Balat'taki dilek kapısı

Güncelleme Tarihi:

Balattaki dilek kapısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Balat Kapısı'nın biraz uzağında, aynı mahallenin iç tarafında bulunan Surp Hıreşdagabet Kilisesi farklı din ve kültürlerden insanlara ev sahipliği yapıyor.

İstanbul'un en ünlü Ermeni kiliselerinden biri Surphıreşdagabet. Eskiden Eustratios adlı bir Rum Ortodoks kilisesiyken 1927'de Ermeniler'e geçmiş. Beş kez yanmış ve en son onarımı 1835 yılında II. Mahmut tarafından yaptırılmış. İbadete açık bulunan Surphıreşdagabet, halk tarafından adak kilisesi olarak biliniyor.

Surphireşdagabet her yıl eylül ayının ikinci pazarı ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretlerin bu tarihte yapılmasının nedeni, Kutsal Haç Yortusu'nun bugüne rastlıyor olması.

Bu ziyaretler 6 Temmuz 1900 tarihine kadar Karagümrük'teki Küçük Armaş Kilisesi'nde yapılırmış. Ancak bu kilisenin yanması üzerine, burada bulunan Meryem Ana ve İsa tasvirleri en yakın kilise olan, Balat'taki Surphireşdagabet'e taşınmış.

Her perşembe ayin

Ziyaretçiler içinde çok farklı din ve kültürden insanlara rastlamak mümkün. Bunlar içinde çoğunluğu müslümanlar oluşturuyor. İnsanlar genellikle şifa bulmak için geliyor buraya. Dua edip dilekte bulunuyorlar. Dilek gerçekleşirse, adak yerine getiriliyor ve bunlar Ermeni Patrikhanesi'nin belirlediği kişi veya yerlere veriliyor.

Surphiraşdagabet Kilisesi bugün çevresinde ibadet edecek Ermeni vatandaşların sayısı azaldığı için haftanın sadece iki günü kapılarını açıyor: Perşembe ve pazar. Perşembe günleri kilisenin papazı Gevont Mirzoyan'ın yaptığı ayin var. Ayin saat 10.00'da başlayıp iki saate yakın sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!