Bankalardan kredi vurgununa 100 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Bankalardan kredi vurgununa 100 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 12:34

İSTANBUL’da sahte belgelerle bankalardan kredi alarak yaklaşık 10 milyon TL’lik vurgun yaptığı öne sürülen ve aralarında banka çalışanı, muhasebeci, emlakçıların bulunduğu çetenin çökertilmesi operasyonunda, gözaltı sayısı 100'e çıktı.

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı bankaların çalışanlarının ihbarı üzerine harekete geçti. Polis, 7 ay süren fiziki ve teknik takibin ardından Kocaeli ve Manisa ile İstanbul'un Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Zeytinburnu, Bağcılar, Eyüp, Silivri, Beyoğlu ve Küçükçekmece ilçelerinde tespit ettiği adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda aralarında 7 banka çalışanı, 4 emlakçı, 2 muhasebecinin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Baskında evlerde yapılan aramalarda 10 dizüstü bilgisayar, 5 hard disk, başka firmalara ait kredi başvurusunda kullanılmak üzere hazırlanmış çok sayıda belge, başka firmalar ait 15 kaşe, 20 cep telefonu ve 30 sim kart ele geçirildi.

Elebaşılığını muhasebeci E.H. ve H.D'nin yaptığı şebekenin sahte belge düzenleyerek bankalardan kredi çektiği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre çete, bankaların kredi vermediği kişileri, başka firmalarda çalışıyormuş gibi gösterip firma sahiplerinin bilgisi olmadan firmalara ait belgelerin sahtesini temin ediyordu. Firmaların imza sirküleri, maaş bordroları, vergi levhası da kredi çekecek kişilere veriliyordu.

Zanlılar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) internet sitesine girerek adı geçen kişiyi sanal ortamda da kaydediyordu. Bu aşamadan sonra çetenin banka çalışanı, üyelerinin başvuru yapılan kredi miktarına onay veriyordu. Zanlıların fazla dikkat çekmemek için kredi başvuru miktarını 10 ile 40 bin TL arasında tuttuğu öğrenildi. Çetenin çekilen kredi miktarına göre komisyon aldığı öne sürüldü. Çetenin bu şekilde şimdiye kadar bankalardan yaklaşık 10 milyon TL'lik vurgun yaptığı iddia edildi.

Bu bilgiler üzerine şebekenin yardımıyla bankalardan kredi çeken kişilerin listesi hazırlandı. Sahte belgelerle kredi çektiği belirlenen 183 kişiden 75'i gözaltına alındı. Böylece gözaltı sayısı 100'e çıkmış oldu. Geri kalan 108 kişinin de önümüzdeki günlerde bilgisine başvurulacağı belirtildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 100 kişi Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!