Başbakan Davutoğlu: Gerek görürsek yaptırımlarımızı devreye sokacağız

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu: Gerek görürsek yaptırımlarımızı devreye sokacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 22:39

Başbakan Davutoğlu, “Gerekli görürsek kendi yaptırımlarımızı devreye sokacağız, her türlü duruma hazırlıklıyız” sözleriyle Rusya Devlet Başkanı Putin’e ambargo resti çekti. Türkiye’nin iftiralara ve suçlamalara maruz kaldığını, sağduyuyla hareket ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, “Tedbirlerimizi alıyoruz, alternatif planlarımızı yapıyoruz” dedi. Davutoğlu, “Vur vur inlesin Putin dinlesin” sloganı da atılan dünkü Meclis grubunda şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

OLGUN YAKLAŞIMI GÖSTERMEDİ

“ÜLKEMİZİN sınırlarını korumak bizim için hem bir hak hem de vazgeçilmez onurlu bir görevdir. Herhangi bir ülkeyi hedef alan bir adım atmadık, saldırgan bir tutum da göstermedik. Savunma görevimizi yaptık. Uluslararası zeminde de Rusya dışında haklılığımız hemen hemen her yerde büyük bir kabul gördü. Üzülerek ifade ediyorum ki, geçen zaman içinde Rus yönetimi bu net tabloya rağmen beklediğimiz olgun yaklaşımı göstermedi. Günlerdik Rusya tarafından ağır ithamlara, uluslararası kamuoyu tarafından da yadırganan afaki suçlamalara, iftiralara maruz kalıyoruz. Biz her şeye rağmen sağduyulu hareket ettik.

Gözümüzün önünde Türkmen kardeşlerimizin katledilmesine sessiz kalmayız. Nasıl DEAŞ’ın Kobani’ye saldırdığı dönem sessiz kalmadık, Türkmen Dağları’na yönelik saldırıda da sessiz kalmayız. Rusya ile görüşmeye, her türlü fikir alış verişinde bulunmaya hazırız ancak bize bir şey dikte ettirilmesine de asla izin vermeyiz.

Haberin Devamı

Ambargolara maruz kalan Rusya’nın ambargo uygulaması çelişkidir. Türkiye bunlarla zora düşürülecek ülke değildir. Kendi tedbirlerimizi alıyoruz, alternatif planlarımızı yapıyoruz. Gerekli görürsek biz de kendi yaptırımlarımızı devreye sokacağız, her türlü duruma hazırlıklıyız. Rusya ile 2002’de 5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 31 milyar dolara ulaştı. Sadece bu oran bile Rusya ile ilişkilerimizin rasyonel zeminini göstermeye yeter.


TELAFİ TEDBİRLERİMİZİ ALDIK


İki ülke arasındaki mevcut gerilimden olumsuz etkilenecek sektörler olursa bunlara ilişkin tedbirleri alıyoruz. Telafi edici tedbirlerimiz endişeleri bertaraf edecek niteliktedir. Olası enerji ihtiyacını karşılamak için alternatifler konusunda tedbirlerimizi alıyoruz. Yaş meyve sebze konusunda zararı telafi etmek üzere çalışmalarımızı yaptık. Hem bu zararları telafi ediyor hem de alternatif pazarlara girişini ve bu pazarlarda rekabet avantajı elde etmeleri için tedbirleri alıyoruz. Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerine uçuş başına yakıt desteğini Avrupa ülkelerini de kapsayacak şekilde turizm sektörüne her türlü desteği vereceğiz. Caydırıcı tedbirler almak konusunda istekli değiliz. Türkiye ambargo politikalarına inanan bir ülke değil.

Haberin Devamı


İRAN’A DOSTLUK UYARISI


İran’ı sağduyuya davet ediyoruz. Biz İran’ı en zor günlerinde yalnız bırakmadık. Ama onlar bizi en haklı olduğumuz bir konuda yalnız bırakırlarsa köklü İran-Türkiye dostluğuna zarar vermiş olurlar. Bir gün İran halkı sesini yükseltecek ve Türkiye’ye haksızlık yapmayın diye kendi liderlerine seslenecek.”


PUTİN'E EMPATİ ÇAĞRISI: BOMBALASAK NE YAPARDI


Başbakan Davutoğlu, grup toplantısında Rusya Devlet Başkanı Putin’e empati çağrısı yaptı: “Olay Rusya-Suriye sınırında yaşanmadı çünkü böyle bir sınır yok. Türkiye-Suriye sınırında ve doğrudan Türkiye’yi, stratejik çıkarlarını ilgilendiren bir çerçevede yaşandı. Putin’i buradan empati yapmaya davet ediyorum. Bu olay Rusya’nın doğrudan sınırı olmayan bir yerde, Türkiye-Suriye sınırında, Türkiye’nin yakın akrabaları ve dostları olan Türkmenlere, Araplara, Kürtlere yönelik yürütülen bir hava bombardımanı sırasında sınırımız ihlal edilerek yaşandı. Şöyle bir düşünsün Rus liderler; eğer biz Ukrayna devletinin çağrısına uyarak gidip Doğu Ukrayna’da, bizim Türkmenlerle olduğu gibi akrabalık bağları olan yerleri Rusya hava sahasını da ihlal ederek bombalasaydık Putin ne düşünürdü, ne yapardı?”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!