Bankacılardan bir asırlık yatırım önerisi

Güncelleme Tarihi:

Bankacılardan bir asırlık yatırım önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2010 13:08

Tahvil yatırımcıları, piyasaların kendilerine sunduğu her türlü yatırım enstrümanını satın aldığından, bazı bankacılar yatırımcıların risk iştahını test etmek için 100 yıllık şirket tahvillerini gündeme getirmeye başladı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Haberin Devamı

 

Bu uzun vadeli tahviller, sadece bilançoları çok güçlü şirketler tarafından piyasaya sürüldüğü için şu anda piyasanın en ilginç yatırım araçlarından biri olarak görülüyor.

 

Yatırımcılar bu şirketleri yüzyıl sonra da aynı seviyede bulacaklarını umdukları için riske girmekten kaçınmıyor.

  

Yüz yıllık tahviller, 1990’lı yıllarda da gündeme gelmiş ve birkaç şirket bu yatırım araçlarını piyasaya sürmüştü. Ancak şirketler 30 yıllık tahviller üzerinden prim ödemek zorunda olduğu için, çok fazla işlenmedi.

  

Haberin Devamı

Şu anda ABD’de faiz oranlarının tarihi düşük seviyelerde bulunmasından dolayı, kurumsal tahvillere olan aşırı talebin farkında olan bazı şirketler daha uzun vadeli tahviller için baskı yapıyor.

  

YATIRIMCILAR SONUÇLARINI GÖREMEYECEK

Yüz yıllık tahvillerin ilk ödemesi, 2110’e kadar yapılmayacak. Yani şu anda bu tahvillerin alım satım işlemlerini yapan kişilerin çok büyük bir ihtimalle ölmüş olacağı bir zamana kadar.

 

Bu yatırım en riskli yönü ise, önümüzdeki yüz yılda faiz oranlarının yüz yıllık tahvilleri tamamen değersiz hale getirebilme olasılığı olarak görülüyor.

 

Uzmanlar, önümüzdeki yüzyılda yaşanabilecek beklenmedik gelişmelerin dikkate alındığında, 100 yıllık tahvillerin değersiz kalma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

  

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD Kurumsal Finans masası şefi Mark Oline, yatırımcıların bu gerçekleri göze alarak, yüzyıllık tahvillere çok fazla ilgi göstermeyeceğine dikkat çekti.

 

Oline, “Böyle bir yatırım ciddi riskler barındırıyor. Dünya piyasalarındaki dalgalı hareketler dikkate alındığında, 100 yıllık tahvillerin kredi riskleriyle birlikte faiz oranlarının yükseleceği korkusu çok büyük bir ihtimalle yatırımcıların 100 yıllık güvenlik tercihinden uzaklaştıracaktır” dedi.

 

Haberin Devamı

BANKACILAR ISRARCI

Bütün bu açıklamalar, bazı bankaların 100 yıllık tahvillere yönelme konusunda ısrarlarına engel olmuyor.

 

Kurumsal yatırımcılara 100 yıllık tahvil yatırımları öneren bir bankacı, “Piyasanın şu anki riskli ortamından kaçmak için 100 yıllık tahvil almak için en seçenek olarak görünüyor.    

 

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Aviva Investors’ın portföy yöneticilerinden John Hawley, “100 yıllık tahvil işleyen şirketlerin, oldukça güçlü mali yapılara sahip, sanayi şirketleri” dedi.

 

ABD merkezli gemicilik ve ulaştırma şirketi Norfolk Southern, 1990’lı yıllarda iki kez 100 yıllık tahvil piyasaya sürmüştü. Şirket yeniden 100 yıllık tahvil ihraç edip etmeyeceğine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı, Wall Street Journal gazetesinde "Bankers Pitch 100-Year Bonds" başlığıyla yayımlanmıştır.

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet            

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!