Baş edilemeyen doğa olayı

Güncelleme Tarihi:

Baş edilemeyen doğa olayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tüm dünyada büyük izleyici çeken ‘‘Titanic’’ filmi ile bir anda gündeme gelen yüzyılın başındaki Titanic faciası, dikkatlerin yeniden buzdağlarına çevrilmesine neden oldu. Yeryüzünün hareket eden en büyük parçaları olan buzdağları, insanoğlu tarafından bugüne kadar yenilemedi. Uzmanlar, yeni faciaları önlemek için Amerikan Sahil Muhafaza ekipleri ve uluslararası bir kontrol ekibinin, sürekli olarak gemilerin rotasını kontrol ettiklerini ve gemilerin rotası üzerinde bulunan buzdağlarından kaptanları haberdar ettiklerini kaydettiler.

Şimdiye kadar buzdağları için çeşitli yöntemlerin denendiğine değinen Amerikan Sahil Muhafaza yetkilileri, buzdağlarının bombalanması, rotalardan çekilmeye çalışılması ve eritilmesi gibi yöntemlerinin hiçbirinin işe yaramadığını ve insanoğlunun buzdağlarını yenemediğini ifade ettiler.

Titanic faciası ile ilgilenen araştırmacılar, Titanic ekibinin buzdağlarını önemsemediğini ve bu yüzden geminin battığını belirterek buzdağlarının küçümsenmeye gelmeyecek kadar tehlikeli olduklarını ifade ettiler. İlkbahar ve yaz alyarında sürekli olarak C-130 uçakları ile buzdağlarını takip eden Amerikan Sahil Muhafaza ekipleri, şimdiye kadar olabilecek tehlikeleri bu şekilde önlediklerini kaydettiler. Uzmanlar, İkinci Dünya Savaşı'nda İngilizlerin torpil ve bomba atarak buzdağlarını yok etmeyi denediklerini, ama başaramadıklarını hatırlattılar.

Buz dağlarını gözetleyen uluslararası grup, Titanic faciasından sonra 13 devletin katılım ile kuruldu ve bugüne kadar hizmet vermeye devam ediyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!