Barış Suyu Projesi elimizi güçlendirecek

Güncelleme Tarihi:

Barış Suyu Projesi elimizi güçlendirecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2011 00:00

Eroğlu KKTC’nin resmi televizyonu BRT’den yayınlanan konuşmasında, Türkiye’den getirilecek su ve elektriğe geniş yer ayırarak, şöyle dedi: “Pek çok Anavatan yetkilisi Türkiye’den Kıbrıs’a su getirilmesi üzerinde önemle durmuştur, ama Sayın Erdoğan’ın bu projeye verdiği ağırlığın altını çizmek istiyorum. Barış Suyu Projesi, Kıbrıs konusu açısından da büyük önem taşıyor. Proje masada elimi güçlendirecek. Barış Suyu Projesi, Türkiye’nin dünyadaki güçlü konumunu daha da ileri taşıyacak.”

Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı adanın Girit ve Rodos gibi 1960’larda Yunan adası olacağını vurgulayan Eroğlu, Rum kesimindeki askeri üste meydana gelen patlamaya da değinerek, “Rum kesiminde yaşanan son patlama da göstermiştir ki, bu güzel adayı barut fıçısı haline getirmek doğru değildir” dedi.

Yunan çıkarması

Bu arada, Kıbrıs Rum halkı dün bir yandan hükümetin barut felaketindeki tutumunu protesto etti, bir yandan Türk müdahalesinin yıldönümünü andı. Barış Harekatı’nın 37. yıl anma törenleri için Kıbrıs Rum Kesimi’ne giden Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis, Evangelos Florakis Deniz Üssü’ndeki patlama yüzünden büyük siyasi, ekonomik ve enerji krizi yaşayan Rumlara moral vermeye çalıştı. Rumları birlik ve beraberliğe davet eden Beglitis, “Türk tehdidi teorik değil gerçektir, hem Ege hem de Kıbrıs’ta kendini göstermektedir” dedi.

Erdoğan’ınki provokasyon

BAŞBAKAN Erdoğan’ın adaya gelmeden önce AB’ye yaptığı Kıbrıs resti, Rum kesiminde hemen yankılandı. Rum lider Dimitris Hristofyas, Erdoğan’ın sözlerini provokasyon olarak niteledi ve özellikle Annan Planı’nda verilen Güzelyurt bölgesinin artık masada olmadığı, asker de çekmeyeceği sözlerini, “Görüşme masasını torpilliyor” diyerek kınadı. Hristofyas, “Erdoğan bu konuşmaları ile işi nereye götürüyor anlamak mümkün değil. Söyledikleri umarım dil sürçmesidir. Çünkü söyledikleri eğer Türkiye’nin çizgi ve politikasıysa, sorunun çözülmesinin altına dinamit koyuyor demektir” dedi.

Müzakere başladı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile ay başında yaptığı zirvenin ardından Rum lider Dimitris Hristofyas’la dün ilk kez bir araya geldi. Liderler, BM’nin ekim ayına kadar Kıbrıs sorunun tüm konularının ele alınması kararına uygun olarak haftada iki kez bir araya gelme kararı aldı.

Atina’dan Erdoğan’a tepki

Yorgo KIRBAKİ/ATİNA
Kıbrıs Rum Yönetimi’nden sonra Atina da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs açıklamalarına tepki gösterdi.
Yunan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis “Erdoğan Türkiye-AB ilişkilerinin dondurulması, Kıbrıs sorununun B planı ile çözülmesi ve Kıbrıs toprağı olan Maraş ve Dipkarpaz’ın iade edilmemesi ile tehdit etti. Bu açıklamalar Kıbrıs’ın istila ve devam etmekte olan işgal sorunu olduğunu kanıtlamaktadır. Türkiye AB’yi nasıl çalışacağını dikte ettirmek için boş yere uğraşmaktadır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!