Bakan Akdağ: Köy yumurtası artık tarihe karışmalı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Akdağ: Köy yumurtası artık tarihe karışmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 14:52

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Toplumca el birliği yaparak, bilinç düzeyini yükselterek, kuş gribinin üstesinden gelecek güçteyiz” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Doğubayazıt Kaymakamlığını ziyaret etti. Kaymakam Abdulrauf Ulusoy'dan bilgi alan Akdağ, buradan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, dün ve bugün kuş gribi vakalarının görüldüğü Doğu Anadolu'da incelemelerde bulunduğunu anımsattı.

Ülkedeki, kuş gribi yönünden pozitif vaka sayısının 14 olduğunu ifade eden Akdağ, Türkiye'de kuş gribiyle ilgili vakalardan söz ederken, “kesinleşmiş vakalardan bahsedilmesi gerektiğini” bildirdi.
Akdağ, kuş gribi şüphesiyle gelen vakalarla ilgili de testlerin son derece hızlı yapıldığını bildirdi.
Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni dün ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Akdağ, buradaki doktorların daha önce hiç kuş gribi vakasıyla karşılaşmamalarına rağmen zamanında müdahalede bulunduklarını söyledi.

BEN DE HEKİMİM

Kendisinin de bir hekim olduğunu kaydeden Akdağ, daha önce görünmeyen bir hastalığın teşhisinin kolay olmadığını dile getirdi. Kuş gribi şüphesiyle başvuran vakaların testlerinin yapıldığı İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi ve Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi'ndeki laboratuvarların incelemelerini yaparken gerekli çalışmaları yaptığını belirten Akdağ, kendilerinin de açıklıkla kamuoyunu bilgilendirdiklerini söyledi. Akdağ, dün kendisiyle birlikte bölgeye gelen Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının da “gösterdikleri davranış biçiminden dolayı memnuniyetlerini” dile getirdiklerini bildirdi.

YAPILMASI GEREKENLER

Sağlık Bakanı Akdağ, kesinleşmiş 14 vakanın tümünün, bir şekilde kanatlı kümes hayvanlarıyla temas nedeniyle çıktığını belirterek, ”Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları gerekir” dedi.
Mahallede, evinde, kanatlı kümes hayvanı yetiştirenlerin çocuklarını buralara yaklaştırmaması gerektiğini ifade eden Akdağ, yetişkinlerin de böyle bir temas halinde bol sabunlu suyla ellerini yıkamaları gerektiğini bildirdi. Akdağ, vatandaşlardan, kuş gribinden şüphelenildiğinde tarım il müdürlüklerine başvurarak, itlaf ekiplerine destek olmalarını istedi.

“GÜZERGAHIZ”

Türkiye'nin göçmen kuşların güzergahı üzerinde bulunduğunu kaydeden Akdağ, özellikle sulak alanlar ve çevresindeki evcil hayvanların risk altında olduğunu belirtti. Akdağ, bu nedenle dikkatlerin bu yöne çevrilmesi gerektiğini söyledi.
Bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildiren Akdağ, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının yapmak istediklerinin topluma ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumca el birliği yaparak, bilinç düzeyini yükselterek, bu meselenin üstesinden gelecek güçteyiz. Kaynaklarımız da bunun için yeterli. Ancak, ülkemiz göçmen kuşların yolu üzerinde olduğu için bu meseleyle önümüzdeki yıllarda da karşılaşılabilir. bu nedenle kümes hayvancılığı mutlaka gündemden düşürülmelidir. Artık köy yumurtası, köy tavuğu kavramı tarihe karışmak zorundadır.”

“VALİLER İYİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR”

Akdağ, dün Van'da bölge valileri ile yaptığı toplantıya ilişkin bir soru üzerine valilerin çok iyi çalışma yürüttüklerini ve geniş bir itlaf çalışması yapıldığını söyledi. Çalışmaların bayramda da devam edeceğini belirten Akdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bölge halkının çoğunlukla Kürtçe konuştuğunu, bu nedenle özellikle annelerin çocuklarını koruması açısından Kürtçe ilanlar dağıtmayı düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine Akdağ, “Bölgede, Türkçe ilanları ailesine iletebilecek şekilde Türkçe bilen insanımız bulunduğunu düşünüyorum” dedi.

“SORUN CEHALET Mİ?”

Akdağ, bir başka soru üzerine kurbanlıklar konusunda bir risk olduğunu düşünmediğini söyledi. Bir gazetecinin bölgedeki sorunun cehalet olduğunu söylemesi üzerine Akdağ, “Bu ifadelere katılıyorum. Bu talebe cevap vermek lazım” dedi. Kendisinin de Erzurum milletvekili olduğunu, bu nedenle bölgeyi iyi bildiğini ifade eden Akdağ, bölgenin belli konularda geri kaldığını söyledi.

Son 3 yılda bu açığı gidermeye çalıştıklarını, yollar, okullar yapıldığını anlatan Akdağ, bakanlık olarak Doğubayazıt'a bir acil servis binası yaptıklarını söyledi. Bunların yeterli olmadığını, 150 yataklı bir hastane planları bulunduğunu ifade eden Akdağ, bu hastaneyi Patnos'da yapmayı düşündüklerini söyledi. Kars, Ağrı, Bitlis, Muş, Şanlıurfa gibi yerlerde yıllardır inşaat halindeki hastaneleri bitirdiklerini anlatan Akdağ, bölgede daha birçok yerlerde hastane projelerinin bulunduğunu bildirdi.

Akdağ, yaptıkları düzenlemelerle bölgeye çok sayıda sağlık personeli de gönderdiklerini belirtti. Doktor sıkıntısının dile getirilmesi üzerine de Akdağ, bunun doğru olduğunu, Mecburi Hizmet Kanunu ile sorunu aşmaya çalıştıklarını söyledi. Akdağ, “Bu benim öncelikli meselem. Bölgenin hekim ihtiyacını tamamlamaya devam edeceğiz” dedi.
Doğubayazıt'daki hastanenin acil ekipman sıkıntısının bulunduğunun ifade edilmesi üzerine de Akdağ, Kaymakam Ulusoy ile bu meseleyi görüştüğünü ve eksikliklerin giderileceğini bildirdi.

Akdağ, açıklamalarının ardından kaymakamlıktan ayrılırken bazı vatandaşlar, doktor ve hastane ihtiyaçlarını dile getirerek, tepki gösterdiler. Bakan Akdağ, kaymakamlık binasına gelirken de toplanan vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.Akdağ, Doğubayazıt'taki incelemelerin ardından Ağrı'ya geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!