Bakanlarla birlikte empati dersi

Güncelleme Tarihi:

Bakanlarla birlikte empati dersi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 14:58

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte, çözüm sürecinin en önemli merkezlerinden Diyarbakır'da bir gün geçirdik.

Haberin Devamı

"Ä°KÄ° BAKANLA DÄ°YARBAKIR GÃœNLÜĞÜ"   Â

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte, çözüm sürecinin en önemli merkezlerinden Diyarbakır'da bir gün geçirdik. Çiftçi sorunlarını dinlemekle başlayan gün, iki bakanın bir de kadın sorunlarını dinlemesiyle devam etti. Arada küçük de bir "olumsuzluk" yaşandı; yağan yağmur sonucu oluşan sel, Diyarbakır'dan Bilmil'e yola çıkan iki bakanı, geri dönmek zorunda bıraktı.

GEZÄ°DEN FOTOÄžRAFLAR
 
TÜRK ÇİFTÇİSİ Mİ, KÜRT ÇİFTÇİSİ Mİ ? YOKSA TÜRKİYE ÇİFTÇİSİ Mİ?

/images/100/0x0/55ea0f44f018fbb8f8688af5

İki bakanlı Diyarbakır günlüğü, 14 Mayıs dünya çiftçiler günü nedeniyle gerçekleşen törende Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Tarım Bakanlığı'nın hazırlattığı iki ayrı sinevizyon gösterisinde geçen "Türk çiftçisi" ifadesi, salondaki bazı çiftçilerin tepkisine neden oldu. Sinevizyon gösterisi sırasında protokol sırasında yer alan bir çiftçi, 'Ben Kürt çiftçisiyim. Beden sadece Türk çiftçisine teşekkür ediyorlar. Neden Türkiye çifçisi demiyorlar?' diye tepki gösterdi. Mahmut Erçek adlı çiftçi "Ben Kürt çiftçisiyim. Neden Türk çiftçisine teşekkür edip benim onurumu kırıyorlar. Üstelik bunu nüfusunu yüzde 99'unun Kürt olduğu Diyarbakır'da söylüyorlar..."
Türk çiftçisi yerine, "Türkiye çiftçisi" ifadesinin kullanılmasını da isteyen Erçek, "Kürt çiftçisidemeyebilirler, Kürt çiftçisini ayrıca anmayabilirler. buna birşey demem. Ama bari Türkiye çiftçisi desinler" diye konuştu.
 
"KADIN OLARAK ARTIK DAHA GÜÇLÜYÜM"
Çiftçiler günü etkinliğinde, çiftçilik kursunu bitiren kadınlara da iki bakan tarafından sertifikaları verildi. 102 Diyarbakırlı kadın çiftçi, Kadın Çiftçileri Eğitim programı çerçevesinde sertifikasını aldı. Törenden akılda kalan ise sertifikasını alan bir kadın çiftçinin "kendimi kadın olarak artık daha güçlü hissediyorum" demesiydi. Gerek Bakan Şahin, gerekse Bakan Eker kadın çifçilerin eğitimine yönelik bu ortak projeye büyük önem veriyor. İki Bakanlık ve TZOB arasındaki eğitim protokolü ile altı ay önce imzaladı. Kadın çiftçilerin eğitimi projesi, uzun vadede de Çözüm Süreci'nin bölgesel kalkınma ayaklarından biri olarak tasarlanıyor.
 
BÄ°SMÄ°L'E GÄ°DECEKTÄ°K AMA...
Programın ikinci ayağında Bismil vardı; İlçedeki Aile Destek Merkezi (kısa adıyla ADEM) ziyaret edilecekti. Ancak birönceki akşam yağan yağmur ve oluşan sel, yolu kesmişti. Bismil'e yaklaşık 20 km kala, iki bakanlı konvoy yolda kaldı.
 
"BERABER YÜRÜDÜK, BERABER DÖNERİZ...."
Diyarbakır-Bismil yolundaki sel, küçük araçların yola devam etmesini engelleyecek ölçüdeydi. İki Bakan, Fatma Şahin ve Mehdi Eker'i taşıyan konvoyun küçültülmesi, konvoydaki büyük araçlara olabildiğince kişinin binip, yola devam etmesi üzerinde duruldu. Hatta bu denendi de. Ancak son anda Bakan Eker fikir değiştirdi. Bu fikir değişikliğini de bizzat sel basmış doble yolda gazetecilere açıkladı; "Beraber yürüdük biz bu yollarda' dedi. Ardından yola baktı, konvoydaki herkesin Bismil'e devam etmesinin imkansızlığını görünce de son kararı açıkladı; "Beraber yürüdük, beraber yola çıktık, şimdi de beraber döneriz..."
 
