Bakan Yunan diye yardım kabul etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yunan diye yardım kabul etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'ye asrın felaketini yaşatan Marmara bölgesindeki deprem nedeniyle yabancı ülkeler seferber olurken, Başbakanlık Kriz Masası'nda bazı MHP'li üyelerin bazı ülkelere karşı tavır koymaları dikkat çekmeye başladı. ABD, 6. Filo'ya bağlı 3 gemisini yüzer hastane olarak kullanılabilmesi için Türkiye'ye gönderebileceğini açıklarken, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bu yardım teklifini reddetti. Onbinlerce insan bulaşıcı hastalık tehlikesinin kol gezdiği deprem bölgesinde çayırlar üzerinde tedavi edilmeyi beklerken Durmuş'un bu tutumu, özellikle Dışişleri çevrelerinde tepkiye neden oldu.

İHTİYAÇ YOKMUŞ

Durmuş, sadece ABD gemilerini reddetmekle kalmadı. Yunanistan'da halk, Türk halkı için gözyaşı dökerken, Atina Hükümeti özel donanımlı bir sağlık ekibini Türkiye'ye göndermeye hazır olduğunu bildirdi. Durmuş, Yunanistan'ın bu önerisini de, ‘‘İhtiyaç yok’’ diye reddetti. Aynı şekilde Türkiye ile son derece yakın ilişkilerde olan Romanya'nın da sağlık ekibi gönderme teklifi, yine Durmuş tarafından kabul edilmedi. Geçen yıllarda sık aralıklarla deprem felaketi yaşayan Ermenistan da, Türkiye'ye 20 kişilik özel bir ekip göndermek istedi. Ermenistan, Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı bildirimde, Türkiye'ye göndereceği ekibin uzun süreden beri enkaz altında kalanları kurtarmada özel eğitimden geçtiğini belirtti. Ancak Başbakanlık Kriz Merkezi'nde görev yapan MHP yanlılarının karşı çıkmasıyla, Ermenistan'ın yardım teklifine de ret yanıtı verildi.

ÇİRKİN SİYASET

Üst düzey bir yetkili Hürriyet'e, ‘‘Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülkelerden gelen yardım tekliflerini Başbakanlık Kriz Merkezi'ne bildiriyor. Ancak ne yazık ki, afet durumunda da bazı çevreler siyaset yapıyor. Doğal felaketin siyaseti olmamalı’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!