Balıkesir'de 5 bin çiftçi yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde 5 bin çiftçi yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Hilmi DUYAR / Coşkun YAMAN
BALIKESİR (DHA)

Balıkesir'de yaklaşık 5 bin çiftçi hak aramak için sokağa çıktı, Başbakan Bülent Ecevit ve hükümeti istifaya davet etti.

Ziraat Odası'nın düzenlediği, 'Çiftçinin Hak Arama Yürüyüşü' dün Atatürk Stadı önündeki alanda başladı. Yürüyüşe Balıkesir ve ilçelerindeki çiftçilerin yanı sıra Çanakkale, Mustafakemalpaşa, Karacabey'den çok sayıda üretici de destek verdi.

Uğur Mumcu Bulvarı'nda başlayan, yaklaşık beş kilometrelik yürüyüş, kentin en işlek caddeleri olan Anafartalar ve Milli Kuvvetler Caddesi'nde sürdü.

Halkın, özellikle esnafın alkışlarla destek verdiği eylemde çiftçi, ``Efendi idik, köle olduk'', ``Buğday harmanı değil, icra- haciz harmanı var'', ``Eller aya, çiftçi hapishaneye'', ``Çok kazıklar gördük ama böylesini asla'', ``Çare ne Derviş ne de ermiş, çare tarım ve tarımcıyı kalkındırmakta'', ``Akılsız başın cezasını ayaklar çeker, yürüü!'',``Dolar mark uzaya, çiftçi mezara'' gibi sloganlar attı. Üreticiler, hükümeti istifaya çağırdı.

HÜKÜMETİ ATA'YA ŞİKAYET

Yürüyüş Atatürk Anıtı'nda sona ererken, çiftçi topluluğu burada hükümeti, ``Köylü milletin efendisidir'' diyen Atatürk'e şikayet etti. Kalabalık, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra hep birlikte bereket duası yaptı.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçinin büyük bir sınavı başarıyla verdiğini vurgularken, ``Cumhuriyet tarihinde ilk kez Balıkesirli çiftçi sokağa çıktı. Biz değil, bizi sokağa dökenler utansın. Biz ekmek, biçmek, üretmek istiyoruz. Biz mazot, gübre istiyoruz, borçlarımızın taksitlendirilmesini istiyoruz. Hükümetin yaptığı bir takım iyileştirmelere mal bulmuş mağribi gibi sarılırsak büyük hata yaparız, geçmişi unutursak yazık olur. Bize daha çok eylem görünüyor'' dedi.

Çiftçinin Hak Arama Yürüyüşü'nde Emniyet sıkı güvenlik önlemleri alırken, 136'sı Manisa, Çanakkale ve ilçelerden 750 polis görev yaptı. Eylem olaysız sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!