Bakan Yılmaz: Gemi inşaasında dünya dördüncüsü olacağız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yılmaz: Gemi inşaasında dünya dördüncüsü olacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 15:48

ULAŞTIRMA Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin gemi inşaasında, Kore, Japonya ve Çin'den sonra dünyanın dördüncü ülkesi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Yılmaz, Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'nde, işadamı Nihat Demir'in sahibi olduğu Cansu Denizcilik'e ait tersane ile Kilimli Balıkçı Barınağı'nın açılışlarına katıldı.


Açılış töreni öncesi, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret eden Bakan Yılmaz, kentle ilgili bilgi aldı. Vali Erkmen, Bakan Yılmaz'a, kömür tozundan yapılmış masa saati ile Devrek bastonu armağan etti.


HAVA YOLUNU HALKIN YOLU YAPTIK

Bakan Yılmaz, daha sonra Kilimli Beldesi'ndeki tersanenin açılış törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, havayolunu halkın yolu haline getirdiklerini belirten Bakan Yılmaz, “2002 yılında 20 civarında havaalanı varken, bugün 40'ın üzerinde havaalanı halkımızın hizmetindedir. GAP Havaalanı tamamlandı. Bu ayın içinde uçak iniyor. Hatay Havaalanı eylül ayında seferlere başlayacak. 2002 yılında 8 milyon insan havayoluyla taşınırken, bugün 29 milyon insan taşınıyor. Bu 29 milyon insan içerisinde 8 milyon insan hayatında ilk defa uçağa biniyor. Eskiden havayolu, ayrıcalıklı imtiyaz yoluydu. Biz havayolunu imtiyaz halinden ihtiyaç haline getirdik. Bir şekilde havayolunu ‘halkın yolu’ haline getirdik” dedi.

Haberin Devamı

Gemi inşaa sektöründe Türkiye'nin devam eden yatırımları bittikten sonra dünya dördüncüsü olacağını açıklayan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Türkiye, 2002 yılında gemi inşaasında dünya 23'üncüsü iken bugün dünyada 8'inci gemi inşaa eden ülke durumuna geldi. Devam eden tersane yatırımlarımız var. Trabzon-Sürmene, Samsun, Ordu, Sakarya-Karasu, Yalova, İzmir, İskenderun Körfezi'nde bu yatırımlarımız bittiğinde dünyanın 4'üncü büyük gemi inşaa eden ülkesi olacağız. Kore birinci, Japonya ikinci, Çin üçüncü, şu anda Almanya dördüncü. Ama bu yapılanlar bittiğinde Türkiye, dünyada gemi inşaa eden dördüncü büyük ülke olacaktır. İşte bu sessiz devrimdir. Sessiz sedasız yapılmıştır. Bugüne kadar gemi inşaasında 100 bin insana istihdam sağlanmıştır. Yan sanayisiyle birlikte 1 milyona yakın insan doğrudan ve dolaylı olarak gemi inşaa sektöründe bugün istihdam edilmektedir.”


‘BU ENFLASYONA RAĞMEN’

Bakan Yılmaz, konuşması sırasında GSM faturalarında azalma olduğunu söylerken, ‘Bu enflasyona rağmen’ şeklindeki sözlerini daha sonra toparladı. Ulaşım ve iletişim sağlanmadan bir ülkenin kalkınabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yine bu dönemde iletişimde de çok büyük devrimler yapıldı. 2002 yılında 22 milyon civarında GSM abonesi varken, bugün sayı 55 milyona ulaşmıştır. 2002'deki cep telefonu faturalarına bakın. Birde şimdiki faturaları dikkate alın. 2002'de konuştuğunuz fatura bedellerinin kat kat daha altındadır. Bu enflasyona rağmen. Bu herşeydeki artışa rağmen. En azından enflasyon dedim. Yüzde 8, yüzde 9, yüzde 10 enflasyona rağmen. 4 yıllık geçen sürede yüzde 18 artmamıştır, aslında fiyatlar çok çok azalmıştır. 2002'de Türkiye'de ADSL 2 bin ya da hiç yokken bugün 4 milyona yakın ADSL abonesi vardır. Bütün okullarımıza ADSL bağlanmıştır. Bu okullarımızdaki ADSL'in ücretleri de Ulaştırma Bakanlığı'mızın Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmaktadır. Her alanda Türkiye'nin bugünü dünden daha aydınlıktır, daha ileridir. Hiç şüpheniz olmasın ki yarını da bugünden daha iyi daha aydınlık olacaktır. Çünkü çok doğru şeyler yapılmaktadır.”
Daha sonra Cansu Denizcilik Firması sahibi Nihat Demir ile İsveç'in Nynas Petrol Şirketi Temsilcisi Björn Karlsson, 2 adet 4 bin 700 DWT’lik asfalt taşıma tankerinin protokolünü imzaladı. 45 milyon 500 dolar tutarındaki tanker gemiler, 2009 ve 2010 yılında teslim edilecek.

Haberin Devamı

Törenin ardından tersaneyi gezen Ulaştırma Bakanı Yılmaz, tersanede yapılacak ilk geminin omurgasına ilk kaynağı yaptı. Ardından Bakan Yılmaz, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan Kilimli Balıkçı Barınağı'nın açılışını yaptı. Bakan Yılmaz'a, Kilimli Beldesi'nin DP'li Belediye Başkanı Ali Arslankılıç, madenci biblosu hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!