‘Baraj, Kürtler'in varlığını yok edecek mi’ araştırması

Güncelleme Tarihi:

‘Baraj, Kürtlerin varlığını yok edecek mi’ araştırması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

BATMAN'da yapılacak olan ve Hasankeyf'in sular altında kalmasına yol açan Ilısu Barajı, uluslararası soruna dönüşüyor.

Barajın kredilendirmesini yapacak olan İngiltere, 2 milletvekilini Diyarbakır'a göndererek, barajın ‘‘Kürtler'in kültürel varlıkları ile Suriye ve Irak'ın su sorununu nasıl etkileyeceği’’ konusunda araştırma yaptırıyor. İngiltere, bu temaslar sonunda, baraj için Türkiye'ye kredi verip vermeme konusunda karara varacak.

İngiliz İşçi Partisi milletvekili ve İngiltere Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ann Clwyd ile Muhafazakar Parti Milletvekili Peter Loyd, ‘‘Barajın Kürtler'in kültürel varlıklarını yok edeceği’’ şeklinde Avrupa basınında çıkan haberleri araştırmak amacıyla, dün Diyarbakır'a geldi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Bucak ile Diyarbakır İl Başkanı Halil Alaydın'ın da refakat ettiği İngiliz heyet, dün Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır Barosu ve Hasankeyf'i Yaşatma Platformu yöneticileriyle görüşmeler yaptı.

Heyet Başkanı Ann Clwyd, ‘‘Buraya geliş amacımız baraj hakkında fikir oluşturmak. İngiltere hükümetine kredi verip vermeme konusunda rapor vereceğiz. Barajdan etkilenecek Suriye ve Irak da var. Bu konularda hükümeti bilgilendireceğiz’’ dedi.

BARODAN ÇAĞRI

İngiliz heyet, Diyarbakır Barosu Başkanı Mustafa Özer ile Baro yöneticisi Emin Aktar ile görüştü. Bu görüşmede, Diyarbakır Barosu Başkanı Özer, barajın yapılmaması konusunda Mimarlar Odası'nın devlete karşı dava açtığını, ancak bu davadan olumlu sonuç beklemediklerini bildirdi. İngiliz Parlamenter Clwyd ise bu barajın Türkiye'nin enerji ihtiyacı açısından zorunlu olup olmadığını ve baraj inşaatından fiziki olarak doğrudan etkilenmeyen bölge halkının neden konuya duyarlılık gösterdiğini sordu. Baro yöneticileri ise enerji ihtiyacı açısından barajın zorunlu olmadığını ve alternatif enerji kaynaklarının yapılabileceğini bildirdi. Baro Başkanı Özer de, bölge insanlarının tarihin yok edilmemesi konusunda duyarlı olduğunu ve enjiyo olarak adlandırdığı sivil toplum kuruluşlarının bölgede baraja karşı geniş bir halk desteği oluşturmaya çalıştığını söyledi. Heyet daha sonra Hasankeyf'de incelemeler yaprak üzere Batman'a geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!