Banka hırsızları af dışında kaldı

Güncelleme Tarihi:

Banka hırsızları af dışında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koalisyon yeni taslak hazırlıyor

Başbakan Ecevit'in kurmaylarıyla yaptığı toplantıdan sonra, koalisyon ortaklarına yeni af tasarısı sunulması kararlaştırıldı. Yeni tasarıda, banka hortumlayanlar af kapsamı dışında tutuluyor.

Banka hortumlayanların kapsam dışında kalması ile koalisyon ortaklarının af taslağında uzlaşmaları umudu doğdu.

Başbakan Bület Ecevit önceki gün kurmaylarıyla biraraya geldi. Toplantıda, bankalardan hortumlanan paraların geri ödenmesi ve suçlulara ceza indirimi uygulanmasına ilişkin olarak Bankalar Yasası'nda hükümler bulunduğu anlatıldı. Banka kaynaklarını zimmetlerine hileli yollarla geçirenler 12 yıldan az olmamak üzere hapis ve zararın üç katı oranında para cezası alıyorlar. Bankanın uğradığı zararın kovuşturma öncesinde ödenmesi durumunda verilecek cezanın yarısı düşülüyor. Eğer zararın tamamı, hükümden önce ödenirse, o takdirde ceza üçte bir oranında indiriliyor.

Bu maddeyi dikkate alan DSP kanadı, banka hırsızları için ayrıca bir af sağlanmasına gerek olmadığı kanaatine vardı. Bu nedenle taslağa, ‘Banka Kanunu’na aykırı hareketle bankalardan haksız ve usulsüz para alanlar; her türlü vergi, resim ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan suçları işleyerek veya 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibi Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket ederek menfaat sağlayanlar; usulsüz, yolsuz ve gerçek dışı işlemlerle ihracat ve ithalat ve yatırım teşvikleri suretiyle vergi iadesi, prim, kredi, faiz farkı ve benzeri adlarla kamu kaynaklarından haksız menfaat sağlayanlar, af hükümlerinden yararlanamayacaklar' düzenlemesi konuldu.

Toplantıda, ortaklara sunulacak af taslağı da yeniden belirlendi. Af kapsamı dışında kalacak suçlar arasında bazı yeni hükümler eklendi. İşkence, dolanlı iflas, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, tarihi eser kaçakçılığı, rüşvet suçu da af kapsamı dışına çıkarıldı.

ÇETELER AF DIŞINDA

4422 sayılı Organize Suçlarla Mücadele Yasası'nın da af kapsamı dışındaki suçlar bölümünde yer alması önerildi. Ancak bakanlık bürokratları, ‘‘Bu yasa, vetolu af yasasından sonra Meclis'ten çıktı. Vetolu yasa çıktığında yürürlükte olmayan bir yasa, vetolu yasa yenilendiğinde hukuken af kapsamı dışında sayılır. Bu nedenle yasa adını kapsam dışı suçlar arasına yazmaya gerek yoktur’’ dediler.

Şartlı salıverilmesine rağmen yeniden suç işleyerek cezaevine giren Eşber Yağmurdereli'nin af kapsmına alınması içinse formül aranıyor. Bu konuda MHP ile yeniden kriz yaratmayacak bir düzenleme yapılmasına çalışılıyor.

KIRCI'YI LİDERLER ÇÖZECEK

MHP ile DSP arasındaki bir diğer kriz maddesi olan Haluk Kırcı ile ilgili düzenlemede herhangi bir değişiklik yapılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, ‘‘Şahıslara özel af olmaz’’ sözüne güvenen DSP, 7 kişinin katili olan Kırcı konusunda ortağının anlayış göstereceğini umuyor. Bu konudaki son kararın, liderler tarafından verilmesi bekleniyor.

Aftan kimler nasıl yararlanacak

ORTAKLARIN üzerinde uzlaşma arayacakları yeni metine göre, kimler aftan nasıl yararlanacaklar:

HORTUMCULARA ÖZEL AF YOK

Banka hortumcuları, Hazine'ye verdikleri zararı Bankalar Yasası gereğince karşılayacaklar. Banka kaynaklarını, hileli yollarla zimmetine geçirenler, 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası alacaklar. Bu kişiler, verdikleri zararın 3 katı oranında bir parayı da ödemek zorunda olacaklar. Eğer bu paranın tamamını, kovuşturma başlamadan öderlese, 12 yıllık cezalarının yarısı indirilecek. Eğer bu paranın tamamını, hükümden önce öderlerse, cezalarının üçte biri affedilecek. Buna göre Murat Demirel, Hayyam Gariboğlu gibi isimler hükümden önce parayı öderlerse, 12 yılın üçte birini yatacaklar.

