Bakan Unakıtan, “Cari açık ne kadar olursa olsun, bir risk değildir"

Güncelleme Tarihi:

Bakan Unakıtan, “Cari açık ne kadar olursa olsun, bir risk değildir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 00:31

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Cari açık ne kadar olursa olsun, şu andaki görünüm; Türkiye için bir tehlike, bir risk değildir. Bunu herkes bilsin” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 4 maddesi daha kabul edildi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Hükümetin, KİT'lerde ne olup bittiği konusunda kamuoyunu bilgilendirmediğini savundu.

KİT'lerin, ticari bankalara, şahıslara ve bu kuruluşların birbirlerine olan borçlarında olağanüstü artış olduğunu öne süren Hamzaçebi, KİT'lerin borçlarının, 2005 yılı sonu itibariyle 2002'ye göre yüzde 85 oranında arttığını ifade etti. Hamzaçebi, “Kamu finansmanında gizlenen açıkların önemli bir bölümü buradadır. Bu birikmiş, ertelenmiş, gizlenmiş açığın faturasını, toplum olarak hep beraber çekeceğiz” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, ekonomide gelinen noktayı “başarısızlık öyküsü” olarak tanımlayarak, “Başka ülkelerde istihdam yaratan ilginç bir büyümeyi götürüyorsunuz. Türkiye, 3 üç açığı birarada yaşıyor; yatırım açığı, kamu açıkları, dış açık... Hiçbir ülkede böyle bir durum yok. Türkiye'yi kırılgan yapan da budur” dedi.

Hükümetin, IMF'ye verdiği niyet mektubunda, “kamu maliyesinde şeffaflık” konusunda taahhütte bulunduğunu anlatan Oyan, “Bütçede yeni usuller icat ediliyor. Ödenek aktarımı ve yeni tertiplerle yapılıyor bu. Böylece 2006 bütçesinde, bütçe açıklarını gizleme yoluna gidilmiştir. Ayrıca belli gelirler giderlere tahsis ediliyor. Bunun yıl sonu bütçesinde gösterilip gösterilmeyeceğini de bilmiyoruz. Bu durum, halının altına tozları süpürmekten başka anlama gelmiyor. IMF mi, Türk mileti mi kandırılıyor?” dedi.

Oyan, Hükümetin birçok yatırımı Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkardığını savunarak, “KÖYDES, BELDES'lerle Ali Dibolarla, iktidarın sermayesi palazlandırılıyor” görüşünü ifade etti.

MERKEZ BANKASININ DÖVİZ REZERVİ

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankasının döviz rezervinin 59 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, bunun nerede kullanılacağına bankanın karar verdiğini söyledi. Unakıtan, “Merkez Bankası, bağımsız bir kuruluş ve para politikalarını yürütüyor. Bu rezervleri de Merkez Bankamızın en iyi yerlerde kullandığına inanıyorum” dedi.

“ÖĞRETMENLERE DAHA FAZLA VERMEK İSTERİZ”

Unakıtan, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kendisi yüzünden 10 YTL'ye çıkarılmadığına yönelik değerlendirmeye yanıt verirken, ek ders ücretlerin artırılması ve diğer konuların Hükümet politikası olduğunu, bunlara Hükümet tarafından karar verildiğini söyledi.

Öğretmenlere ek ders ücretlerinin, eldeki imkanların azamisi hesaplanarak verildiğini belirten Unakıtan, “Bunun ne kadar ilave yük getirdiğini anlattım. Her şeye rağmen öğretmenlerimize daha fazla vermek isteriz ama bir de eldeki imkanlar var. Eskisi gibi (Eldeki imkanlar şu kadar, ver verebildiğin kadar. Borç al, ver...) Ondan sonra, onun acısını, o zam yapılan kesimler çekiyor” diye konuştu.

Bütçenin iyi idare edilmemesi durumunda açık vereceğini, milletin çile çekeceğini anlatan Unakıtan, bütçe açıklarının borçla karşılanması durumunda herkese el açmak zorunda kalınıldığını, faizlerin yükseldiğini, yatırımların durduğunu söyledi. Krizlerin ortaya çıktığını ifade eden Unakıtan, iktidarları döneminde bütçe açıklarının tarihe karışacağını kaydetti.

“YAPTIKLARIMIZI GÖRÜN ARTIK...”

Bakan Unakıtan, CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek'in, “Ekonomideki tablodan gönlünüz rahat mı?” sorusuna, “Bütçeyi açık vermez hale getirmekle insanın gönlü rahat eder mi etmez mi? Bu ülkenin her yıl yüzde 8 büyümesi,Maliye Bakanını sevindirir mi sevindirmez mi? Hem bütçe mali disiplinini sağlayıp hem de vergileri indiren bir Maliye Bakanı olmak, insanı mutlu eder mi etmez mi?Muhalefeti anlayışla karşılıyorum ama siz de bizim yaptıklarımızı görün artık” dedi.

Kendisine soru yönelten CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar'ın soyadını telaffuz edemeyen Unakıtan, Genel Kurulda milletvekillerinin gülüşmelerine yol açtı.

“MUHTARLARI KİMSE DÜŞÜNMEDİ”

Bazı illerin teşvikten yararlandığını, bazı bölgelerde yatırımın ise çeşitli nedenlerden geri çevrildiğini anlatan Unakıtan, “Terör olayları çok cereyan edince yatırımcı da kendisini geri çekebiliyor. Bu da neden olabiliyor. Gönlümüz, Tunceli ve diğer illerde de teşvik yatırımlarının artırılmasından yanadır” diye konuştu.

Unakıtan, muhtarları şimdiye kadar kendi hükümetleri dışında kimsenin düşünmediğini söyledi.

İktidara geldiklerinde 97 YTL alan muhtarların şimdi 267 YTL aldıklarını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:
“Gönül arzu eder ki daha fazla verelim. Eldeki imkanlar ölçüsünde, bütün bu iyileşmeleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Memurumuza da işçimize de emeklimize de muhtara da koruyucuya da... Hepsine devam edeceğiz ama hesaplı gitmek zorundayız. Yoksa borç alarak, onun maaşını artır, bunun maaşını artır, ondan sonra o maaşını artırdığımız kimseler, artan enflasyonun altında ezilerek en büyük çileyi çekerler. Şimdiye kadar yapılan buydu. Bunu yapmak istemiyoruz. Yaptıklarımız reel artışlar oluyor.”

Unakıtan, korucuların durumlarını iyileştirdiklerini, maaşlarını artırdıklarını, bu kişiler için tedavi ve ilaç imkanı getirdiklerini söyledi.

CARİ AÇIK

İktidarı eleştirmek için her çıkanın “Cari açık şu kadar arttı, bu kadar arttı” dediğini ifade eden Unakıtan, Türkiye'nin, kendine özel durumu olduğunu kaydetti.

Bakan Unakıtan, “Cari açık ne kadar olursa olsun, şu andaki görünüm; Türkiye için bir tehlike, bir risk değildir. Bunu herkes bilsin. Neden? Cari açığı finanse edebilir mekanizmalar çok fazla harekete geçti. Bunların en başında da doğrudan yabancı yatırım geliyor” dedi.

4 maddesi daha kabul edilen tasarının görüşmeleri, 9. madde üzerinde sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!