Barroso ve Mursi filmi kınadı

Güncelleme Tarihi:

Barroso ve Mursi filmi kınadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 13:33

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi kınayarak ifade özgürlüğünün kötüye kullanılmaması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yle görüşen Barroso, "Avrupa Birliği daima aşırılık için dini kullananları kınamıştır. İslam ve diğer bütün dini inançlara en derinden saygı duyuyorum. İslam ya da diğer dinlere karşı gördüğümüz bu tür eylemler kabul edilemez. İfade özgürlüğü nefret, hoşgörüsüzlük ya da önyargı propagandasıyla çatıştırılmamalıdır. Bazen karşılaştığımız, dinlere ve insanlara karşı nefret yayan oluşumları şiddetle kınıyorum" dedi.

Bu tür provokasyonların masumların öldürülmesine meşruiyet sağlamayacağını da vurgulayan Barroso, Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi ve 3 Amerikalının öldürülmesini de kınayarak gelecekte bu tür olayların tekrarlamaması için gereken tüm önlemlerin alınmasını istedi.

Suriye konusuna da değinen Barroso, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'den derhal ülkeyi terk etmesini istedi.

Haberin Devamı

Barroso, "Çünkü halkını katleden bir devlet başkanının bu görevde kalma hakkı yoktur. Bunu kabullenmek mümkün değil. Kapsayıcı bir demokrasiye geçiş olmalı" şeklinde konuştu. Barroso, uluslararası toplumdan Suriye'nin demokrasiye dönüşümünde üzerlerine düşeni yapmalarını talep etti.

Jose Manuel Barroso, ilk Avrupa ziyaretini Brüksel'e gerçekleştiren Mursi'nin bu tercihinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklara bağlılık açısından önemli bir gösterge olduğunu kaydederek bu yöndeki reformlara mali destek taahhüt etti.

Barroso, Mısır'a 2011-2013 yılları arasında 449 milyon avro mali yardım tahsis ettiklerini ve bu ülkenin Uluslararası Para Fonu'yla anlaşması halinde 500 milyon avro doğrudan yardım yapacaklarını belirtti.

Barroso, daha uzun vadede Mısır'la kapsamlı serbest ticaret ve vize kolaylığı anlaşmalarının gündemlerinde olduğunu dile getirdi.

MURSİ DE ŞİDDETLE KANADI
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi de Müslümanlara hakaret eden ve İslam dünyasında büyük öfke doğuran ABD yapımı filmi şiddetle kınadığını belirtti.

Bu tür provokasyonlara kaynaklık edenlere ve nefreti körükleyenlere hep karşı duracaklarını kaydeden Mursi, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun da bu provokasyonu onaylamadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bu tür provokasyonlar nedeniyle Mısır'da elçiliklere ya da yabancılara yönelik saldırılara kesinlikle müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Mursi, "Halkımız medenidir ve hukuka aykırı eylemleri reddeder" dedi.

Muhammed Mursi, Barroso'nun Esed'e yaptığı çağrıya katıldığını belirterek "Bu konuda bütünüyle mutabık kaldık. Halkını katleden bir devlet başkanı hiçbir makamda kalamaz" dedi.

Mursi, Barroso'yla Mısır'da demokratik dönüşümün ilerletilmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağladıklarını bildirdi.

Mursi, Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la da görüşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!