Balyoz'da hesap farkı

Güncelleme Tarihi:

Balyozda hesap farkı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 21:03

Balyoz davasında haksız tutukluluk gerekçeleriyle verilen tazminat miktarlarında fark tartışması yaşanıyor. Şimdiye kadar en yüksek tazminat 1 milyon 363 bin lira olurken, son olarak Balyoz’un tek sivil memuru Güllü Salkaya’ya 1 yıl 18 günlük tutukluluk karşılığında 26 bin lira tazminata hükmedildi. Salkaya’nın avukatı, “Özgürlüğün bedeli statüye göre belirlenmez” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

BALYOZ davasında haksız tutukluluk için verilen ve 1200 lira ile 1 milyar 300 bin lira arasında değişen tazminat miktarlarındaki makasın genişliği kafaları karıştırırken yeni bir tartışma yarattı. Son olarak Balyoz’un tek sivil memuru Güllü Salkaya, 1 yıl 18 günlük tutukluluk karşılığında 3 bin lirası maddi 26 bin lira tazminat kazandı. Daha önce Astsubay İmdat Solak’a 45 gün tutukluluk için 24 bin, emekli Albay Turgut Ketken’e 1 yıl 10 ay için 500 bin lira tazminat öngörülmüştü.Salkaya’nın avukatı Salim Şen, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararla şoke olduklarını belirtirken mağdurlar için öngörülen tazminatlar arasındaki farkı ‘statü’ye bağladı. Manevi tazminatlarda böyle bir ölçütün yanlış olduğunu savunan Şen “Özgürlüğün bedeli statüye göre belirlenmez. Özgürlük insan olmanın gereği, herkes için eşit bir haktır. Bir çobanın özgürlüğü de generalin özgürlüğü de aynıdır. Maddi tazminatlarda maddi kazanç kaybı hesaplanır ama manevi tazminat yaşanan acının bedelidir. Yaşanan acı, köylü için de general için de aynıdır” dedi. 

Haberin Devamı

AYNI RÜTBE, AYNI SÜRE124 BİN LİRA FARK

Balyoz davasında ilk tutuklananlar arasında bulunan ve 45 gün tutukluluğunun karşılığında 24 bin lira tazminat öngörülen Astsubay İmdat Solak’ın avukatı Mahir Işıkay ise aynı süre tutuklu kalan ve ayrı yerlerde dava açan iki koğuş arkadaşı arasında bile farklı tazminatlara hükmedildiğini belirtti. Işıkay’ın verdiği bilgiye göre 1 yıl tutuklu kalan koğuş arkadaşlarından, davası Mersin’de görülen Astsubay Tuncay Küçük’e 26, davası İzmir’de görülen Astsubay Murat Dülek’e ise 150 bin lira tazminat öngörüldü. Avukat Işıkay şunları söyledi:“Aynı gün tutuklanıp aynı gün bırakılan koğuş arkadaşı iki kişi hakkında makasın bu kadar açık olacağı bir rakama hükmedilmesi açıkçası hukuksuzluk. Müvekkiller arasında da ayrıma neden oluyor. Ben de hâkimlik yaptığım için söylüyorum. Ben ölçüt olarak tutuklu kaldığı süreye bakarım, ölçüt o olmalı. Özgürlükse hepsinin özgürlüğü kısıtlanıyor. 

YARGITAY BU KONUDA İÇTİHAT OLUŞTURMALI

Haberin Devamı

Bunun kadın-erkek, rütbe farkıyla alakası yok. Manevi tazminat ölçüsünde mahkemelerin takdir yetkisinin bu kadar geniş tutulmasının yararı da var sakıncaları da. Vasıfsız bir işçi bugün günde 100 lira kazanıyor. Ödemediğiniz para cezası mahkemece hapis cezasına çevrilmeye kalkılırsa günlüğü 100 liradan hesaplanıyor. Ancak cezaevinde kalış günlüğü 40-50 liraya tekabül edenler var. Yargıtay’ın bu konuda bir içtihat oluşturması gerekiyor.”

KİME, NE KADAR

EMEKLİ KORGENERAL ENGİN ALAN: Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıl 8 aylık tutukluluğu için 1 milyon 363 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

EMEKLİ TÜMGENERAL ABDULLAH DALAY: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıla yakın (1027 gün) tutukluğu karşılığında 48 bin lira tazminat kararı verdi.

EMEKLİ JANDARMA ALBAY HÜSEYİN ÖZÇOBAN: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıl 5 ay 15 gün tutukluluğuna 357 bin lira tazminat öngördü.

EMEKLİ ALBAY REFİK HAKAN TUFAN: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2 yıl 10 ay tutukluluğu karşılığında 250 bini manevi, 440 bin lira tazminat öngörüldü. Mahkeme, gerekçesinde ceza hukukunun en önemli görevlerinden birinin geleceğe yönelik suç işlemeyi engellemek ve haksız bir eylemi engellemek olduğu hususlarına dikkat çekerek “Bu nedenle manevi tazminat talebinin yüksek oranda tutulması gerektiği, verilen para hiçbir suretle devletin kusurundan kaynaklanan özgürlüklerin yok edilmesini telafi edemese bile en azından manevi tazminat talebinin yüksek tutularak bir noktada telafi edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

EMEKLİ TÜMGENERAL BEKİR MEMİŞ: Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl 4 ay tutukluluğu karşılığında 500 bin lira tazminat öngördü.

EMEKLİ ALBAY TURGUT KETKEN: Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 yıl 10 ay tutukluluk karşılığında 500 bin lira tazminat cezasına hükmetti.

EMEKLİ TUĞGENERAL HAKAN AKKOÇ: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl 8 ay tutukluluğu karşılığında 671 bin lira tazminat kararı verdi.

EMEKLİ KORGENERAL AYHAN TAŞ: Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi 3 yıl 4 ay 7 gün tutukluluğuna 1 milyon 250 bin lira tazminat öngördü.

ASTSUBAY İMDAT SOLAK: Tutuklu kaldığı 45 gün için 24 bin lira tazminat öngörüldü. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar Yargıtay’da temyiz aşamasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!