Başardılar

Güncelleme Tarihi:

Başardılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Altı Türk genci, Cumhuriyet'in 75'inci yılında dünyada bir ‘‘ilk’’e imza attı. Akarsularda ve Karadeniz'deki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Kuzey Denizi'nden kano ile yola çıkan Türk ekibi, Ren ve Tuna nehirlerinden sonra Karadeniz'in azgın dalgalarını da aşarak dün İstanbul Ortaköy'de karaya çıktı.

Gençleri karşılayan çoşkulu kalabalık arasında Çevre Bakanı İmren Aykut da vardı.

Tuna Nehri'ne ve Tuna aracılığıyla Karadeniz'e dökülen ağır endüstri atıklarının yarattığı çevre sorunlarına dikkati çekmek, Türkiye'de de bir nehir koruma ağı oluşturulmasına öncülük etmek amacıyla gerçekleştirilen ‘‘Trans-Avrupa Nehir Yolculuğu’’ dün Ortaköy İskelesi'nde sona erdi. Türkiye'nin en iyi gezi, çevre ve doğa derisi Atlas ile Alcatel firmasının sponsorluğunda gerçekleştirilen kano ile nehir yolculuğu, 4 Ağustos 1998 tarihinde Hollanda'da başladı. Kemal Gökhan Türe'nin başkanlığında, Levent Yüksel, Zafer Kızılkaya, Cenk Metinkaya, Aslı Evrensel Türe ve Turgay Işıklar'dan oluşan 6 kişilik Türk ekibi, 87 gün boyunca kano üzerinde kürek salladı. Ren, Main ve Tuna nehirleri üzerinden Karadeniz'e ulaşan ekip, büyük maceara sonunda tam 3 bin 216 kilometre yol kat etti.

‘‘Trans-Avrupa Nehir Yolculuğu, Kuzey Denizi'nden Karadeniz'e Ren-Tuna Kano Geçişi’’ adını taşıyan büyük maceranın başkanı Gökhan Türe, ‘‘Doğa hepimizin ortak noktası. Biz sıradan insanlar olarak neler yapılabileceiğini gösterdik. Burada bir mesaj vermek istedik ve umarım bunu başardık’’ diye konuştu.

Akarsuların kirlenmesine dikkat çekmek ve bunun önlenmesi için tüm dünyada bir ilki gerçekleştiren Türk ekibi, Ortaköy İskelesi'nde arkadaşları, yakınları ve çoşkulu bir kalabalık tarafından çiçeklerle karşılandı. Ekip, Çevre Bakanı İmren Aykut'un da katıldığı törenden sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Çevre Bakanı Aykut, basın toplantısında Karadeniz'in ölme noktasına geldiğini vurgulayarak ‘‘Bu arkadaşların etkinliği ile çevreye dikkat çekilmiştir, bizlere mesaj verilmiştir. Akarsuların korunması gerekmektedir. Göllerimiz ciddi tehdit altındadır. Bu aktiviteler bize ışık tutacaktır’’ dedi.

Ekip lideri Gökhan Türe ise çevreye karşı duyarlılığını dile getirerek, ‘‘Bu bir ekip çalışmasıdır ve hep birlikte başardık. Aslında hepimiz kürek çektik. Geçtiğimiz yerlerde incelemelerde bulunup araştırmalar yaptık ve her kesime mesajlar verdik. Bundan sonra çalışmalarımızı Türkiye için yapacağız. Kızılırmak ve Çoruh nehirleri için de benzer girişimlerimiz olacak’’ dedi.

Alcatel Türkiye Genel Müdürü Lütfi Yenel, doğa konusunda duyarlı davrandıklarını ifade ederek, bu nedenle ekibin sponsorluğunu üstlendiklerini söyledi.

Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ise ekibin ‘‘boşa kürek’’ çekmemiş olmasını dilediğini söyledi ve yolculuk süresince herhangi olumsuz bir olayla karşılaşmadıkları için mutluluk duyduklarını ifade etti. Yüksek, Atlas Dergisi'nin çevre konusundaki duyarlığının ilerde daha başka etkinliklerle süreceğini de bildirdi.

10 ülkeyi geçtiler

Hollanda'nın Kuzey Denizi'ne en yakın noktası olan Willemstad Limanı'ndan 4 Ağustos günü yola çıkan ekip, Ren Nehri boyunca 510 kilometre kürek çekti. 28 Ağustosta Main Nehri'ne ulaşıldı ve burada 384 kilometre kürek çekildi. 8 Eylülde Main-Tuna Kanalı'na ulaşılarak 172 kilometre, 12 Eylülde Tuna Nehri'ne ulaşılarak 2 bin 92 kilometre, 27 Ekimde ise Karadeniz Kanalı'na ulaşılarak 58 kilometre yol kat edildi. Son olarak sembolik Karadeniz seyrinde 200 kilometre boyunca kürek çekildi. 87 gün süren yolculukta ekip 1000 kilometrelik bir mesafede akıntıya karşı kürek çekti. Ekip, macera boyunca sırasıyla Hollanda, Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Romanya ve Bulgaristan'ı aşarak dün Ortaköy'e vardı.

Ne yaptılar

Atlas Dergisi ve Alcatel Türkiye'nin sponsorluğunda bir araya gelen ekibin toplam sayısı 10 kişi. Ekipte Gökhan Türe grup lideri olarak 3 bin 216 kilometrelik yolculuğun tamamında kürek çekti. Levent Yüksel, yolculuğun 2 bin kilometresinde kürek çekti. Zafer Kızılkaya, 1500 kilometre kürek çekti, bir süre önce uçakla yurda geldi. Turgay Işıklar, 500 kilometre kürek çekti. Emil Flasjman, çevreye duyarlılığı nedeniyle Hırvatistan'dan gönüllü olarak katıldı, 410 kilometre kürek çekti. Annelies Speksnijder, ekibe Hollanda nehirlerinde kanosuyla eşlik etti. Cenk Metinkaya ve Aslı Evrensel Türe, arkadaşlarını kara ekibi olarak izledi ve tam 14 bin kilometre yol kat etti, kano ekibinin başta iletişim olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşıladı. Ali Rıza Güzel ile Ahmet Cevdet Yalçıner ise yol boyunca ekibe kara desteği sağladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!