“Barhal elması" görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

“Barhal elması görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 18:28

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve “Barhal Elması” olarak adlandırılan elma, ABD'den gelen ilgililerin beğenisine sunuldu.

Haberin Devamı

ABD'den gelen firma yetkilileri Tom Weston ile Chrysten Lambert, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı ve beraberindekiler tarafından, Erzurum'un Uzundere ve Artvin'in Yusufeli ilçesindeki elma bahçelerini incelediler.
ABD'li Weston, Türkiye'de organik tarım yapıldığını internetten ve Türkiye'deki bir firma aracılığıyla öğrendiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Burada organik tarım için çok ciddi bir potansiyel mevcut. Ancak mevcut ağaçların daha da fazlalaştırılarak, yeni fidanların dikilmesi ve bu elverişli bölgenin geliştirilmesi gerek. Bölgede var olan organik kültürün güçlendirilmesi lazım.”

ELMALAR ÇOCUK MAMASI VE KEK YAPIMINDA KULLANILACAK

Weston, kendilerinin ABD'de çocuk maması ve kek üretimi yapan büyük firmalara ürün tedarik eden bir şirketin temsilcileri olduklarını belirterek, bölgeden alacakları elmaları, Erzincan'daki meyve konsantre fabrikasında öğüttükten sonra ABD'ye götürmeyi planladıklarını söyledi.
Bölgeye daha sık ziyaretlerde bulunmayı planladıklarını anlatan Weston, “Elimizde ciddi bir pazar mevcut. Büyük oranlarda alım yapmayı düşünüyoruz. Arjantin'den Çin'e kadar bir çok ülkeden organik elma alımı yapıyoruz. İlk etapta belirli miktarda alım yaparız. Daha sonra sınırsız alım gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” dedi.

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI

DATÜBB Başkanı Nazmi Ilıcalı ise, ABD'li firma yetkililerine önce numune gönderdiklerini ve daha sonra ABD'li yetkililerin Erzurum'a gelmeye karar verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Artık anlaşmada son aşamaya gelindiğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:
“Bölgemizin ekonomisi için çok ciddi bir fayda sağlayacak olan elma ihracatı çiftçimize de yeni bir umut oluşturdu. İlk etapta 250 elma yetiştiricimizi kapsayacak olan proje daha sonra genişleyecektir. Şimdilik 1500 tonluk elmayı satmayı planlıyoruz. Barhal elmasının tadı ve organik üretimi, ABD'li uzmanlar tarafından beğenildi. Artık fizibilite çalışmaları son aşamada.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!