Balda tehlike

Güncelleme Tarihi:

Balda tehlike
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 12:24

Bal üreticileri ve veteriner hekimler, Türkiye bal üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Adana'nın Kozan ilçesinde bir araya gelerek, balda son zamanlarda sıklıkla görülen antibiyotik kalıntısına karşı etkin önlem alınması için bir dizi karar aldı.

Halen bin 260 kayıtlı arıcı üyesi olan ve yılda yaklaşık 2 bin 500 ton bal üretimi gerçekleştiren Binboğa Bal Kooperatifi'nde düzenlenen toplantıya, arıcıları temsilen kooperatif yetkilileri ile ilçe Tarım Müdürlüğünde görevli veteriner hekim ve serbest veterinerler katıldı.

Toplantıda, son zamanlarda balda antibiyotik kalıntısına rastlanmasıyla baş gösteren sıkıntının hem sağlık hem de ekonomik açıdan arıcıları ve bal üreticilerini sıkıntıya sokacağı, alınacak bir dizi önlemle bu sorunun ortadan kaldırılabileceği vurgulandı.

Kozan İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim İsa Şahinkuşu, bölgede önemli bir ekonomik değer olan arıcılığın gelişiminin önündeki en büyük engelin, sağlıksız üretim olduğunu kaydetti.

Baldaki antibiyotik kalıntısı sorununun çözümlenmesi ile bölgede arıcılığın daha da gelişim göstereceğini belirten Şahinkuşu'nun verdiği bilgiye göre, toplantıda şu kararlar alındı:

“Arıcılarımız, bakanlığın ruhsat onayı vermediği hiçbir ilacı arılarında kullanmamalıdır. İlaç kullanımı bilinçsizce yapılmamalı, arıcılık dışında kullanılan veteriner ilaçlar ile zirai ilaçlar kesinlikle arılar üzerinde denenmemelidir.

İnsan sağlığını tehdit eden, balın ekonomik değerinin düşmesine neden olan antibiyotik kalıntılarının tamamen ortadan kaldırılması için, serbest veteriner hekimlerinin de duyarlı olması gerekiyor. Bu amaçla arıcılıkta kullanılacak bakanlık onaylı ilaçların listesini, etkin maddelerini ve olası yan etkilerini arıcılarımızın rahatça anlayabileceği bir dille anlatan el ilanları ve broşürler hazırlayacağız.”

Şahinkuşu, arıcılara dağıtılacak ilan ve broşürleri, veteriner hekimlerin iş yerine asacaklarını belirterek, şöyle dedi:
“Bilinçli hareket ederek kısa zaman içinde bölgemizde üretilen ballarda zaman zaman rastlanabilen antibiyotik kalıntısı sorunu çözülecek. Bu tehdidin ortadan kalkması, Türkiye bal ihracatının artmasını sağlayacak, dünya piyasalarında zaten aranılan bir ürün olan Türkiye balının ekonomik değeri artacak, Kozan balı ise doğallığını muhafaza etmeye devam edecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!