Balmumcu’da derin pusu

Güncelleme Tarihi:

Balmumcu’da derin pusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 03:09

1970’li yıllarda çok önemli birçok operasyonu yöneten, adı Susurluk ve Abdi İpekçi cinayetlerine de karışan emekli Albay Fehmi Altınbilek ve karısı, Balmumcu’da saldırıya uğradı. Adı değiştirilen albaya seçmen listesinden ulaşıp izleyen iki kişinin, koruma olmadığını anlayınca saldırıyı gerçekleştirdiği saptandı.

Haberin Devamı

KIZILDERE’de Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyon ile TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı yakalandığı operasyonu yöneten, adı Susurluk ve Abdi İpekçi cinayetleriyle de anılan emekli Albay Fehmi Altınbilek (67) ve emekli öğretmen eşi Asuman Altınbilek (66), Beşiktaş Balmumcu’da uğradıkları silahlı saldırıda yaralandı.

Balmumcu’da derin pusu

İKİ YAKIN KORUMA

İddiaya göre; örgüt üyeleri, ‘Çetin Oğuz’ ismini kullanan Fehmi Altınbilek’e seçmen listesinden ulaştı ve korumalarının yanında olup olmadığını anlamak için bir süre takip etti. Koruma olmadığını anlayınca da saldırıyı gerçekleştirdi.
Albay Fehmi Altınbilek, emekli olduktan sonra Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ismini ve soyadını Çetin Oğuz olarak değiştirdi. Altınbilek ailesinin fertlerinin soyadları da Oğuz olarak değiştirildi. Altınbilek’e, terör örgütlerinin ölüm listesinde bulunduğu için iki yakın koruma da tahsis edildi.

Haberin Devamı

3 METREDEN ATEŞ

Altınbilek ve eşi Asuman Altınbilek, dün sabah saat 10.00 sıralarında, Balmumcu’daki Jandarma Bölge Komutanlığı’ndaki lojmanlarından çıktı. Bu kez yanlarında korumaları yoktu. Lojmana birkaç yüz metre mesafedeki 100. Yıl Mustafa Kemal İlkokulu’na giden Altınbilek çifti, oylarını kullandı. Daha sonra lojmana dönmek için yaya olarak yola çıkan çifte, 50 metre sonra motosikletli iki kişi 3 metre mesafeden peş peşe ateş etti. Karnından yaralanan Fehmi Altınbilek kendini yolun kenarına atarak diğer kurşunlardan korundu.Asuman Altınbilek ise bacağından vuruldu. Saldırganlar motosikletle kaçtı. Altınbilek çifti, bir taksiyle Gayrettepe’de bir hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Fehmi Altınbilek’in gerçek kimliğinin ortaya çıkmasıyla, hastaneye çok sayıda polis ekibi geldi. Çevredeki güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu saldırı anının görüntülerine ulaşıldı.

İSMİ DERİN DEVLETLE ANILIYORDU

Fehmi Altınbilek’in adı ilk kez 13 Nisan 1970’te Asteğmen Doktor Necdet Güçlü cinayetiyle duyuldu. Doktoru öldürmek için kullanılan iki silahtan biri o dönemde yeni göreve başlayan Fehmi Altınbilek’e aitti. Altınbilek 27 Mart 1972’de gerçekleştirilen ve Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyonun komutanıydı. 1973’te Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Vartinik köyü Mirik mezrasında İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu da yönetti. Operasyondaki “başarısı” nedeniyle Altınbilek’e takdirname verildi. Yine terfi ettirilerek yüzbaşı yapıldı. İsmi Susurluk’ta da anıldı.

Haberin Devamı

UĞUR MUMCU’NUN ARAŞTIRMA KONUSUYDU

Fehmi Altınbilek, 24 Ocak 1993’te düzenlenen bombalı suikastle öldürülen Uğur Mumcu’nun da araştırma konularından biri olmuştu. Uğur Mumcu 31 Mayıs 1976’da, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde Fehmi Altınbilek için şunları yazmıştı:
“Bir ülkede, birbiri ardından cinayetler işlenir ve katiller yakalanmazsa, o zaman, ‘devlet içinde devlet’ olduğu yolundaki şüpheler su yüzüne çıkar. Demek oluyor ki, polisin de yakalayamadığı, gücünün yetmediği bazı güç dengeleri bulunmaktadır. Kimdir bunlar? Bu köşede çok yazıldı: Silahlı Kuvvetlerde görevli iki subay, silahlarını Ülkü Ocakları genel başkanı ile MHP Gençlik Kolları başkanına vermişlerdir. Bu silahlarla da cinayet işlenmiştir. Subayların adı da, silahların sicil numaraları da açıklandı. Hani nerdesiniz Milli Savunma Bakanı Bay Melen, İçişleri Bakanı Bay Asiltürk ve Jandarma Genel Komutanı vekili Korgeneral Şahap Yardımoğlu? Neden dokunamıyorsunuz Yüzbaşı Fehmi Altınbilek’e ve Yüzbaşı Mustafa İlerisoy’a? Gücünüz mü yetmiyor yoksa?,. Emrinizi mi dinlenmiyorlar?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!