Barış Nevruz’u

Güncelleme Tarihi:

Barış Nevruz’u
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 00:00

Nevruz dün tüm yurtta bayram coşkusuyla kutlandı. Şenliklerde hiçbir olay çıkmadı, halaylar çekildi, türküler söylendi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE NEVRUZ / WEB TV  

NEVRUZ BÖYLE KUTLANDI

Diyarbakır’da 200 bin kişinin katıldığı şenliklerde her zaman olduğu gibi teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı ancak kutlamalara gölge düşürmedi.

NEVRUZ dün bir çok ilde barış içinde kutlandı. Diyarbakır, 200 bin kişinin katılımıyla Nevruz’un en kalabalık kutlandığı il oldu. Bağlar İlçesi’ndeki Nevruz Alanı’na BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski Genel Başkanı Ahmet Türk, siyasi yasaklı eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Fatma Öcalan, partili belediye başkanları yöresel kıyafetlerle geldi. Kandil’den gelen 8 kişiden biri olan Şeref Gençdal da protokolde oturdu.
‘Demokratik bir barış için el ele’, ‘Ya demokratik bir barış veya demokratik direniş’, ‘Demokratik bir barış için muhatap Öcalan’dır’ yazılı pankartlar açıldı. Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halayların çekildiği kutlamalarda vatandaşlar yapılan ateşlerin üzerinden atladı.

Kadınlar çoğunlukta

Hakkâri’de Yukarı Merzan Mahallesi’nde düzenlenen Nevruz kutlamasına yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Gaziantep’te İstasyon Meydanı’nda yapılan BDP’nin kutlamasında yaklaşık 5 bin kişi yer aldı. Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, meydana Meclis Başkanvekili olduğu için tahsis edilen ‘TBMM 21’ kırmızı plakalı makam otomobiliyle geldi. Kutlamalarda Murat Karayılan’ın ağabeyi Mehmet Karayılan da alkışlandı. İstanbul’daki Nevruz kutlaması Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Meydanı’nda yapıldı. Kutlama boyunca İstanbul genelinde 10 bin polis görev yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da bir ara kutlamanın yapıldığı meydana geldi. Katılanların çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Kadınların çoğu yöresel kıyafetleri ile geldi. Bazı kişiler de PKK teröristlerinin dağda giydiği üniformaların benzeri ile katıldı. Sarı-kırmızı ve yeşil rengi meydana hakim oldu. Bir çok kişi törene çocuklarını da getirdi.
Kazlıçeşme’deki Nevruz kutlamaları sırasında Abdullah Öcalan posteri açan ve taşkınlık yaparak olay çıkaran 17’si çocuk 29 kişi gözaltına alındı. m DHA

Coşku ve neşeyle

BAŞKENTTE Nevruz Gençlik Parkı’nda kutlandı. Türki Cumhuriyetlerden çok sayıda folklor grubunun katıldığı etkinlikte Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye’nin ortak dile, ortak hedeflere koşmaya ihtiyacı var. Gereksiz yere ayrılıkçı bir anlayış oluşturarak Türkiye’nin büyük hedeflerine kimse taş koymasın” dedi. Bakan Çelik, daha sonra yakılan nevruz ateşinden, Kazakistan, Kırgızistan ve diğer büyükelçilerle birlikte atladı. Mersin’de nevruz kutlamalarına yaklaşık 25 bin kişi katıldı. Kutlamada konuşan BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, “Kürt sorununun çözümünde muhatap, BDP ve kendi askerinin üzerinde etkisi olan Sayın Öcalan’dır” dedi. Sevahir Bayındır, DBP yöneticileriyle birlikte güvercinler uçurdu. Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde nevruz ateşini Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Selahattin Köse yaktı. Törene katılan öğrenciler de nevruz ateşinin üzerinden atladıktan sonra, kolbastı ve yöresel oyunlar eşliğinde eğlenceli dakikalar geçirdi. Mardin’deki resmi Nevruz kutlamaları, Yenişehir Abdulkadir Tutaşı İlköğretim Okulu bahçesinde yapıldı. Yumurtaların tokuşturulduğu ve demirin dövüldüğü etkinliklerde Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert de yakılan ateşin üzerinden atladı.

