"Baklava, ilk Türkler tarafından yapılmıştır"

Güncelleme Tarihi:

Baklava, ilk Türkler tarafından yapılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 19:39

Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanının Orta Asya olduğunu ve ilk kez Türkler tarafından yapıldığını bildirdi.

Güllü, yaptığı yazılı açıklamada, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasya'daki tüm kavimlerin baklavayı kendi geleneksel tatlıları gibi sunduklarını belirterek, bölgenin bir dönem Osmanlı coğrafyasını teşkil ettiği göz önünde tutulduğunda, baklavanın bir Osmanlı tatlısı olarak da nitelendirilebileceğini kaydetti.

Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.

Güllü, araştırmacı Charles Perry'nin, baklavanın, “Orta Asya'daki yufka ile İran'ın fırında pişirilen fındık-fıstıklı hamur işlerinin birleşiminden doğduğu” varsayımında bulunduğunu hatırlatarak, baklavayla ilgili en eski Osmanlı kaydının da 1473 yılına dayandığını kaydetti.

Baklavanın saray tatlısı olarak da bilindiğini belirten Güllü, dedesi Hacı Mustafa Güllü'nün 18. yüzyılda yaptığı hac ziyareti sırasında Halep ve Şam'da görmüş olduğu baklavayı, aldığı 6 aylık eğitim sonucunda öğrenerek Antep'e getirdiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!