Bakanlık kuş gribi tatbikatı yapacak

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık kuş gribi tatbikatı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 10:32

Sağlık Bakanlığınca, olası bir kuş gribi salgınına karşı tatbikat yapılacak.

Ulusal Pandemi Planı'nın bir bölümü olan İnfluenza Pandemi Plan Tatbikatı, 9-15 Ekim tarihleri arasında 2 grup şeklinde gerçekleştirilecek.

40 ilin sağlık müdürlüklerinden ilgililerin yer alacağı birinci grubun tatbikatı 9-11 Ekim, 41 ilin sağlık müdürlüklerinden ilgililerin yer alacağı ikinci grubun tatbikatı ise 13-15 Ekim tarihleri arasında yapılacak. İkinci grubun tatbikatını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da izlemesi bekleniyor.

Tatbikatta il sağlık müdürlüklerinden yetkililer, il pandemi (küresel grip salgını) planlaması sorumluları, hastanelerde pandemi planlamasının sorumluları, il pandemi izleme kurullarında görev yapan uzmanlarla hudut kapılarında görev yapan hekim ve yöneticiler görev alacak.

Tatbikatta ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, sendikalar ve uluslararası kuruluşlarla diplomatik temsilciliklerden görevlilerin de hazır bulunması bekleniyor.

ÜLKELER HAZIRLIK YAPIYOR

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dünyada beklenen küresel grip salgını dolayısıyla, ülkelerin ulusal pandemi hazırlık planlarını yaptığını ve genel stratejilerini belirlediklerini bildirdiler.

Sağlık Bakanlığının hazırladığı Ulusal Pandemi Planı'nın amacının da, konuyla ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşların küresel grip salgınını tanımaları ve görevlerini yerine getirmek üzere hazırlık yapmalarına yardımcı olacak bilgi ve çerçeveyi sağlama olduğunu belirten yetkililer, muhtemel bir küresel grip salgınına ülke olarak hazırlıklı olmada, planın hazırlanması kadar uygulanabilirliğinin de önemli olduğunu kaydettiler.

Yetkililer, bu amaçla hazırlıkları tamamlanan planın bir tatbikatla pratiğe dökülmesinin, bir salgın halinde sorunlarla başa çıkılmasına katkı sağlayacağının altını çizdiler.

TATBİKAT NASIL YAPILACAK?

Tatbikatta her ilin bir masası, her 2 ilin de bir gözlemcisi olacak.

Senaryoya göre, ilk etapta her ilden, ortaya çıkan mevsimsel grip salgını için önlem almaları, ikinci etapta ise bir kuş gribi salgını ortaya çıktığı varsayımıyla il pandemi planları çerçevesinde yapılması gerekenlerin yürürlüğe konulması istenecek.

Bu senaryo çerçevesinde her ilin karantina, ilaç tedavisi, enfeksiyon kontrolü, sevk sistemi ve basının bilgilendirilmesi gibi konularda pandemi planlarının yeterli olup olmadığı ortaya çıkacak.

Eksiklikleri tespit edilen illere bir aylık süre verilerek bunları gidermeleri istenecek.

Bu iller bir aylık süre sonunda tekrar Ankara'ya gelerek hazırlıklarıyla ilgili bir kez daha bilgi verecek.

KÜRESEL SALGIN TEHLİKESİ

Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, grip konusunda uzman olan kişi ve kuruluşlar yakın zamanda muhtemel bir küresel salgından söz etmekle birlikte, zamanı konusunda bir şey söyleyemiyor.

Virüsün yaklaşık 20-30 sene gibi aralıklarla oluşturduğu ve normal seyrine göre yakın bir gelecekte ortaya çıkması beklenen bir küresel grip salgınının geçmiş salgınlarla kıyaslandığında daha büyük bir paniğe yol açacağı ve ağır kayıplarla sonuçlanabileceği tahmin ediliyor.

Yetkililere göre, çeşitli senaryolar olmakla birlikte, gelecekte muhtemel küresel salgın etkeni olabilecek virüsün özellikleri de tahmin edilemiyor. Yeni bir virüsün ne kadar zarar verebileceği ve hangi yaş grubunun daha çok etkilenebileceğinin de bilinemeyenler arasında olduğuna dikkat çekiliyor.

Ancak en iyimser senaryolara göre bile çok kısa bir zaman dilimi içinde dünya çapında 233 milyon hastanın polikliniklere başvurması, 5.2 milyon hastanın hastaneye yatması ve 7.4 milyon kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor.
Gelişmiş beslenme ve tıbbi destek süreçlerine karşılık, uluslararası seyahat kolaylıklarının artmasının hastalığın yayılımının hızlanmasına neden olacağı belirtiliyor.

Böyle bir salgın durumunda, dünyanın farklı yerlerinin yakın temas ve iletişim içinde olması ve çeşitli alanlardaki bağımlılıklar sebebiyle insan kaybının yanı sıra, büyük olumsuz sosyal ve ekonomik sonuçlar da bekleniyor.
Yetkililer, bu olumsuz şartlar göz önüne alındığında pandemiye ne kadar iyi hazırlanılırsa, ölümlerin o kadar azaltılmasının mümkün olabileceğine işaret ediyor.

Grip pandemisi sırasında yürütülmesi planlanan faaliyetler, yoğun hasta yükünün karşılanabilmesi için sağlık hizmetlerinin organize edilmesi, riskli nüfusun korunması, devletin işleyişiyle ilgili stratejik konumdaki personelin korunması ve hastalığın ülkede en az zararla atlatılmasının sağlanmasına yönelik planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!