyümeye ve gelişmeye başladığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, gerek kamu gerekse özel sektörün ardı ardına yatırımlar yapmaya başladığını ve elde edilen göstergelerin, Türkiye'nin bilhassa özel sektör merkezli kalkınma yolunda hızla ilerlediğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2002 yılında 58,6 milyar YTL seviyesinde toplam yatırımlar, 2007 yılı sonunda 184 milyar YTL'ye ulaştı. Toplam yatırımlar içinde özel sektörün payı 2002'de 43,4 milyar YTL iken, 2007 sonunda 155,4 milyar YTL seviyesine geldi. Bu, ekonomimizin büyümesinin özellikle sağlıklı bir şekilde devam ettiğinin en açık bir ispatıdır.”

Son 6 yıl boyunca sağladıkları güven ve istikrarın neticesi olarak Türkiye'nin her tarafında yeni fabrika ve işletmelerin açıldığını anlatan Erdoğan, 2008 yılı Ekim ayı itibariyle açılan şirket sayısının 43 bin 239, kapanan şirket sayısının ise 7 bin 748 olduğunu kaydetti.

'YERE SAĞLAM BAS' NASİHATİNDEKİ GİBİ...

Erdoğan, “Demek ki Türkiye, dünyadaki mevcut gelişmelerde geriye değil, ileriye gitmeye devam ediyor” dedi.

Aynı şekilde mevcut işletmelerin de kapasite ve rekabet gücünü artırmaları, marka değerini yükseltmeleri ve dünya piyasalarında söz sahibi olmalarının sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Erdoğan, Vitali Hakko'nun oğluna 'yere sağlam bas' nasihatindeki gibi, kendilerinin de yere sağlam bastığını ve bugünleri yakaladıklarını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geleceğe hayali bakmadık, kararlı baktık ve kararlı yürüyüşümüzü hala devam ettiriyoruz. Onun için zaman zaman bir şeyler söylüyorum. Dediğim şu; dünyadaki küresel finansal krizden şüphesiz ki özellikle gelişmiş ülkeler en önemli darbeyi yiyor. (Bizi de etkileyecek, ama bizi onlar gibi etkilemeyecek) dedim, hala aynı şeyi söylüyorum; Bizi onlar gibi etkilemedi ve etkilemeyecek. (Ama bizi de şöyle bir teğet geçecek) dedim. Tabii bunu dalgaya alanlar oldu. Evet, bizi teğet geçecek ve az da olsa bize zararı olacak, ama biz onlar gibi etkilenmiyoruz.”

Başbakan Erdoğan, sabah Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Olağan Genel Kurulu Toplantısına katıldığını hatırlatarak, girişimcilerin o ruhu kaybetmediklerinin görüldüğünü söyledi.

“ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKMAMIŞ, KOSKOCA VAKKO DEVİ ÇIKMIŞ”

Vakko'nun Esenyurt'ta 30 milyon dolarlık yatırımının açılışını yaptıklarını, burada 400 kişiye istihdam sağlandığını anlatan Erdoğan, bu önemli adımdan dolayı özellikle Vakko Grubuna teşekkür etti.

Erdoğan, Türkiye'de son derece dinamik, atılımcı ve girişimci bir özel sektör olduğuna dikkati çekerek, küresel ekonomiye entegre olmuş, gelişmeleri yakından izleyen, küresel ölçekte marka olmaya çalışan ve uluslararası markalarla rekabet eden bir özel sektör bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, “Bugün bir dünya markası haline gelen Vakko, aslında azmin, kararlılığın neticelerini göstermek açısından çok iyi bir örnek teşkil ediyor. Aslında Vakko, 1934 yılında küçük bir 'Şen Şapka'dan çıkmış. Ama bu şapka içinden bir tavşan çıkmamış, koskoca bir Vakko devi çıkmış ve dünyada bir marka haline gelmiş” şeklinde konuştu.

Bunun, azmin, kararlılığın, girişimciliğin en güzel ifadesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Ve oradan işte nerelere... Mahmutpaşa'dan tutunuz da Merter'e, oradan İstiklal Caddesine ve buralara kadar gelmiş ve şu anda da Esenyurt'ta, 2 misli Merter'in büyüğü olarak yoluna kararlılıkla devam ediyor” dedi.

Erdoğan, gelecek yıl da Vakko'nun Nakkaştepe'deki merkezinin açılışını yapacaklarını kaydetti.

Vitali Hakko'yu yakından tanıyan bir kişi olduğunu, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu andan itibaren bir İstanbul sevdalısı olarak, Vakko'nun da bir Beyoğlu sevdalısı olarak Beyoğlu'nda atılması gereken adımlarla ilgi birçok şeyi paylaştıklarını anlatan Erdoğan, geçmişte Vakko'nun İstiklal Caddesi'ndeki binasının cephesinin caddenin mimarisine uygun hale getirilmesini teklif ettiğini ve Vitali Hakko'nun da bunu kabul ettiğini söyledi.

Vitali Hakko'nun bir İtalyan mimara projeyi çizdirdiğini ve daha sonra da kendisine getirdiğini ifade eden Erdoğan, ancak bu projenin uygulamaya konulma imkanının hiçbir zaman olmadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, “Temenni ederiz ki artık aile bu işi gerçekleştirir ve İstiklal Caddesi çok daha farklı bir Vakko ile yoluna devam eder. Ve bu tabii onun bir yerde mirası. Aynı zamanda fiili vasiyeti olarak ben telakki ediyorum. Çok da güzel olur” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!