Hoşgörüye rağmen istenmeyen görüntüler

NEVRUZ kutlamalarından tüm hoşgörü mesajlarına rağmen istenmeyen görüntüler de vardı. Diyarbakır’da ve İstanbul’da Nevruz alanında PKK ve Abdullah Öcalan posterleri taşınırken, Öcalan’ın resminin bulunduğu ve üzerinde ‘Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız’ pankartı dolaştırıldı. Diyarbakır’da bazı çocukların sırtına yerleştirilen Öcalan resimleri dikkat çekti. PKK’lılar Nevruz’a gölge düşürdü.

Van Valisi’nden Kürtçe kutlama

VAN Valisi Münir Karaloğlu, eşi Sevim Karaloğlu ile birlikte Bahçesaray İlçesi’nde Kaymakamlık tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarına katıldı. Vali Karaloğlu, yakılan ateşin üzerinden atladıktan sonra eşiyle halay çekti. Vali Karaloğlu, Nevruz ateşinin bütün kötülükleri, bütün düşmanlıkları, bütün çirkinlikleri yakması temennisinde bulunarak, Bahçesaraylılar’a Kürtçe ‘Nevruz piroz be-Nevruz kutlu olsun’ dedi.

Yumurta tokuşturdular

NEVRUZ İstanbul Valiliği tarafından bu yıl Topkapı Kültür Parkı’nda kutlandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Zırhlı Tugay Komutanı Yavuz Türkgenci ve vatandaşlar ateşin üzerinden atladılar. Yumurta tokuşturma yarışmasını Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı yenen İstanbul Valisi Muammer Güler kazandı.

Nevruz’un böyle kutlanması demokratikleşmeyi gösteriyor

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı İsbatlı köyünde düzenlenen Nevruz kutlamaları ve ‘Alanya Dünya Ormanı’ fidan dikim törenine katıldı. Nevruz kutlamasının yakın zamana kadar sadece bir etnik gruba aitmiş gibi algılandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, dünyanın pek çok yerinde Nevruz’un kutlandığına işaret etti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Ülkemizde de kutlamaların yapılması ne kadar demokratikleştiğimizi gösteriyor. Aynı Türkiye bundan 50 yıl önce kendi başbakanını asıyordu. Aynı Türkiye 30 yıl önce dünya aydınlarının kitaplarını toplatıyor, yakıyordu. 30 yıl önce Türkiye’de birçok insana darbeler sonucunda işkence yapılıyordu. Yine 12 sene önce şiir okuduğu için Türkiye’nin en büyük belediyesinin başkanı hapse atılıyordu. Ama artık Türkiye bunları konuşmuyor. Türkiye şu anda demokrasiyi, özgürlüğü ve barışı konuşuyor.”

Kurşun sıkmak haramdır

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kürt halkının vicdanına tek bir çağrım var. Kürt’ün Türk’e, Türk’ün Kürt’e kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Gerilladan askere kurşun değil karanfil, askerden gerillaya operasyon kurşun değil, karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşmasının vakti gelmiştir. Daha fazla zaman kaybetmek yazıktır, günahtır. Bu coşku inanıyorum ki barışı da özgürlüğü de hem Türk’e, hem de Kürt’e getirecektir. Binlerce kez müjde veriyoruz Şeyh Ahmet Hani’ye, Seyit Rıza’ya, Mazlum Doğan ve bütün arkadaşlara, Şeyh Sait’e biz diyoruz ki, siz mezarınızda rahat olun torunlarınız binlerle, milyonlarla bugün Nevruz alanındadır ve nevruzu kutluyorlar. Özgürlüğün müjdesini bütün halklara ulaştırıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!