"Barış, iki savaş arasındaki moladır"

Güncelleme Tarihi:

Barış, iki savaş arasındaki moladır
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 14:07

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Goethe Enstitüsü işbirliğiyle düzenlediği "Çağdaş Alman Yazarlar" başlıklı performanslar dizisinin üçüncüsü 8 Nisan, saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Cep Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu kez, çalışma konusu Alman yazar Thomas Brasch'ın "Kadınlar, Savaş, Komedi" adlı oyunu.

Haberin Devamı

Oyunun yazarı Brasch, projenin oluşum aşamasında, 2001 Kasım ayında yaşamını yitirdiği için, performans sonrası söyleşi için , oyunun Viyana’da gerçekleştirilen ilk sahnelenişinde başrolü üstlenen ünlü Alman oyuncu Angelica Domröse İstanbul'a gelecek.

"Kadınlar, Savaş, Komedi" 'erkek işi' olan savaş temasını tarihsel ve edebi metaforlarla bezeli bir anlatımla ele alıyor.

"Barış, bir sonraki savaştan önce verilen moladır" diyen yazar, farklı zaman-mekan ve kişilikleri iç içe geçirerek, kimlik dönüşümleri yaptırarak,  Troya Savaşı’ndan Birinci Dünya Savaşı’na uzanan ve savaşı kadın gözüyle ele alan  müthiş bir karabasan ortamı çiziyor.

Oyunun Şehir Tiyatroları’ndaki sahnelemesinde  II.Dünya Savaşı, Vietnam, Irak, Kosova, Bosna, Çeçenistan, Afganistan savaşlarına ve bu savaşlar içindeki kadınların durumu ele alınıyor.  Ayrıca performansta ana motifi olarak  olarak Hitler, "Lili Marleen" adlı şarkı ve Vera Chytilova’nın kült filmi "Papatyalar" kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bu performansın konsept tasarımını Mehmet Atak ile Sibel Arslan Yeşilay üstleniyor. Oyunda Ayça Telırmak, Bennu Yıldırımlar, Rozet Hubeş, Zihni Göktay, Bensu Orhunöz, Sevgi Sakarya, Betül Kızılok, Nur Saçbüker, Yasemin Gezgin ve Güneş Han rol alıyor. Oyunun şarkılarını ise Aslı Öngören seslendiriyor.

İstanbul Şehir Tiyatroları
Harbiye Muhsin Ertuğrul Cep Tiyatrosu
0 212 240 77 20

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!