Barış için silah

Güncelleme Tarihi:

Barış için silah
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Savunma Fuarı'nı açan Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Hedef savaş değil, barıştır’’ dedi. Demirel, silahların barışı sağlamak için kullanılacağını söyledi.

Dünyanın silah ve savunma sanayiindeki devleri, dün Ankara'da Türkkuşu'nun Etimesgut tesislerinde başlayan ve 1 Ekim'e kadar sürecek 4. Uluslararası Savunma Sanayii, Havacılık ve Denizcilik Fuarı'nda görücüye çıktı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan fuarda, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu gelişmiş tank ile taarruz ve keşif amaçlı helikopterler için, çeşitli firmalar arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Demirel, açılışta yaptığı konuşmada, hedefin savaş değil, barış olduğunu birterek, ''Savaş için kullanılan silahlar, barışı sağlamak için kullanılacaktır. Eğer bu iyi anlaşılabilirse ve bu denge iyi korunabilirse, 20. yüzyılda çekilmiş bulunan ıstıraplar bundan sonraki yüzyıllarda çekilmeyecektir'' dedi.

IDEF 99 Fuarı'nın bir savunma sanayii fuarı olduğunu hatırlatan Demirel, burada teknolojinin en son eserleri, numuneleri ve ürettiği silahların teşhir edildiğini ifade etti.

‘‘Savunma sanayii’’ teriminin dikkatle seçilmiş bir terim olduğunu vurgulayan Demirel, ‘‘Savaş sanayii demiyoruz. Bunun manasını hep beraber iyi anlamamız lazım. Savunma sanayii bir ülkenin yüksek sanayi gücünün eseridir. Yani sanayileşmeyi başarmamış ülkelerin savunma sanayii olmaz. Türkiye'nin bir savunma sanayii vardır. Türkiye'nin silahlı gücü, savunma sanayii hepsi caydırıcılık içindir, bölgemizde barışı korumak içindir, dünyadaki barışa hizmet etmek içindir. Bu da Bosna-Hersek, Kosova ve Somali gibi çeşitli yerlerde görülmüştür’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Demirel, daha sonra, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Vekili Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile birlikte standları gezerek bilgi aldı.

GELİŞMİŞ TANK: ABRAMS

TSK'nın gelişmiş tank ihtiyacını karşılamak isteyen ABD yapımı ‘‘Abrams M 1 A 2’’ tankı da fuarın bir diğer gözdesi oldu. En uzun menzilli gece görme kabiliyetinin yanısıra atış ve manevrada en son teknolojiye sahip bu tankı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

ZİRAİ İLAÇLAMA

Ayrıca TAI tarafından üretilen Ziraai İlaçlama Uçağı da (ZİU) fuarda görücüye çıktı. 4 saat süreyle havada kalabilen, 900 km. menzilli uçak, 1500 litrelik ilaç deposuna sahip.

25 ülkeden 230 firmanın katıldığı fuarın açılış törenine Demirel, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan vekili Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun yanısıra, çok sayıda üst düzey askeri ve sivil yetkili de katıldı.

EŞEK ARISI ROKETİ

İDEF 99'da TÜBİTAK-SAGE ve MKEK-ELROKSAN tarafından HAR-66 roket sistemine uyumlu olacak şekilde üretilen ve ‘‘Eşek Arısı-Er 72’’ olarak adlandırılan hafif anti-personel roket sistemi de tanıtıldı. Üretim ve yer denemeleri yapılan sistemin özellikleri şöyle: Sistem toplam boyu: kapalı 650 mm, açık 878 mm., Harp başlığı çapı: 66 mm., Sistem toplam kütlesi: 2.4 kilo, Savaş başlığı tipi: çelik bilyalı anti-personel, Savaş başlığı kütlesi: 500 g. Bilya sayısı: 3400 adet, Bilya ilk hızı: 1100-1200 m/s, Etkili alan çapı: 20 m., Patlayıcı kütlesi: 100 g., Etkili menzili: 350m.

İlk Türk füzesi

Fuarda tamamen Türk üretimi olan 70 ve 100 kilometrelik menzile sahip ‘‘Toros’’ isimli füze de sergilendi. TÜBİTAK-SAGE üretimi olan bu füzeler karadan karaya veya denizden karaya atılabiliyor. 70 kiliometre menzile sahip ‘‘Toros’’un ilk denemesinin başarıyla sonuçlandığı, 10 kilometre menzile sahip füzenin önümüzdeki dönemde deneme atışlarının yapılacağı bildirildi.

İŞTE TOROS'UN ÖZELLİKLERİ

Toros-230 A Toros-260 A

Çap: 230 mm 260 mm

Boy: 4.1 m 4.8 m

Kütle: 26/197 kg 483/265 kg

Başlık kütle oranı: 0.37 0.30

Çalışma sıcaklığı: .-30/+60 derece -30/+60 derece

Erim: 10/65-70 km 15/100 km.

Saçılım: %2 %2

Raf ömrü: 10 yıl 10 yıl

Breh breh breh

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye de ortak üretimi düşünülen ABD Abrams Tank'ını görünce kendisini tutamayarak ‘‘Breh, Breh, Breh bu müthiş bir şey’’ dedi. Üretici firma yetkililerin de tankın üzerine çıkarak bilgi alan Demirel, Genelkurmay Başkanı'na da tank ile ilgili sorular sordu. Fuarın en ilgi çeken standlarından biri de FALCON standıydı. Apo'nun Kenya'da yakalanarak getirildiği Falcon 900 tipi uçağın bir benzeri fuarda sengilendi. Uzun menzilli olması nedeniyle özellikle kıtalar arası uçan iş adamları tarafından tercih edilen Falcon 900 Türkiye de en çok tanınan özel uçak tipi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan ihaleye katılan, Türk-İsrail-Rus ortak yapımı ‘‘Kamov 50.2 Erdoğan’’ marka saldırı helikopteri hayli şanslı görünüyor.

Türk-İsrail-Rus yapımı göklerin yeni hakimi

Fuarda en büyük ilgiyi Türk-İsrail-Rus ortak yapımı ‘KA-50-2 Erdoğan’ isimli helikopter gördü. Fuarın açılışına katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da ‘‘Erdoğan’’ adı verilen helikopterle yakından ilgilendi. Kalkış ağırlığı 9 bin 625 kilogran olan ‘Erdoğan’ şu donanımlara sahip: 12 adet VIHR güdümlü füze, 16 adet NTD güdümlü füze, 76 adet 70 milimetrelik güdümsüz roket, 500 adet 20 milimetrelik top mermisi ve 4 adet havadan havaya güdümlü füze.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!