Bakü yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Bakü yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 22:59

SELAM - Tevhid soruşturması kapsamında Türkiye’nin talebiyle Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı, Umut Operasyonu’nun kilit isimlerinden Mehmet Ali Tekin, İran’dan Azerbaycan’a yasadışı yollardan geçmeye çalışırken yakalandı. Culfa Sınır Kapısı’nda yakalanan Tekin, 29 Mart’ta Bakü Interpol Şubesi’ne teslim edildi. Tekin’in iadesi için girişimlere başlandı.

Haberin Devamı

Gazeteci - yazar Uğur Mumcu suikastinin ardından düzenlenen Umut Operasyonu davasının hükümlüsü olan ve Selam-Tevhid dosyası kapsamında hakkında arama ve yakalama kararı bulunan Tekin, İran’dan Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Bölgesi’ne 29 Mart’ta Culfa Sınır Kapısı’ndan yasadışı yollardan geçiş yaparken yakalandı.

İNTERPOL’E TESLİM EDİLDİ
Yapılan sorgulamada Tekin’in, kırmızı bültenle tarafından arandığı belirlendi. Bunun üzerine Tekin, Bakü’deki Interpol Polis Şubesi’ne teslim edildi. Azerbaycan’da gözetim altına bulunan Tekin hakkında Türkiye’de Selam-Tevhid dosyası kapsamında arama ve yakalama kararı bulunduğu belirlendi. Tekin hakkındaki kırmızı bültenin de Türkiye’nin başvurusuyla çıkarıldığı öğrenildi. Tekin’in iadesi için girişimlere başlandı. Azerbaycan ile Türkiye arasında bilgi paylaşımı yapıldı. İstihbarat birimleri de Tekin hakkında ilgili Bakü Interpol Şubesi ile bağlantıya geçti.

ÇEÇENİSTAN’A GİTMİŞ
Tekin’in geçmişine dair bilgilere göre Tekin, 1995 Mayıs ayında, Azerbaycan-Dağıstan üzerinden vizesiz-kaçak olarak Çeçenistan’a gitti. Bir yıl sonra tekrar Türkiye’ye döndü. Çeçenistan’a ikinci olarak giderken, 2 Kasım 1995 günü Azerbaycan-Dağıstan sınırında, Rus Sınır Muhafızları Askerleri’nce, 6 kişiyle yakalandılar. Bir yıllık cezaevindeki hapisten sonra 5 Temmuz 1996’da serbest bırakıldı. Tekin 12 Mayıs 1980 günü de pasaportsuz olarak bir arkadaşıyla birlikte, Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Esendere sınır bölgesinden, İran üzerinden Afganistan’ın Herat Cephesi’ne gitti. 05 Eylül 1980 günü, Yüksekova’nın Esendere bölgesinden, yine pasaportsuz olarak Türkiye’ye döndü. Askeri Savcılık, Yüksekova Adliyesi’ne “Pasaportsuz olarak yurt dışına çıkmak ve pasaportsuz olarak yurda girmek” ten dolayı, suç duyurusunda bulundu. Yapılan yargılama sonucunda, mahkemece iyi hali görüldüğünden, verilen iki aylık hapis cezası, bir aya indirildi ve para cezasına çevrilip, tecil edildi.

BAKMADAN GEÇME!