Başbakan Erdoğan, CHP'li Özyürek'ten tazminat kazandı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan, CHPli Özyürekten tazminat kazandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 16:15

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in, Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan bir açıklamasında, “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla gazete ve Özyürek aleyhine açtığı davada, 2 bin 500 YTL manevi tazminat kazandı.

Haberin Devamı

Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin ile Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı Doğa Kavak ve Mustafa Özyürek'in avukatı Raziye Balcı katıldı.

Avukat Şahin, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlandığını belirterek, daha önceki iddiaları doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmesini talep etti.

Özyürek'in avukatı Balcı ise daha önceki savunmalarını tekrar ederek, “Davacı, kendi hareketi ile müvekkilimin açıklamasına sebep olmuştur. Bu nedenle davanın reddini istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin avukatı Kavak da davanın reddi yönünde karar verilmesini istedi.

Yargıç İrfan Vural, Cumhuriyet Gazetesi aleyhine açılan davanın reddine karar verildiğini açıkladı.

Mustafa Özyürek aleyhine açılan davanın ise kısmen kabul edildiğini belirten Yargıç İrfan Vural, Özyürek'in, Başbakan Erdoğan'a yasal faiziyle birlikte 2 bin 500 YTL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

DAVA KONUSU

Başbakan Erdoğan'ın avukatları Fatih Şahin ve Muammer Cemaloğlu tarafından açılan davanın dilekçesinde Mustafa Özyürek'in, 15 Aralık 2006 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan açıklamalarında, “Erdoğan'ın şahsiyet haklarına saldırı kastıyla fevkalade ağır hakaretlerde bulunduğu” iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Dilekçede, Özyürek'in, söz konusu açıklamada, “Yani bir erken seçim talebini belirtmekle, iki koyun gütmenin ne alakası var. Bunlar ne kadar yakışıksız, bir başbakanın ağzına almaması gereken sözler. Öyle anlaşılıyor ki, Başbakan seçim lafını duyunca kırmızı görmüş boğaya dönüyor” şeklinde ifadelere yer verdiği aktarılmıştı.

Söz konusu ifadelerle, “Erdoğan'ın doğrudan doğruya kişiliğinin hedef alındığı ve karalanmaya çalışıldığı” savunulan dilekçede, bunun “hukuk düzeninin himaye etmeyeceği derecede ağır ve haksız bir saldırı” olduğu öne sürülmüştü. Dilekçede, “Bu ifadeler, eleştiri ve ifade özgürlüğü hak ve görev sınırlarını aşmıştır” denilmişti.

Dava dilekçesinde, Mustafa Özyürek ve Cumhuriyet Gazetesi'nden yasal faiziyle birlikte 5 bin YTL manevi tazminat talebinde bulunulmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!