ÜST SINIRI 10 YIL

Aldıkları cezaların üst sınırı 10 yıl ve daha aşağısında olanlar cezaevinden çıkacaklar. Toplam cezaları 10 yılın üstünde olanlar ise tabi oldukları infaz hükümlerine göre fazla olan cezalarını çektikten sonra şartlı olarak salıverilecekler. Bu hükümden, cinayet işleyenler, deprem konutlarını yapan müteahhitler, karşılıksız çek verenler, hırsızlık ve gasp yapanlar gibi af kapsamı içinde olan suçlardan mahkum olan herkes yararlanacak.

KIRCI ÇIKAMAYACAK

23 Nisan 1999'dan önce verilen idam cezaları infaz edilmeyecek. Abdullah Öcalan gibi gerek idam cezası aldığı tarih gerekse af kapsamı dışındaki suçlardan hüküm giyenler için bu madde uygulamayacak. Bu cezalar müebbet hapse çevrilecek. Bu kişilerin aldıkları cezalara bakılarak, hükümlülük sürelerindentoplan 10 yıl indirilecek. Ancak bir kişinin, birden fazla ceza alması durumunda, toplam cezasından 10 yıl indirilecek. Bu nedenle 7 ayrı idam cezası bulunan ve 70 yıla hüküm giyen Haluk Kırcı cezaevinden çıkamayacak. Kırcı'nın cezasından toplam 10 yıl indirilecek.

NURİŞ YARARLANMAYACAK

Başta Nuri Ergin ve kardeşleri ile aynı durumda olan çete mensupları aftan yararlanamayacaklar. Bunun yanısıra tecavüz suçundan hüküm giyenler de af kapsamı dışında tutuldu. Bu nedenle sanatçı Doğuş da aftan yararlanamayacak. Manisa'da gençlere işkence yapan polisler de dahil olmak üzere TCK 243'ten hüküm giyenlerin cezalarını çekmeleri sağlanacak.

ASLITÜRK VE NADİR’E AF YOK

Mal bildirimi ve rüşvet yasasına aykırı davrananlar, tarihi eser kaçıranlar, uyuşturucu ticareti yapanlar, Atatürk'e hakaret edenler aftan yararlanamayacaklar. Buna göre yakalanmaları durumunda, Gülay ve Orhan Aslıtürk, Ayşegül Nadir, kendisini mesih ilan eden Hasan Mezarcı, cezaevine girecek.

TRAFİK SUÇLUSUNA AF

Trafik kazası sonucunda adam öldürenler aftan yaralanacaklar. Trafik kazası nedeniyle verilen hapis cezalarından da 10 yıl indirilecek.

Kasırga savcısı sert: Afla sulandırmayın

ANKARA DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, hükümet ortaklarının önce önerip, kamuoyunun tepkisi üzerine geri çektikleri banka hortumlayanların affı konusunda sert çıktı.

Yüksel Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, Bankalar Kanunu ve TCK'da, banka dolandıranların, zararı karşılamaları halinde ceza indiriminden yararlandırılmalarına ilişkin hükümlerin mevcut olduğunu, daha ileri bir düzenleme ile af çıkarmanın konuyu ‘‘Sulandıracağını’’, ‘‘Kamu vicadınını rahatsız edeceğini’’ savundu. Yüksel, ‘‘Banka dolandıranların, devlete karşı suç işleyenlerin affına ben kesinlikle karşıyım. Son derece yanlış olur’’ dedi.

Kasırga operasyonu soruşturmasını yürüten Yüksel, bu olayla ilgili olarak tutuklanan kişilerin yargılamalarının af veya başka bir nedenle engellenmesi halinde, halkın adalet duygusunun incineceğini de vurguladı. Yüksel, baklava çalan çocukların yıllarca hapse mahkûm edildiği bir ortamda banka dolandırıcılarının affına kesinlikle karşı olduğunu vurgulayarak, hukukun herkes için eşit ve adil işlemesi gerektiğini söyledi. Yüksel, kasırga operasyonunun dürüst ve namuslu işadamlarını tedirgin etmesi için hiçbir gerekçe bulunmadığını da söyledi.

Yüksel'in, Egebank'la ilgili soruşturmaya devam ettiği ve birkaç hafta içinde soruşturmayı tamamlayarak, ‘‘Yetkisizlik’’ kararı ile İstanbul DGM Başsavcılığı'na göndereceği de belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!