Bakan Şener, "İyi olmayan göstergeleri de telaffuz ediyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şener, İyi olmayan göstergeleri de telaffuz ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 01:32

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Ekonomide iyilerin yanında iyi olmayan göstergeler de var, bunları birlikte telaffuz etmekten çekinmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şener, Balıkesir Sanayi Odası'nın yüksek düzeyde vergi ödeyen üyelerini ödüllendirdiği törende, Türkiye'de büyümenin özel sektör eliyle yaşanmasının çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

Bu yıl 121 milyar YTL olan toplam yatırımların, 93 milyar YTL'sinin özel sektör aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirten Şener, şunları kaydetti:
“Artık yatırım yapabilen bir ekonomimiz var. Devlet ülke kaynaklarını kendisi kullanıp, girişimcinin önünü tıkamıyor. Kendi kaynaklarını da girişimcimizin önüne koyuyor, önünü açıyor, kaynakları kendisine bırakıyor. 'Üret, rekabet et, ekonomi büyüsün' diye. İşte Türkiye'de yaşadığımız değişim ve dönüşümün özü, esası bu.”

Şener, Türkiye ekonomisini değerlendiren uzmanlar, siyasetçiler ve vatandaşların “ekonomide iyi işler yapıldığını” dile getirdiğine işaret ederek, bunu iktidarla birlikte muhalefetin de söylediğini belirtti.

İYİ OLMAYAN GÖSTERGELER

“Ekonomide iyilerin yanında iyi olmayan göstergeler de var, bunları birlikte telaffuz etmekten çekinmiyoruz” diyen Şener, “Eskiden böyle değildi. Herkes kendi işine gelen rakamları konuşurdu. İyi tarafı, kötü tarafı bakış açısına göre değişiyordu” şeklinde konuştu.

Şener, nereye değil, nereden bakıldığının önemli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“İşsizlik ekonominin en büyük sorunudur. İhracat arttı ama, ithalatta arttı. Cari açığın izlenmesi gereken bir gösterge olduğunu iktidarda söylüyor, muhalefette. 2001 yılında 1,5 milyar dolar cari açık varken, 2005'te 23 milyar dolar cari açık olmuştur. 2006'da ilk 10 ayda 28 milyar dolarlık cari açık oluşmuştur. (Bunu takip etmemiz gerekir) deniliyor. iş adamlarımız, muhalefetimiz, uzmanlarımız diyor. Ama bunu iktidar da söylüyor.

Demek ki bakışlarımızda, söylemlerimizde rasyonelleşme ortaya çıkmıştır. Bunu biliyoruz ki hepimiz aynı gemideyiz. Ben ne yapabilirim, biz ne yapabiliriz, bunu birlikte düşünebilmek, bunun üzerine politika üretebilmek, birlikte yeni açılımlara açılmak ve çözümlere gitmek gerekiyor. Bir kişinin veya bir kesimin düşünceleriyle ne ülkemizin sorunlarına çözüm, ne insanlığın topyekun sorunlarına çözüm olmaz. Düşünce platformunun içerisine ne kadar fazla akım girerse, ne kadar fazla tartışma ortamı çıkarsa, çözümlerin ve arayışların ortaya çıkacağına inanıyorum.”

Şener, istikrar ve güven ortamının önemini vurgularken, “İstikrar ve güven yoksa, ekonominin genelinde de olsa birtakım olumsuzluklar çıkıyorsa, bunun faturası sadece ekonomi politikası üretenleri değil, bu ülkede yaşayan herkesin üzerine düşüyor” görüşünü kaydetti.

YIRCALI: “FAİZ, ENFLASYONUN İKİ KATI"

Balıkesir Sanayi Odası ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı da faizlerdeki çarpıcı yükselmenin ekonomideki kırılganlığın sürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Yırcalı, yatırıma yönelik bir ekonomide bunun devam edemeyeceğini ifade ederek, “Alınan kredinin bir yılda dörtte biri faiz olarak ödenirse bu maliyet ile nasıl yatırım yapılabilir? Bir ülkede faiz, enflasyonun iki katı olamaz. Olursa devam edemez. Devam etmemeli. Hiçbir ülke ekonomisi bunu taşıyamaz” dedi.

Törene, ayrıca 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ve bazı milletvekilleriyle iş adamları katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!