Ä°KÄ° BAKANLA DÄ°YARBAKIR BAÄžLAR'DA "EMPATÄ°" DERSÄ°...
Diyarbakır'da, iki bakanlı gezi günlüğü sırasında hepberaber bir de "empati" dersine girdik. Bismil'deki Aile Destek Merkezi olmayınca, istikamet Diyarbakır'daki Bağlar ADEM'e döndü. İlk girdiğimiz sınıfta ders de "empati" idi. Bakan Şahin önce öğrencilere "empatiden ne anladıklarını" sordu. "Kendimizi karşı tarafın yerine koyarak onu anlamaya çalışmak" cevabı gelince iki Bakan da memnun oldu. Hatta Fatma Şahin takdirini öğrenci kadına "Sen çözmüşsün bu işi" diyerek gösterdi.
 
KUAFÖRLÜK DE VAR, SÜS EŞYASI YAPIMI DA, GÜMÜŞ İŞÇİLİĞİ DE...
 ADEM'lerde kadınlara yaklaşık 30 ayrı branşta eğitim veriliyor. Eğitim verilecek alan, kurs başlangıçlarında bizzat kadınlara sorulararak belirleniyor. Bakan Şahin, kurslarda en çok rağbet görenlerin ahçılık ve kuaförlük olduğunu anlatıyor. Ancak çinicilikten biçki-dikişe, gümüş işlemeden resme kadar pekçok branş var. Diyarbakır'da revaçta olan branş ise deri çanta yapımı.
 
TÃœRKÄ°YE'DE TOPLAM 62 ADEM VAR, 17'SÄ° DÄ°YARBAKIR'DA
Türkiye'de toplam Aile Destek Merkezi sayısı 62. Bunlar 14 ile ve 31 ilçe merkezine yayılmış durumda. Tüm ADEM'lerin 17'si Diyarbakır il merkezi ve ilçelerinde bulunuyor. Ziyaret ettiğimiz Bağlar'daki ADEM'de şu anda bine yakın kadın eğitim alıyor. Bugüne kadar 613 mezun verilmiş. Talep o kadar çok ki, sınıflar, öğretmenler yetişmiyor. Bağlar ADEM'in "yedekte bekleme listesinde" bile 239 kadın eğitim almak için sıra bekliyor.
 
"AÄ°LE DESTEK MERKEZÄ° GELDÄ°, ANTÄ°DEPRESAN BÄ°TTÄ°"
ADEM'lerde kurslarda kullanılan malzemeler kadınlar ücretsiz sağlanıyor. Üretilen ürünler daha sonra çeşitli kermes ve etkinliklerde satılıyor. Bunların gelirleri de bizzat üreteci kadınlara veriliyor. Bağlar'daki ADEM merkezinden bir öğretmenin izlenimi çok ilginç; "Burada eğitim sırasında kadınlarla sohbetler de ediyoruz. Pekçok kadından Antidepresan kullanıyorduk, ders başlayınca bıraktık cümlesini bizzat duydum..."
 
KADINLAR KURSTA, ÇOCUKLAR KREŞTE...
ADEM'lerde çocuklu kadınlar da düşünülmüş. kadınlar kurslara katılırken, merkez içindeki kreşte küçük çocuklar da öğretmenler eşliğinde el becerilerini geliştiriyor. Bağlar ADEM'i gezerken, kreşi de gezdik.
 
KÄ°M DAHA Ä°YÄ° KAÄžIT KESER...?
Bağlar ADEM'deki kreşte, iki Bakan, Fatma Şahin ve Mehdi Eker hemen çocuklarla kaynaştılar. Kağıt kesme yarışmasına giren küçük Muhammed ile Bakan Mehdi Eker arasındaki "galip" baştan belliydi; Muhammed kazandı...
 
"ERKEK TAKIMINI TUTUYORUM..."
Bakan Şahin ise, küçük bir çocukla sohbette tuttuğu takımı sordu. Küçük Sefa'dan, kabinenin kadın hakları için mücadele eden tek kadın bakanına yanıt ilginçti; "Erkekler takımını tutuyorum" 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!