Balkanlar'da Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Balkanlarda Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2001 00:00


Haberin Devamı

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Yugoslavya ve Türkiye'de 16 edebiyat ödülü bulunan Kosovalı yazar, gazeteci ve şair Hasan Mercan'a 'Balkanlar'da Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi' hazırlattı.

Antolojide, Makedonya, Romanya, Batı Trakya, Bulgaristan ve Kosova'da yaşayan Türk şairlerin şiirlerinden oluşan geniş bir seçki yer alıyor.

Prof. Talat Sait Halman, kitaba yazdığı önsözde kendi topraklarında sürgün olan bu şairleri tanımamızın önemini vurgulayarak; ‘‘Balkan Türkleri ve şairleri, yüzyıllarca egemen yaşadıkları anayurtlarında, başka dillerin, milliyetçi ideolojilerin, tarihi hınçların kurbanı oldukça, sürekli gurbet yaşamına da mahkum oldular. Türkiye, 'Mev'ud belde' oldu onlar için... Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, Makedonya ve o yöredekilerin çoğu, Türkiye'yi hiç görmemişlerdi bile... Ama, kendi topraklarında 'sürgün' gibi hissediyorlardı kendilerini... Balkanlar'daki Türk şiiri, işte bu soylu üzüntüyü seslendirmişti. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında, Türkiye Cumhuriyeti, yurtdışındaki kardeş şiirlerin yavaş yavaş bilincine varırken, böyle bir 'pathos'u yaşıyordu. Yayınlanan antoloji, Türkçenin Türkiye dışındaki serüveninin günümüzdeki aşamasını ifade ediyor.’’ demekte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!