Bakü’ye 5 bakanla gönül alma ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Bakü’ye 5 bakanla gönül alma ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2009 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ermenistan yakınlaşması sonrası gerilen Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri düzeltmek için bugün Bakü’de önemli temaslarda bulunacak.

Erdoğan’a bu ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay eşlik edecek.

Parlamentoda 5 rayonu anlatacak

Erdoğan’ın Bakü’ye yapacağı "gönül alma" ziyaretinin en önemli ayağını, Azerbaycan Parlamentosu’nda yapacağı konuşma oluşturacak. Erdoğan, Azeri parlamenterlere yönelik konuşmasında iki ülke arasındaki "tarihe ve kardeşliğe" dayalı ilişkilerin önemini vurgulayacak. Erdoğan’ın, Türkiye-Ermenistan arasındaki kara sınırının açılması için Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’ın etrafındaki beş rayonu boşaltması şartının geçerliliğini koruduğu mesajını vermesi bekleniyor. Erdoğan, Azerbaycan Parlamentosu’ndaki konuşmasından önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir araya gelecek. Erdoğan, Bakü’de yan yana bulunan Türk ve Azeri şehitliğine de çelenk koyup saygı duruşunda bulunacak.

Yanlış anlama ve algılama giderilecek

Erdoğan haraketinden önce "Azerbaycan ziyaretimin son dönemde kamuoyunu meşgul eden yanlış anlama ve algılamaların giderilmesine de vesile olacağını umuyorum" dedi. Erdoğan, ele alınacak konuları şöyle sıraladı: "Gerek Türkiye-Azerbaycan gerek Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, tüm bunları bölgeyle ilgili olarak değerlendirme fırsatımız olacak. Kafkasya istikrar ve işbirliği platformunun tekrar ne anlama geldiğini, bu alanda ne gibi adımlar attığımızı, bunları görüşme konuşma fırsatımız olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis Erzurum-Şahdeniz... Bunu yanında yine atılacak bazı adımlar var. Tüm bunları yeniden ele alma fırsatımız olacak ve bu düşüncelerimi Azerbaycan ziyaretim sırasında yeniden ele alma fırsatımız olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!