Barikat Gandi’si

Güncelleme Tarihi:

Barikat Gandi’si
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Cumhuriyet yürüyüşünde “Birinci ve İkinci Meclis önündeki polis barikatını kaldırma” harekatını bizzat yönetti.

Haberin Devamı

Hürriyet’in adım adım izlediği “Gandi” lakaplı Kılıçdaroğlu’nun “Ulus Meydanı” harekatı, dün sabah saat 10.30’da TBMM’nin önünden parti otobüslerinin hareketiyle başladı. Otobüsün ön tarafındaki yerini alan Kılıçdaroğlu’na diğer iki parti otobüsündeki yaklaşık 70 milletvekili eşlik etti.

İLK ENGELİ AŞTI

KILIÇDAROĞLU'NU BİBER GAZINDAN BÖYLE KURTARDILAR

Haberin Devamı

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI / WEB TV

Kılıçdaroğlu, halkı selamlayarak Kızılay’dan Ankara Kalesi istikametine yöneldi. Ankara Kalesi tarafından Ulus Atatürk Heykeli’nin bulunduğu alana inen Kılıçdaroğlu, CHP Gençlik Kolları’nın oluşturduğu koridordan Birinci Meclis’in önündeki polis barikatının önüne ulaştı. Kısa bir süre barikatın önünde bekleyen CHP lideri, milletvekilleriyle ve koruma ekibiyle birlikte ilk barikatı aştı. Kılıçdaroğlu’nun barikatı aşısı sırasında polis ilk biber gazı müdahalesini yaptı.


BARİKATA DAYANDILAR

Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin güvenlik çemberi altında Birinci Meclis ile İkinci Meclis arasındaki alanda bekledi ve gelişmeler hakkında kurmaylarından bilgi aldı. Kılıçdaroğlu bu sırada atmayı planladığı adımlarla ilgili değerlendirmeler de yaptı. Kılıçdaroğlu’nun bekleyişi sırasında Ulus Atatürk Heykeli ile Gençlik Parkı tarafındaki iki ayrı kalabalık da zaman zaman polis barikatını aşmaya çalıştı. CHP milletvekilleri de Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde polis barikatına müdahale ederek kalabalığı boş alana açmaya çalıştı, ancak başarılı olamadılar.
Kılıçdaroğlu yaklaşık bir saatlik bekleyişinin sonunda ikinci hamlesini yaptı ve 40 kadar milletvekiliyle Birinci Meclis’in bahçesine girdi. Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün resmi törenlerde halkı selamlamak için kullandığı balkonun altına geldi ve kutlamalara gelenleri selamladı. Kılıçdaroğlu, burada, “Tarihimize yakışmayan bir 29 Ekim yaşıyoruz. Bu tablo Türkiye’nin yüzkarasıdır. Bayramlarımızı halktan koparmak istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar halkın bayramını kutlamasını engelleyemeyecekler” dedi.

GENEL BAŞKANI DURDURUN

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından Meclis bahçesinden İkinci Meclis önüne kurulan barikatın arkasında bekleyen kalabalığa doğru yürümeye başladı. Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne eşlik eden CHP milletvekilleri, “Faşizme geçit yok- AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Bazı emniyet amirlerinin, milletvekillerine “Yürümeyin, durun, yaptığınız doğru değil. Sayın Genel Başkanı durdurun” uyarısına rağmen Kılıçdaroğlu yürüyüşünü kesmedi ve doğrudan polis barikatına yöneldi. Kılıçdaroğlu’nun tavrını gören milletvekilleri de polisi, “Yolu aç, bekleme burada” sözleriyle uyardı. CHP lideri barikata dayandığı anda yaklaşık 600 polisten oluşan polis hattı çözüldü. Bu çözülmeden yararlanan binlerce kişi, Birinci Meclis ile İkinci Meclis arasındaki boş alana dolmaya başladı.

