Barak: İran'a yapılan baskılar işe yaramıyor

Güncelleme Tarihi:

Barak: İrana yapılan baskılar işe yaramıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 12:47

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İran'ın nükleer programıyla ilgili sözleri kafa karıştırdı.

Haberin Devamı

İran'a yönelik ekonomik ve diplomatik yaptırımların işe yaramaya başladığını söyleyen İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın açıklamalarıyla ters düşen ifadelerde bulunan Barak, Tahran'ın uluslararası baskıya boyun eğerek nükleer programını durdurması ihtimalinin düşük göründüğünü belirtti.

Herzliya'daki Bağımsızlık Günü kutlamalarında konuşan Barak, "Gerçeğin söylenmesi lazım: İran'ın bu seviyedeki bir baskı karşısında nükleer programını durdurması ihtimali düşük görünüyor. Umarım ben haksız çıkarım. Ama benim yaptığım değerlendirme bu yönde. Bu değerlendirmeyi uzun yıllardır izlediğim İran manevraları ile Kuzey Kore ev Pakistan örneklerine dayanarak yapıyorum" dedi.

İranlı liderlerin, "Batılı anlamda akılcı olmadığını" ifade eden İsrail Savunma Bakanı, bölgedeki olası "nükleer silahlanma yarışı" konusunda da uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Barak Türkiye, Suudi Arabistan ve hatta Mısır'ın bile kendini bu yarışa girmek zorunda hissedebileceğini belirterek, İran'ın "tüm dünya için bir sorun olduğunu" söyledi.

GANTZ'I YALANLAR GİBİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Gantz, Çarşamba günü Haaretz gazetesinde yayımlanan röportajda, İran’ın nihayetinde nükleer silah üretmekten vazgeçeceğini öne sürmüştü. Gantz, İran’a yönelik diplomatik ve ekonomik yaptırımların meyve verdiğini düşündüğünü belirterek, “(İran dini lideri Hamaney’in) bir adım daha atmak isteyeceğini düşünmüyorum. Bana kalırsa, İran liderliği çok akılcı insanlardan oluşuyor” demişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçtiğimiz günlerde Barak'ın açıklamalarına benzer ifadeler kullanarak, uluslararası yaptırımların İran’ın tutumunu değiştirmediğini söyleyerek, bu ülke ile yapılan müzakerelerin “Tahran’a zaman kazandırmaktan başka bir işe yaramadığını” ileri sürmüş ve İsrail’in saldırmaya hazır olduğunu yinelemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!