Bankalararası resim yarışı

Güncelleme Tarihi:

Bankalararası resim yarışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 01:51

Türkiye'nin en zengin sanat koleksiyonları, Merkez, Ziraat, İş, Yapı Kredi ve Akbank gibi büyük bankaların elinde bulunuyor. Şimdi İstanbul Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde, ilk kez banka koleksiyonlarından örnekleri bir araya getiren bir sergi yer alıyor. Yedi bankanın beşer yapıtla katıldığı sergi 13 Temmuz'a kadar sürecek.

Cumhuriyetin kurulmasından hemen sonra, Ziraat Bankası, Merkez Bankası ve İş Bankası resim almaya başladı. O sıralarda amaç, Türk ressam ve heykeltraşlarına destek olmaktı. Resim ısmarlamaya da o dönemde başladılar. Örneğin Ziraat Bankası, 1926'da Ankara'da genel müdürlük binasını inşa ederken yan giriş merdiven boşluğu için Namık İsmail'e bir yağlıboya tablo ısmarladı. ‘‘Gazi Paşa Çiftlikte’’ başlıklı tablo 1929'da bitirildi.

Genel müdürlükleri Ankara'da bulunan devlet bankaları, 1930'larda, Ankara'da düzenlenen Güzel Sanatlar Birliği sergilerinden resim alıyorlardı.

Özel bankalar da resim almaya hemen sonra başladılar. 1980'lerin başında aralarında bu konuda bir rekabet doğduğu bile söylenebilir. Bu sayede önemli koleksiyonlar oluştu. 1991'de örneğin Merkez Bankası, bir sanat kurulu oluşturarak, resim alma işini uzmanların eline bıraktı. Yavaş yavaş koleksiyonlara karikatür, gravür, seramik gibi başka tür eserler de girmeye başladı. Yeni dönem ressamların eserleri de satın alındı. Ancak son dönemlerde ekonomik kriz, bankaların resim alımına önemli sekteler vurdu.

Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi Kazım Taşkent Galerisi'nde devam etmekte olan sergi ise bir ilk. Çünkü bu sergiye yedi banka katılıyor. Her bankanın koleksiyonundan beşer eser seçilmiş. Sergideki önemli eserler arasında Osman Hamdi Bey'in Feraceli Kadınlar'ı, Abdülmecid Efendi'nin Natürmort'u, Erol Akyavaş'ın Dini Motif'i, Şeker Ahmet Paşa'nın Ayvalı Natürmort'u, Orhan Peker'in Bekleyen Kedi'si, Cevat Dereli'nin Eftelya'sı, İbrahim Çallı'nın Topkapı Sarayı, Hoca Ali Rıza'nın Köprü'sü, Turgut Zaim'in Atatürk ve Silah Arkadaşları, Abidin Dino'nun Variations adlı eseri, Alaettin Aksoy'un Bulutun Rengi Vurmadan Cama adlı eseri, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kırmızı Kan Kahvesi de bulunuyor.


BANKA KOLEKSİYONLARI

MERKEZ BANKASI

Ne zaman başladı: 1930'lar

Neler var: İbrahim Çallı ve arkadaşları, D Grubu Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği üyeleri.

Nasıl alıyor: İlk yıllarda Ankara'da Güzel Sanatlar Birliği sergilerinden alım yapılıyordu. 1990'da bir ‘‘Sanat Kurulu’’ oluşturdu.


ZİRAAT BANKASI

Ne zaman başladı: 1926'da Namık İsmail'e Genel Müdürlük binasına ‘‘Gazi Paşa Çiftlikte’’ tablosu ısmarlanarak başladı

Neler var: Osmanlı Ressamlar Birliği üyeleriyle (Hoca Ali Rıza gibi) başlayan koleksiyon, soyut resimlerle devam etti.


İŞ BANKASI

Ne zaman başladı: 1940'da

Neler var: 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak günümüze kadar uzanan süreçte hemen hemen her akımdan sanatçının yapıtları

Kaç yapıt var: 2800'ün üzerinde


YAPI KREDİ BANKASI

Ne zaman başladı: 1954'te ‘‘İstihsal’’ (Üretim) konulu yarışmayı düzenledi

Neler var: Ayvazovski, Frederic Lewis, Francesco Casanova, Osman Hamdi Bey, Hüseyin Avni Lifij, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Burhan Uygur vb.

Kaç yapıt var: 1150


AKBANK

Ne zaman başladı: 1970'ler

Neler var: Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği üyeleri, D Grubu, Yeniler Grubu

Kaç yapıt var: Resim, heykel, seramik, karikatür, fotoğraf olarak 450 sanatçının 1827 yapıtı


ŞEKERBANK

Ne zaman başladı: 1987'de Ömer Sunar Sanat Galerisini kuran banka o tarihte sanat etkinliklerine başladı

Neler var: D Grubu, Onlar Grubu, Lütfü Günay, Zafer Gençaydın, Zahit Büyükişleyen, Yalçın Gökçebağ vb.

Kaç yapıt var: 300'e yakın


DIŞBANK

Ne zaman başladı: 1986'da genel müdürlük binası yapılırken

Neler var: İbrahim Çallı, Osman Asaf, Civanyan, Hoca Ali Rıça, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Fikret Mualla, Erol Akyavaş, Adnan Çoker vb.

Kaç yapıt var: 270


GARANTİ BANKASI

Ne zaman başladı: 1946'da bankanın kuruluşuyla birlikte

Neler var: 1914 kuşağı (İbrahim Çallı ve arkadaşları), Hamit Görele, Avni Arbaş, Abidin Dino, Eren Eyüboğlu, Ömer Uluç, Burhan Uygur, Komet, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Yusuf Taktak, Mustafa Ata vb


KALKINMA BANKASI

Ne zaman başladı: 1970'lerde başladı; 1997'de tasarruf nedeniyle eser alımı durduruldu; sadece sergi karşılığı eser alınıyor

Neler var: Yağlıboya, suluboya, gravür, heykel, fotoğraf, seramik, kilim vb.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!