Bakan Tunç: 'Meclis'e yönelik darbe' şeklinde açıklamalarda bulunmak sorumsuzluktur

Güncelleme Tarihi:

Bakan Tunç: Meclise yönelik darbe şeklinde açıklamalarda bulunmak sorumsuzluktur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2023 03:26

Yargıtay'ın TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği karara ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Meclis'e yönelik darbe yapıldığı şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" dedi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Meclis'e yönelik darbe yapıldığı" yönünde değerlendirmelerde bulunanlara tepki gösterdi.

"SON DERECE YANLIŞ VE SORUMSUZCA BİR HAREKET"

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanununun 312'nci maddesi uyarınca, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları üzerinden yapılan değerlendirmelerde 'Meclise yönelik darbe yapıldığı' şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

MEHMET UÇUM: 14. MADDENİN BELİRSİZ OLDUĞUNU İLERİ SÜRMEK AYM'NİN GÖREVİ DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Anayasa’nın 14. maddesini hatırlatan Uçum, "Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. maddesini yok sayıyor. Oysa dokunulmazlığa ilişkin 83. madde 14. maddedeki durumları hariç tutar. Anayasanın bu amir hükmüne rağmen AYM, Anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor. Anayasanın 14. maddesinin belirsiz olduğunu ileri sürmek AYM’nin görevi değildir. 14. maddeye belirlilik kazandıran Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı Kararlarıdır. AYM Anayasanın açık hükmünün yanı sıra Ceza Kanunlarını ve Yargı Kararlarını da göz ardı ediyor. Ne yazık ki AYM’nin bu konuda verdiği kararlar tam bir yargısal aktivizm örneğidir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"YARGITAY’IN AYM İHLAL KARARINA UYMAMA KARARI GEREKÇELERİYLE DOĞRUDUR"

Bu çerçevede Yargıtay’ın kararının doğru ileri süren Uçum, "Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Bir anlamda kral çıplak demektir. Yönteminin bu olup olmadığı ayrıca tartışılır ama cesareti tartışılmaz. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur. Türkiye, Milli Yargısını batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimsenin bundan şüphesi olmasın" dedi. 

BAKMADAN GEÇME!