Balyoz tazminatı ayar tutmuyor

Güncelleme Tarihi:

Balyoz tazminatı ayar tutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 01:03

BALYOZ davasında 1 yıl 9 ay hapis yatan Kurmay Albay Erden Ülgen’in açtığı 1 milyon 682 bin TL’lik tazminat davasında, mahkeme Ülgen’e 675 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Bu dava kumpas mağduru askerlere ödenecek tazminatlar konusunda mahkemelerin verdiği orantısız kararları bir kez daha ortaya koydu. Kararlardan bazı örnekler şöyle:

Haberin Devamı

117.000 TL: Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen hafta, aynı davadan 3 yıl 4 ay 8 gün hapis yatan Koramiral Kadir Sağdıç’a 117 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

1.499.000 TL: Balyoz davasında 40 ay hapis yatan emekli Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Hazine’ye açtığı davada rekor tazminat kazandı. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi Bektaş’a 1 milyon 499 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

1.363.000 TL: Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, emekli Korgeneral Engin Alan’a, haksız yere hapis yattığı 3 yıl 8 ay için 1 milyon 363 bin lira TL tazminat ödenmesine karar verildi.

53.000 TL: Emekli Albay Berna Dönmez’in 21 ay hapis cezasına karşılık Bakırköy 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 53 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Dönmez duruşma çıkışında “Çok ağır bir bedel ödedim. Ödenen bedelin karşılığı kesinlikle bu değil” dedi.

1.055.000 TL: Haksız yere 3 yıl 5 ay 13 gün hapis yatan Albay Yusuf Kelleli’ye ise Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden 1 milyon 55 bin lira tazminat ödenmesi kararı çıktı.

48.000 TL: İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Tümgeneral Abdullah Dalay’a haksız yere yattığı 1027 gün için 48 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay tazminatı fazla buldu

10.000 TL: Balyoz davasında 55 gün cezaevinde kalan Astsubay İmdat Solak’a ise Afyonkarahisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 24 bin TL tazminat verilmesine hükmedildi. Solak kararı temyiz etti. Yargıtay verilen tazminatı fazla bularak kararı bozdu. Mahkeme bu kez Solak’a 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

HUKUKÇU YORUMU: KARARLARIN HEPSİ YANLIŞ
İSTANBUL Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanlığı ve Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Şen, tazminatlardaki farklılıkları şöyle yorumladı: “Maddi tazminat belgeye dayalıdır, maddi kaybı ne kadarsa o tespit edilir. Manevi olan da yaşadığın mağduriyete, toplum nazarında küçük düşürülmeye, tutuklu kalınan süreye, yani hâkimin takdirine bağlıdır. Bunun kanunda bir ölçüsü yok. Kurala göre, zenginleşmemesi gerekiyor. Ama niye zenginleştirmesin ki... 5 yıl hayatından koparmışsın insanların. Mesela ABD’de zenginleşebilirsin tazminatla. Ya Yargıtay ya içtihat mahkemeleri kuracak o dengeyi. Denge kurulmalı. Devlet nasıl ödeyecek bu tazminatları bilemiyorum. O kaçan kişilere rücu edilmesi gerekir bu paraların. Kararların hepsi yanlış. Birine 500 bin, birine 50 bin veremezsin. Bunları üst mahkeme düzeltecek. Bir ölçüt koyacak. Bence Yargıtay düşük olanları da yüksek olanları da bozar, makul seviyeye oturtur.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!