Başbakan Erdoğan: Cumhur kendi başkanını seçecek

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan: Cumhur kendi başkanını seçecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 18:15

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı secimlerinde önlerinin tıkandığını savunarak, “İnşallah cumhur kendi baskanını seçecektir” dedi

Haberin Devamı

AKP iktidarının 4.5 yıllık sürede Türkiye'de ‘olmaz' denilenleri gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, “İktidarımız hiçbir zaman vagon olmadı. Hep lider olmanın aşkıyla yürüdü” dedi. CHP lideri Deniz Baykal ile ilgili sloganlara değinen Erdoğan, “Benim halkım 22 Temmuz'da en güzel cevabı verecek” dedi.

Temel atma töreni ve açılışlara katılmak üzere Sivas'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havalanından kent merkezine kadar Başbakanlık otobüsünden halkı selamlayarak yaklaşık 20 bin kişinin toplandığı Cumhuriyet Meydanı'na geldi. AKP teşkilatı, parti bayraklarından daha çok katılımcılara Türk bayrağı dağıttı. Ayrıca 2.5 kilometrelik dev bir Türk bayrağı da meydanda elden ele dolaştırıldı. Otobüsle geldiği alanda platforma çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdogan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile birlikte halkı selamlarken karanfil dağıttı. Meydanda oluşturulan platformda halka hitap eden Başbakan Erdoğan, Cumhurbşkanlığı seçim süreci ve ardından yaşanan gelişmelere değindi. Erdoğan, şöyle dedi:

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ YAŞATMADILAR

“Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. Yaşatmadılar, önünü kestiler. Sayın Özal, Demirel, sayın Sezer hangi sistemle seçildiyse sayın Gül de aynı sistemle seçilsin. Bunu yapıyorduk. Dediler ki; ‘olmaz.' Niye olmaz? Bunun suçunu da utanmadan sıkılmadan CHP bize yıkmaya çalışıyor. Biz dolaştık. Gerek DYP, gerek ANAP'ın kendilerine gittik. Dediler ki; ‘Ben size 2 sene önce söyledim yapmadınız.' Gelin millete gidelim, millet cumhurbaşkanını seçsin. 5+5'e, milletvekili seçimlerinin 4 yıla inmesine de varız. Biz bu adamları attık. Ama baktık ki ana muhalefetten kimse yok. Sıralar boş. Bir doktorun görevi nedir, hastaneye gitmek. Ögretmenin görevi okula gitmek. Bir milletvekilinin görevi Meclis'e gitmekir. Millet sana maaşı bunun için veriyor, oraya gideceksin. Ama bunlar gelmediler. Kendilerine verilen yetkiyi orada kullanmadılar. Kaçtılar, terkettiler. Gelmek isteyenlerin de önünü kestiler. Çünkü bunların sanatı bu. İnşallah demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olarak cumhur kendi başkanını seçecektir. Bunların derdi bu işin önünü tıkamak. Toplantı yeter sayısını 367'ye sağlamak demek çoğunluğu azınlığa mahkum etmek demektir.”

Haberin Devamı

SİVAS'TAN SONRA AMASYA VE SAMSUN

Başbakan Erdoğan Türk Milleti'nin 22 Temmuz'da bunun dersini vereceğini, halk iradesini yok farzedenlere, durmadan çalışarak sandıkta gerekli dersi vererek hadlerini bildirmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bizler de kaldığımız yerden yola devam edelim. Bugüne kadar bunların herhangi bir yatırımı, üretimi, istihdam talebi, iç ve dış politikaya yönelik teklfileri yok. Hiç bir şeyleri yok. Çünkü Türkiye’nin gelecegi diye bir meseleleri yok” dedi.

Erzurum'dan başlattıkları gezileri Sivas'tan sonra Amasya ve Samsun ile sürdüreceklerini anlatan Başbakan Erdoğan, bunlarla ülkenin istiklâli uguruna canını feda eden aziz şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Erdoğan, Sivas'ta son derece önemli tesis ve yatırımlarını açmanın coşkusunu yaşadıklarını bildirirken, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURUMDUR’

“Türkiye'nin her köşesinde bugün Sivas’ta yaşadığımız heyecanın benzeri yaşanıyor. İl il, ilçe ilçe, köy köy dolaşıyoruz. Bu ülke doğudan batıya, kuzeyden güneye tarihine yakışır büyüklüğüne her an ulaştı, ulaşacak. Türk Milleti asil olarak yaşadı ve bugüne geldi, yarınlara yürüyor. İktidarımız hiç bir zaman vagon olmadı. Hep lider olmanın aşkıyla yarınlara yürüdü. Türkiye devlet olarak önce halkına inanmıştır. Yani Türkiye Cumhuriyeti kurum olarak cumhurundur. Her hangi bir şahsın değildir. Kimse halkımızın vermediği yetkiyi kendisinde zannetmesin. Cumhuriyet, cumhurun kurumsallaşmasıdır. Güç ve egemenlik sizdedir. Biz Aşık Veysel gibi inandık; Uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece. Biz bu yola çıkarken 14 Austos 2001'de arkadaşlarımızla aramızda bunun kararanı verdik. Halkımızı gördükçe geleceğe olan inancımız daha da arttı. Görüyoruz ki Sivas iktidarını bağrına basmış. Bu iktidar milletinin efendisi değil, halkının hizmetkarıdır. Çünkü biz milletine hizmet edenin milletinin efendisi olduguna inanıyoruz.”

