Bahçeli'den kriz muhasebesi

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden kriz muhasebesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2001 00:00


MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, "Hem hükümet etme sorumluluğunu paylaşan bir koalisyon ortağı hem de bir siyasi parti olarak" MGK krizinin muhasebesini yaptı. Bahçeli, son ekonomik krizin "siyasi sorumluluğun birinci derecede hükümetimize ait olduğunun idraki içinde bulunduğumuzu belirtmek istiyorum'' dedi.

Partisinin grup toplantısında, ''Böyle bir siyasi duyarlılığın bilinci içinde'' yaşanan ekonomik sorunların değerlendirmesini yapmak istediğini bildiren MHP Lideri Devlet Bahçeli, Türkiye'nin ilk kez bir ekonomik kriz yaşamadığını hatırlattı. Kalkınmakta olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kriz süreçlerine sık sık rastlandığını belirten Bahçeli, son 15 yılda dünya genelinde uygulanan döviz kuruna dayalı 12 istikrar programından sadece 4'ünün enflasyonu kabul edilebilir seviyeye indirdiğini, buna karşılık 8 programın uygulama sürecinde mali kriz ile karşılaşıldığını anlattı.

MHP'nin olmazsa olmazları

Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, piyasaları bir an önce rahatlatacak düzenlemelerin hayata geçmesinin yanısıra MHP'ye göre dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
-Kalıcı bir ekonomik altyapıyı inşa etme anlamına gelen yapısal reformlardan vazgeçmek mümkün değildir.
-Yeni program, bu hususlarla birlikte enflasyon ile mücadeleyi temel hedef alan, gerçekçi ama sosyal sorunlara gözü kapalı olmayan bir niteliğe sahip olmalıdır. Bu bağlamda kamu çalışanlarının gelir düzeylerinde yeni şartları dikkate alan bir iyileştirme kaçınılmazdır.
-Bankacılık sektörünün, daha sağlıklı bir yapıya kavuşturma çabaları süratle tamamlanarak ekonomik gelişmeye ayak bağı olan değil,teşvik eden bir nitelik kazanması zorunludur.
-Yolsuzluklarla mücadeleye, her cephede kararlı bir şekilde devam etmek, milletin malına uzanan el kimin olursa olsun mutlaka hesap sormak şarttır.
-Bütün ekonomik aktörlerin kendi çıkarları ile ülke çıkarları arasında denge kurma konusunda duyarlı ve samimi olma zorunlulukları bulunmaktadır.
-Özelleştirme sürecinin kamu kaynaklarını çarçur etmeden belirli bir hıza ve düzene kavuşturulması gerekir.
-Yatırımı, üretimi ve ihracatı teşvik mekanizmalarının daha da geliştirilmesi ve enflasyonla mücadele politikalarıyla büyüyen ekonomiekseninde bir dengeye kavuşturulması önem arzetmektedir.
-Zorunlu hale gelen yeni ekonomik programın toplamsal desteğini arttıracak, diyalog sürecini sürekli ve sağlıklı hale getirecek yeni platformların geliştirilmesi gerekmektedir.''


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!