Başbakan Erdoğan yazarlarla bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan yazarlarla bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2010 10:53

Başbakan Erdoğan, demokratik açılım çalışmaları kapsamında yazarlarla biraraya geldi. Erdoğan, 'söz uçari yazı kalır' diyerek başladığı konuşmasında Cumhuriyet'in en aykırı şairi Ece Ayhan'dan alıntı yaparak, ''Ece Ayhan 'Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim' diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi'' dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'IN YAZARLARLA TOPLANTISINDAN KARELER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzik, sinema ve radyoculardan sonra demokratik açılımla ilgili bu kez yazarlar ile bir araya geldi. Kahvaltıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay hazır bulundu.

KİMLER KATILAMADI?

Demokratik Açılım toplantılarını organize eden Hüseyin Çelik, görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bugünkü davetlilerin daha çok roman, hikaye ve tiyatro yazarları gibi sanatkar yazarlar olduğunu belirten Çelik, demokratik açılımla ilgili yazı ve kitapları yayınlanan 8-9 yazarında davet edildiğini söyledi. Spekülasyonlar yapılmaması için özellikle bazı isimlerle ilgili açıklama yapmak istediğini ifade eden Çelik şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Sayın Yaşar Kemal bu süreci başından beri destekleyen yazarlarımızdan bir tanesi. Kendisi, Sayın Beşir Atalay’la yaptığı 4 saatlik görüşmesinde, bu konudaki görüşlerini sayın Başbakan’a iletmek üzere söylediğini ifade etti. Sayın Orhan Pamuk, yurt dışında olacağı için katılamadılar. Sayın Başbakan’a sevgilerini, sempatilerini ile süreci desteklediğini ifade etti. Sayın Adalet Ağaoğlu başka bir programı olduğu için katılamadı ama sayın Başbakana iletmek üzere 1 sayfalık yazı gönderdi. Murathan Mungan bey bazı bireysel problemler yaşadığı ve çeşitli meşguliyetleri olduğu için katılamayacağını söyledi. Bazı yazarlarımız da bu günkü toplantımız İzmir Kitap Fuarı ile aynı güne denk geldiği için, bazı angajmanları var, verdikleri sözler var. Ondan dolayı katılamayan yazarlarımız var. Sayın Yağmur Atsız Almanya’da yaşayan bir yazarımız. İzlanda’da patlayan yanardağdan dolayı malum olumsuz hava şartlarından dolayı Avrupa’daki bir çok uçuş iptal edildiği için gelemedi. Sayın Ahmet Altan "Bu tür toplantılara mizacım itibariyle katılmıyorum ama bu süreci destekliyorum. Bu konudaki görüşlerimiz zaten malumunuzdur."dedi.

Haberin Devamı

PROTESTO EDEN OLDU MU?

Hüseyin Çelik, "Protesto ediyorum diyen yazar oldu mu?" sorusuna "Benim arayıp da konuştuğum yazarlarımız içinde bunu söyleyen olmadı. Sadece bir yazarımız "Efendim ben genel itiariyle bir sanatkar yazar olarak siyasilerle bir toplantıya katılmıyorum. Şu parti bu parti bu iktidar şu iktidar değil ama siyasilerle bir toplantıda olmak istemiyorum." dedi. Ama bunun haricinde ben bunu istemiyorum, protesto ediyorum diyen yazarımız olmadı" cevabını verdi.

KİMLER KATILDI?

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde gerçekleşen ve yaklaşık beş buçuk saat süren kahvaltılı toplantıya Adnan Özer, Ahmet Bilgili, Ahmet Kot, Ahmet Turan Alkan, Alev Alatlı, Altan Tan, Atilla Maraş, Ayşe Kulin, Bejan Matur, Belma Akçura, Beşir Ayvazoğlu, Cahit Koytak, Doğan Hızlan, Ebubekir Eroğlu, Elif Şafak, Etyen Mahçupyan, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Feridun Andaç, Gani Müjde, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, İskender Pala, Kemal Sayar, Kürşat Başar, Leyla İpekçi, Mario Levi, Mehmet Metiner, Mehmet Ragıp Karcı, Muhsin Kızılkaya, Murat Menteş, Mustafa Akyol, Müge İplikçi, Necef Uğurlu, Nur Yaycıoğlu, Rasim Özdenören, Refik Erduran, Roni Margulies, Sadık Yalsızuçanlar, Sait Zerevan, Sefa Kaplan, Selahattin Yaşar, Selçuk Altun, Sevinç Çokum, Şule Yüksel, Turgay Nar, Ülkü Tamer, Ümit Fırat, Vivet Kanetti Uluç, Yavuz Bahadıroğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Yılmaz Karakoyunlu ve Yıldız Ramazanoğlu katıldı.

Haberin Devamı

CUMHURİYET'İN EN AYKIRI ŞAİRİNDEN ALINTI YAPTI

Başbakan Erdoğan, konuşmasında hükümet olarak, Türkiye'nin meselelerini çözmek için çıktıkları bu yolda, ne tür engellerle, engellemelerle karşılaştıklarını, statükonun her adımlarında nasıl önlerini kesmeye çalıştığını herkesin çok iyi bildiğini ifade ederek, konuşmasını Cumhuriyet'in en aykırı şairi Ece Ayhan'dan alıntı yaparak şöyle sürdürdü:

''Ece Ayhan, 'Devlet dersinde' öldürülenlerden bahsediyor, 'her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk vardır' diyor. 'Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim' diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi. Hakkı, hukuku savunmanın önce hukukun çağdaş standartlara kavuşmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz.''

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN KONUŞMASININ TAM METNİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!