Haberin Devamı

‘YETER, KARAR MİLLETİNDİR’

Konuşmaları sık sık ‘Vur, vur inlesin Deniz Baykal dinlesin' sloganı ile ile kesilen Başbakan Erdoğan, halkın 22 Temmuz'da en güzel yanıtı vereceğini belirtirken, Türk Milleti'nin 1950'de çok partili döneme girildiğinde ‘Yeter söz milletindir anlayışına' yanıt verdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan “Bu, rahmetli Menderes'in çıkışıydı. Bugün ise, ‘Yeter söz milletindir’ ifadesini duymak istemeyenler var. Onu duymak istemeyenlere Sivas'ın bu en büyük meydanından sesleniyoruz. 50'de ‘yeter söz milletin' denilerek yola çıkılmıştı. Biz diyoruz ki; ‘buna bir ifade daha ekleyeceğiz; ‘Yeter, karar milletindir.' Türkiye'nin bir daha geri dönmeye asla tahammülü yok. Muasır medeneyitler seviyesinin üstüne çıkmak lafla değil, işle, icraatla oluyor. Son 4.5 yıldır geçmişte şahit olmadıımız bir değişim sürecini yaşıyoruz. Son 5 yılın değil, son 50 yılın, bazen son 79 yılın, Cumhuriyet tarihimizin en iyi ekonomok seviyelerini gördük. Her politikacının gündenme getirdiği ama çözemediği sorunlar bu iktidarda çözüme kavuştu.”

Haberin Devamı

Geçmiş dönemdeki rakamlar ile iktidarlarının 4.5 yıllık dönemde ortaya çıkan ekonomik dengelere ilişkin rakamlardan söz eden Başbakan Erdoğan, eğitim, sağlık, adalet ve eğitim alanlarında yükselen bir Türkiye hedeflediklerini ve bunları başardıklarını söyledi. Erdoğan, sağlık alanında yapılan yatırım ve sosyal güvenlik yasaları ile halkın, artık saglık hizmetine çok daha kolay ulasabildiğini söyledi.

EZAN OKUNURKEN TEKBİR GETİRİLDİ

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında ikindi ezanının okunması üzerine sözlerine ara vererek bitmesini bekledi. Erdoğan'ın bu davranışı kalabalıktan alkış toplarkan, bazı gruplar tekbir getirdi.

Teröre karşı dayanaşımayı her zamankinden farklı sürdüreceklerini, bu ülkede yaşayanları bölmek isteyenlere fırsat vermeyeceklerini anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunus Emre'nin sözlerinden alıntı yaparak, “Yaradılanı yaradandan ötürü sevecegiz. Hiçbir ayrım yapmayacagız. 70 milyon vatan evladı bizim canımı cigerimizdir. Kimse bu ayrımı sokmaya gayret etmesin. Terör belasına karşı da elele vereceğiz. Bunlar halkın arasında kontakt kurarsa güç bulur. Halkın arasında güç bulamazsa terörün belini polis ve askerimiz el ele vererek kökünü kazır. Hep beraber bunu yapacağız” dedi.

ABDULLAH GÜL DE KONUŞTU

Başbakan Erdoğan'dan önce kürsüye çıkan Dışışleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise, halkın değerlerine karşı gelenlerin bunun ne anlama geleceğini sandıkta göreceklerini belirterek, “Milli iradeye saygı duymayanlar her zaman derslerini almışlardır ve yine alacaklardır” dedi.

Türkiye'nin her yerinde aynı coşkuyu gördüklerini söyleyen Gül, şöyle konuştu:
“"Cumhurbaşkanlığını halkın secmesi icin yapılan çalışmayı rejim düşmanlığı haline getirdiler. Bu memlekette artık birçok şeyin geriye dönüşü yok. Özgürlük ve demokrasiden geriye dönüş yok. Hepimizin birlik ve beraberlik olmamız gerektigi dönemde, içte ve dışarda terörle, sorunlarla ugraşmak için kucaklaşmamız gerekirken, başka şeylerle karşılaşıyoruz.”

Cumhurbaşkanlıgı seçim sürecinde daha önce Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer için uygulanan Anayasa'nın uygulandıgını belirterek, “Onlar seçilirken Anayasa mahkemelerini mi değiştirdiler. Bugünkü şartlar o dönemde de geçerliydi. Eski cumhurbaşkanlarımız için ne diyeceğiz. Onların yaptığı icraatlar geçersiz mi sayılacak?” dedi.

Başbakan Erdoğan, beraberindeki bakanlar, milletvekillerinin ardından Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya platforma çıkarak TOKİ konutlarının sahiplerine anahtarlarını verdi. Başbakan Erdoğan İsmail Keskin adlı öğretmene anahtarını verdi. Ailelerden bir kız çocuğu Erdoğan'a kendisinin çizdiği portresini armagan etti.

Başbakan Erdoğan TOKİ konutlarının yanı sıra, Çayboyu Ticaret Merkezi, 24 derslikli ilköğretim okulu, sağlık ocağı temel aktma töreni ile, spor kompleksi, lise, sağlık ocağı ve ceşitli tesislerin açılışını meydandan yine bakanlarla birlikte kurdele keserek yaptı. Erdoğan daha sonra Sivas Valiliği'ni ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!