Balıkesir'de bir kişinin keneye kurban gittiği belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde bir kişinin keneye kurban gittiği belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 12:36

Balıkesir'de yaklaşık bir ay önce tedavi gördüğü hastanede ölen kişinin, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığından öldüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kent merkezinde bir kamu kurumunda “yol işçisi” olarak görev yaptığı belirtilen adı açıklanmayan hasta, rahatsızlanması üzerine Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastalığına teşhis konulamayan bu kişiden alınan kan örnekleri, ”ileri tetkik için” Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilirken, kısa süre tedavi gördüğü hastanede yaklaşık bir ay önce hayatını kaybeden hastanın ölüm nedeni, resmi kayıtlarda ”şüpheli ölüm” olarak yer aldı.

Kan örneklerini inceleyen merkezden hafta başında Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilen raporda, ölen kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi görüldüğü bildirildi. Balıkesir İl Sağlık Müdür Vekili Altan Paç, bakanlığın tetkik sonuçlarının kendilerine 12 Haziranda ulaştığını, bu hastanın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından öldüğünün kesinleştiğini bildirdi.

“KUŞ GRİBİNDEN BİLE ŞÜPHELENİLDİ”

Doktorların durumu ağır olan hastadan teşhise yardımcı olacak bilgi alamadıklarını, vakanın şüpheli olması nedeniyle kan örneğinin Ankara'ya gönderildiğini anlatan Paç, arazide çalışan bu kişinin aynı zamanda evinde kuş, güvercin beslemesi nedeniyle “kuş gribi” de dahil bazı hastalıklardan şüphelenildiğini söyledi. Kan örneklerini gönderirken şüphe duyulan hastalıklarla ilgili ileri tetkik yapılmasını talep ettiklerini, çok düşük bir olasılık olmasına rağmen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin de araştırılmasını istediklerini kaydeden Paç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu vaka bizim için şüpheli vakaydı, doktor arkadaşlarımız kuş gribi olabileceğini bile düşünmüşler ve belli bazı hastalıklarla ilgili tetkik istemişler. Tetkiklerden, hastanın en az ihtimal verdiğimiz hastalıktan öldüğü saptandı. Rapor elimize ulaşınca gerekli önlemleri aldık. Öncelikle İl Hıfzıssıhha Kurulu toplandı. Toplantıda, milli eğitim ve tarım il müdürlükleriyle birlikte bu hastalıkla ilgili vatandaşlarımızı bilgilendirecek şekilde planlamalar yaptık.

Tarım İl Müdürlüğü, keneyle mücadele konusunda bazı önlemler alacak, askeri birliklerimiz eğitim çalışmaları yapacak. Bu, çok sık görülen bir hastalık olmadığı için sağlık personelimizin de bu konuda bilgiye ihtiyacı olduğunu düşünerek hastanelerde bu olayın farkındalığını sağlamak için, personelimizi alınması gereken önlemler ve şüpheli vakalara yaklaşım konusunda eğitiyoruz. Bu hafta kent merkezindeki birinci basamak kurumlarımızda yapacağımız eğitim çalışmasını önümüzdeki hafta da ilçelerde sürdüreceğiz.”

“KENELER HAYATIMIZI TEHDİT EDİYOR”

Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun da yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında görülen hastalığın insan hayatını tehdit eden boyutlara ulaştığını bildirdi. Tarım çalışanları, hayvancılık yapanlar, çiftlik çalışanları, çobanlar, mezbaha çalışanları, kasaplar, veteriner hekimler, askerler, kamp ve piknik yapanlar ile deri fabrikası çalışanlarının risk altında olduğuna belirten Ceyhun, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu hastalık ile mücadelenin temelini kenelerle mücadele oluşturuyor. Risk gruplarında bulunan vatandaşlar gerekli hassasiyeti göstermeli, zaman zaman vücutlarında kene taraması yapmalı ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Hayvan sahipleri, hayvanlarını ve hayvan barınaklarını kenelere karşı uygun akarisidlerle ilaçlamalı, hayvan barınaklarını kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde sık sık kireçle badana yaparak ve ahırlardaki çatlakları tamir ederek düzenlemeliler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!