BU KEZ 1. MECLİS

İkinci Meclis tarafındaki polis barikatının tamamen dağılmasıyla birlikte Kılıçdaroğlu geri dönerek Ulus Atatürk Heykeli tarafındaki Birinci Meclis önündeki polis barikatına yöneldi. CHP milletvekilleriyle barikata doğru yürüdüğünü gören katılımcılar da barikatı zorlamaya başladı. Kılıçdaroğlu, arkasındaki yaklaşık 300 kişiyle barikatın önüne geldiği sırada polis biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale edince ortalık savaş alanına döndü.

POLİSİ DE AŞTI

Biber gazı ve tazyikli suya rağmen kalabalık polis barikatını aşmayı başardı. Hamleleriyle iki ayrı noktada bulunan kitleyi Birinci Meclis’in önünde buluşturan Kılıçdaroğlu, korumalarının yardımıyla  askeri gazinonun bahçesine sokuldu. Bahçenin arka kapısından çıkan Kılıçdaroğlu makam aracıyla Genel Merkeze geldi ve yaklaşık 45 dakika makamından Ulus’taki gelişmeleri izledi.

Haberin Devamı

Baskıya geçit yok

İSTANBUL seyahati öncesi üstünü değiştirmek için evine uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hürriyet’e konuştu, “Bugün yaşananlar bir ‘Baskıya geçit yok’ adımıdır. Bu engellemeler rağmen doğru bildiği yolda yürüyen halkın gösterdiği bir iradedir. Bu bayram cumhuriyet tarihinde bütün baskılara rağmen kutlanan ilk bayramdır” dedi. Kılıçdaroğlu, bizzat koordine ettiği “Barikatı aşma” hamleleriyle ilgili olarak “Aşağıda kalabalık bir grup vardı ve önünde de polis. Onların 1. Meclis’in önüne gelmesi engelleniyordu. İçime sindiremedim bu durumu. Oraya doğru yürüyünce polis barikatı aştı. İkinci ve Birinci Meclis önünde bekleyenler birleşti. Bunların ellerinde ne taş ne sopa vardı, ellerinde sadece bayrakları vardı ve kutlamak istiyorlardı bayramlarını” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

ANKARA’NIN ŞEREFİ

“Bütün engellemelere rağmen yurttaşlarımız oradaydı. Tek amaçları vardı cumhuriyeti bayram coşkusuyla kutlamak. Ama AKP iktidarı buna izin vermek istemedi. Buna rağmen yurttaşlar direndiler. İlk kez bir cumhuriyet bayramı hükümetin meşru güçleriyle engellenmek istendi. AKP, bir tek parti iktidarının egemen gücü haline geldi. İnsanlar bayraklarıyla gitmişler oraya, herkes oradaydı. Peki kim sahip çıkacaktı onlara? Cumhuriyeti kuran parti, CHP sahip çıkacak. Kim bu insanların haklarını savunacak? Bizim yaptığımız da bu. 81 ilin valisine verilen talimatla katılım engellenmeye çalışıldı. Neredeyse Ankara dışından gelebilen olmadı. Ama Ankaralılar, Ankara’nın şanına şerefine uygun bir şekilde bayramlarını kutladılar.”

Kılıçdaroğlu, İstanbul’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda ise “Cumhuriyete karşı bir hükümet nasıl kendisine ‘Cumhuriyet hükümeti’ diyor. Demiyor muydu Sayın Başbakan, ‘Efendim bu bayramlar demir perde ülkelerindeki bayramlar gibi kutlanıyor, halktan kopuk kutlanıyor, biz bunu kaldıracağız, stadyumlarda bu bayramlar kutlanmayacak.’ AKP devletin partisi olarak stadyumda kutluyor bayramı, halk kendi bayrağıyla Cumhuriyeti kutlamak istiyor. Bu bir gösteri değil, bayramdır. Ramazan ve Kurban Bayramı da böyledir. Bayramlarda izin alınmaz, halk bayramları kutlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!