Balyozcuların Balyoz özeti

Güncelleme Tarihi:

Balyozcuların Balyoz özeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 16:26

Balyoz davasının ana delilini dijital veriler oluşturuyor. Ancak davaya bakan ilk mahkeme, sanıkların taleplerine rağmen dijital verilerin çoğunluğu için bilirkişi incelemesine izin vermemişti. Sanıklar, kendi incelemelerini kendileri yaptırdılar. Ve ortaya, davanın dayandığı dijital delillerin "sonradan üretilmiş" olduğuna ilişkin pek çok rapor çıktı. Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararından sonra davaya yeniden bakan mahkeme ise, ilk mahkemenin tam tersi tutum izledi; Dijital veriler konusunda sanıkların taleplerini haklı bulup, bilirkişi incelemesi istedi. İşte Balyoz davasının "dijital hikayesi"...

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davası sil baştan; Bir önceki mahkeme, sanıkların tüm taleplerine rağmen dijital verilerin incelenmesini, sahte olup olmadıklarının bilirkişi tarafından kontrol edilmesini kabul etmemişti. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından davaya yeniden bakmaya başlayan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise, dijital verilerin incelenmesi talebini kabul etti. Mahkeme, dijital veriler üzerinde inceleme yapacak olan İTÜ'den oluşturulacak 3 kişilik bilirkişiye, raporlarını sunmaları için 2 ay süre verdi.

İŞTE BALYOZ'DAKİ "DİJİTAL VERİ" MACERASI...

Balyoz davasının kilit delillerini dijital veriler ve CD'ler oluşturuyor. Ancak sanıklar, bu CD ve dijital verilerin "üretilmiş", "sahte" olduğunu savunuyorlar.
İşte, Balyoz davası boyunca, davaya kanıt olarak sunulan CD'ler ve dijital veriler konusunda, bugüne kadar yaşananlar;

Haberin Devamı

BALYOZ'DAKİ DİJİTAL VERİLER:

* Bir gazeteci tarafından savcılığa teslim edilen üç CD,
* Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada bulunan bir hard disk ve iki adet CD ile,
* Eskişehir'de bir Albay'ın oğlunun evinde bulunan bir adet flash disk içinde bulunan veriler.

GAZETECİNİN GETİRDİĞİ CD'LERİ TÜBİTAK İNCELEDİ AMA...

* Gazeteci tarafından savcılığa teslim edilen dijital veriler hakkında TÜBİTAK iki ayrı inceleme yaptı. Ancak TÜBİTAK'ın iki incelemesi birbiriyle çelişti.
* Diğer dijital veriler üzerinde ise sanıklar yargılama aşamasında sürekli bilirkişi incelemesi istediler. Ancak o dönemde davaya bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu taleplerin tümünü reddetti.

SANIKLAR İNCELEMEYİ KENDİLERİ YAPTIRLAR..

* Mahkemenin dijital verilerin incelenmesi taleplerini sürekli reddetmesi üzerine, sanıklar bu incelemeyi kendileri yaptırdılar. Aralarında ODTÜ, İTÜ, YTÜ, BÜ gibi üniversitelerin öğretim üyelerinin bulunduğu bilirkişilerden raporlar istediler.
Ayrıca ABD'deki Arsenal ile Almanya'daki Gramberg Vogel adli bilişim şirketlerinden de inceleme istediler.
Bu incelemeler sonunda, dijital verilerin "sonradan üretilmiş" olduklarına ilişkin raporlar yazıldı.

Haberin Devamı

"OLMAYAN YAZI KARAKTERİ..."

* Bilirkişi raporlarındaki en çarpıcı tespitler arasında, bazı dijital verilerin yazıldığı iddia edildiği 2003'te henüz var olmayan office 2007 kullanılarak oluşturulduğu yer aldı.

TÜBİTAK HARD DİSK İÇİN "SONRADAN MÜDAHALE EDİLMİŞ" RAPORU YAZDI

* Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen hard disk de TÜBİTAK tarafından incelendi. TÜBİTAK 20 Ocak 2014 tarihli raporunda, hard disk'e "kullanım dışına ayrıldıktan sonra müdahale edilmiş" raporu verdi. TÜBİTAK raporunda, sistem tarihi geriye alınmış bir bilgisayardan hard disk'e veri aktarıldığı da yer aldı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN HAK İHLALİ KARARI

* Anayasa Mahkemesi, sanıkların haklarının ihlal edildiği yönündeki kararını ise, sanıkların taleplerine rağmen dijital verilerin sahte olup olmadıklarının incelenmemesine bağladı. Bunun "adil yargılanma" hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!