Balkonda mangal yakan cezasına da katlanır

Güncelleme Tarihi:

Balkonda mangal yakan cezasına da katlanır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 00:00

İzmir’de avukat Ömrüye Erpek ile annesi Nermin Çalış, üst kat komşuları baklavacı Oktay Malay ve eşi Reyhan Malay hakkında sık sık balkonda mangal yaktıkları gerekçesiyle dava açtı.

Açılan davada yerel mahkemenin verdiği ’mangal yasağı’ kararını Yargıtay da onadı. Emsal teşkil eden bu karardan sonra, balkonda mangal yakmak giderek tarihe karışabilecek.

İZMİR’de avukat Ömrüye Erpek ve annesi Nermin Çalış, üst katlarında oturan Oktay Malay ile eşi Reyhan Malay’ın komşuluk hukukuna aykırı davrandıklarını belirterek, İzmir 2’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ’men-i müdahale’ ve ’1000 YTL tazminat’ istemiyle dava açtı. Anne-kız dilekçelerinde, "Bazen her gün genelde, gün aşırı balkonda yaktıkları kömürlü mangal dumanı etrafı kirletiyor. Mangalın tüm isi, dumanı, yanmış yağ kokusu evimizin içine siniyor. Balkonda oturamaz hale geldik. Sıcaklarda kapıyı kapatıp oturmak zorunda kalıyoruz" dedi.

CEZA EMSAL OLACAK

Hákim Mustafa Aysal, tanıkların ifadeleri, delil ve belgelere göre davalı tarafın balkonda mangal yakıp çeşitli atık maddeleri davacıların balkonuna attıkları ve gürültü çıkartarak rahatsız ettiklerinin anlaşıldığını belirtti. Aysal, Malay çiftinin mangal yakmalarını, alt kattaki balkona çöp ve atık atmalarını yasakladı. Ayrıca, Avukat Ömrüye Erpek ile annesi Nermin Çalış’a 500 YTL tazminat ödemelerine karar verdi. Davalıların 400 YTL tutan avukatlık ücretini de ödemelerine hükmetti. Malay, çiftinin avukatı kararı temyiz etti.

Temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı aynen onadı. Yargıtay, mangal yakan Malay çiftinin, Ömrüye Erpek ve annesi Nermin Çalış’a 500 YTL tazminatı, dava açıldığı tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Erpek ve Çalış’ın yasal faiziyle birlikte 750 YTL tazminat alacakları belirtildi.

Yargıtay’ın kararının kendilerini memnun ettiğini belirten Erpek, "Bu karar emsal teşkil edecek. Bu konuda mağdur olan çok. Biz öncü olduk. Kimse korkmasın, gidip dava açsın. Kimse kimsenin kömür ve mangal kokusunu çekmeye mecbur değil" dedi.
/images/100/0x0/55ea563ef018fbb8f8795485

MANGAL SÖNENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Apartmanın 3’üncü katında 4 yıldır oturan avukat Ömrüye Erpek ve annesi Nermin Çalış, mahkemelik oldukları komşuları için "Mangal yakarlarsa yine dava açarız" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!