Bakan Güler: Kocaeli'nin su sorununu çözeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Güler: Kocaelinin su sorununu çözeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2006 14:27

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Kocaeli'ndeki su sorununu çözeceklerini belirterek, “Biz birikmiş sorunları çözen bir hükümetiz, sorunları halının altına süpürmüyoruz. Yuvacık barajı sorununu da susuzluk meselesini de biz çözeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Güler, bu arada, elektrik üretiminde 4 yılda yüzde 35 üretim artışı sağlandığını bildirdi. Türkiye'nin değişik bölgelerinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan 103 tesisinin sembolik toplu açılış töreni, DSİ Konferans salonunda yapıldı.

Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, KKTC Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, çok sayıda sektör temsilcisi ile milletvekilleri katıldı.

Güler, törende yaptığı konuşmada, sektör olarak çok yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek, Türkiye'yi sessiz, sakin ancak kararlı bir şekilde şantiye haline dönüştürerek, başarılı çalışmalara imza attıklarını söyledi.

DSİ'nin de bir bütün halinde tesislerini açmaya devam ettiğini bildiren Güler, zaman zaman toplu açılışlar yapıldığını bu çalışmaların da devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Bakanlık olarak bir su politikalarının olduğunu ve bu kapsamda suyu son damlasına kadar kullanacaklarını belirten Güler, içme suyuna ihtiyaç bulunduğunu bu anlamda, KÖYDES ve BELDES projeleri ile Türkiye'de susuz ve yolsuz köy ve belde kalmayacağını söyledi.

YUVACIK BARAJI

Yuvacık barajının kendi hükümetleri zamanında yapılmadığını hatırlatan Güler, “akla alınmayacak büyüklükte bir yatırım neticede biz birikmiş sorunları çözen bir hükümetiz ve bu sorunları ertelemeyiz. Üstüne dosdoğru gidiyoruz bu doğal gaz da böyle, elektrikte de böyle, su da kömürde de böyle, sorunları halının altına süpürmüyoruz ve ne pahasına olursa olursun çözeceğiz. Yuvacık barajının sorunu da, susuzluk meselesini de biz çözeceğiz”

Güler bu arada, Konya Ovası'nı “harikulade bir hale getirecek” Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı barajı ihalesinin yapıldığını hatırlatarak, DSİ'nin çalışmaları kapsamında Ilısu barajının temelinin atıldığını, Yusufeli barajının da temeli atılacağını kaydetti.

ELEKTRİK ALANINDAKİ GELİŞMELER

Çok fazla projeyi başlatmak yerine bitmeye yakın olanlara ağırlık vererek, kaynakları verimli kullanan, hedefe ve sonuca odaklanmış çalışma sürdürdüklerini vurgulayan Güler, 4 yılda elektrik üretiminde yüzde 35 üretim artışı, kurulu güçte de yüzde 29 oranında artış meydana geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Bulgaristan'dan elektrik ithal ederken, şimdi Suriye'ye Gürcistan'a, Nahcivan'a ve Irak'a elektrik sattığına dikkat çeken Güler, ”elektrik ithal eder durumdan, net ihracatçı pozisyona durumuna geçtik” dedi.

Güler, elektrikte son 4 yıldır zam yapılmamasının da Hazine'ye yük olamadan gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Biz göreve gelmeden önce enerji KİT'leri görev zararı yazıyor. Görev zararı ne demek bir kere vergi vermiyordu, borçlarını Hazine ödüyor, yatırımlarını hazine yapıyordu. Biz göreve gelince o borçları ödedik, yatırımları kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.

Bakanlığın diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Güler, 50 yılda sağlanabilecek başarının üçte birini gerçekleştirdiklerini söyledi.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ EROĞLU

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da şu ana kadar enerji, sulama, içme suyu ve taşkın koruma maksatlı 366 tesisin hizmete sunduklarını belirterek, bunun DSİ tarihinde bir rekor olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bunun başka ifadesi de her 4 günde bir tesisi tamamlamak anlamına geldiğini ifade eden Eroğlu, bu projelerle 10 milyar YTL'lik bir yatırımın milli ekonomiye kazandırdıklarını ifade etti.

DSİ'nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü, bugün toplu açılışı yapılan 103 tesisin de 10'unun baraj ve gölet, biri içme suyu temin, 14'ünün sulama ve 78'inin de taşkın koruma tesisinden oluştuğunu kaydetti.

KOCAELİ'NE 11 ÇÖZÜM ÜRETİLDİ

Yuvacık Barajına ilişkin olarak da barajın 5 kat misli pahalıya mal edildiğini, ayrıca su parasının da son derece fahiş olduğunu belirten Eroğlu, ”hatta su verse de vermese de parayı almaktadır. öyle bir sözleşme yapılmıştır ki fazla su verilirse bir de üstüne para almaktadır” dedi.

Haberin Devamı

DSİ'nin bütün bölge müdürlerinin Kocaeli'de durum değerlendirmesi yaptığını ve su sorununa ilişkin olarak da kısa ve uzun vadeli 11 çözüm üzerinde çalışıldığını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

“11 tane çözüm ürettik, artık buna el atma zamanı gelmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Devlet Su İşleri, İSKİ birlikte hareket ederek çok önemli projeleri yürütecek. Burada tespit edilen kuyulardan 50 bin metre küp su verilecek. Ayrıca Yuvacık Barajının ilave baraj yapılması etüdü talimatı verildik. Bunun dışında Karamürsel'in yukarısında iki tane barajın etüt talimatı verildi. Gökçeler barajından entegre sistem kurulması planlandı. Onun dışında Melen'den bir bağlantı yapacağız, Sapanca Gölü, Mudurnu'dan gerekli etüt çalışmalarına girdik. Bu geçici bir sıkıntıdır.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Kenan Malatyalı tarafından DSİ adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e kalite belgesi verildi. Daha sonra biri Rize'den yapılan canlı yayın vasıtasıyla, 102'si de sembolik olarak DSİ'nin Ankara Yücetepe tesislerinde olmak üzere 103 tesisin toplu açılışı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!