Balık yiyen dino

Güncelleme Tarihi:

Balık yiyen dino
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kuşla dinozor arası canlılardan sonra, şimdi de timsahla dinozor arası bir canlının fosilleri bulundu. Nijerya'da çıkarılan bir dinozor iskeleti, uzun kuyruğu ve sırtıyla tıpkı bir timsahı anımsatıyor. Yaklaşık 5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen bu dinozor türü, karnını et ve ot yerine balıkla doyuruyordu.

BİLİM adamları Nijerya'da balıkla beslenen 100 milyon yıllık bir dinozor fosili buldular. Yeni dinozorla ilgili bulgular, araştırmayı destekleyen National Geographic Vakfı ve Science bilim dergisinin son sayısında açıklandı. Habere göre daha önceden bilinmeyen bir türe ait olan 11 metre uzunluğundaki dinozorun iki bacağı bulunuyor. Dev bir timsahı andıran, büyük pençeleri olan dinozorun uzun ve dar bir burnu var.

Timsah dinozorun iskeleti, geçen yıl Chicago Üniversitesi'nden Paul C. Sereno'nun başkanlığında Nijerya çöllerinde kazı çalışmaları yapan 15 kişilik uluslararası bir ekip tarafından bulundu.

100 milyon yıllık olduğu tahmin edilen iskelet, bir otobüs büyüklüğünde, 11 metre uzunluğunda ve 4.2 metre yüksekliğinde. Latince adı ‘‘Suchomimus tenerensis’’ olan hayvanın 5 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Bilim adamlarına göre bu yeni dinozor, hem görünüşüyle, hem de yaşam tarzıyla diğer dinozorlardan çok farklı. Amerikalı araştırmacı Paul C. Sereno, ‘‘Bu timsah olmaya çalışan bir dinozordu’’ diye konuşuyor. Çünkü yeni bulunan dinozorun menüsünde, diğer dinozorlarınki gibi et ya da ot yer almıyordu. Bunların yerine bol bol balık yiyordu. Balık, bu hayvanların en büyük besin kaynağıydı.

Yeni dinozor, bir zamanlar 17-18 metre uzunluğundaki dev timsahlarla bir arada yaşıyordu. Timsah dinozorlar, evrim sürecinde giderek komşularına benzemeye başladılar. Ağızları yayvanlaşıp irileşti, dişleri konik hale geldi. Bu fizyolojik değişim, dinolara suya girip kendileri için en önemli besin kaynağı olan balıkları rahatça yakalama imkanı tanıdı. Ancak bir süre sonra ağırlıkları 2 ile 6 ton arasında gelen bu hayvanlar da tıpkı diğer dinozorlar gibi dünya sahnesinden silinip gittiler.

Timsah dinolarla ilgili ilk bulgular, 1912 yılında Mısır'da yapılan kazılar sırasında ele geçirildi. Şimdiye kadar timsah dinolara ait 3 kalıntıya rastlandı. Ancak ilk kez bu kadar iyi korunmuş bir iskelet bulundu. Nijerya'da çıkarılan ve iskeletin yüzde 70'ini oluşturan yaklaşık 400 kemiğin, dinozorların evrim sürecine büyük ışık tutması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!