Bahçeli ve Çiller'den Sezer'e destek..

Güncelleme Tarihi:

Bahçeli ve Çillerden Sezere destek..
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile DYP Lideri Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK'ün rektörler listesini geri çevirmesini destekledi.

Bahçeli Bayburt'taki incelemelerini sürdürürken şu açıklamayı yaptı: ``Rektörlük seçimiyle ilgili üniversitelerden gelen altı kişilik sıralamaya uyulmaması nedeniyle, Sayın Cumhurbaşkanı'na arzedilen listeler tartışma yarattı. Sayın Cumhurbaşkanı, tartışmalara son verecek, üniversiteleri rahatlatacak doğru bir karar vermiştir. YÖK de bu kararı anlamlı bulmalı. İyi bir değerlendirme yapmalı. Konuyu tekrar zorlaştıracak birtakım davranışlar içine girmemesinde fayda var. Yanlışta ısrar ederlerse önemli sorunlar çıkabilir. Bu yanlıştan kendini kurtarmalı.''

Bahçeli, YÖK Yasası'nın baştan sona değiştirilmesini önererek ``Artık bu ihtiyaç net olarak görülüyor'' dedi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de önceki gece Milliyet Gazetesi'nin 50'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende, sorular üzerine şöyle konuştu:

``Ben çeyrek asır akademik yaşamda bulundum. Bu tür seçimleri akademisyenler önemser. Kurumsal bazda seçimlere daha çok önem veren bir yaklaşım, üniversite camiasını rahatlatır. Bu açıdan ben olumlu görüyorum

DYP ANAP'A KATILIRSA HÜKÜMET DAHA GÜÇLÜ OLUR

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Gümüşhane Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Şimşek'ten ilin sorunlarını dinleyen Devlet Bahçeli, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, DYP'nin ANAP'a katılması halinde 57. Hükümet'in daha güçlü olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ``Basında, MHP'li bir yetkilinin DYP'nin ANAP ile birleşerek hükümette yer alacağı şeklinde görüşünün bulunduğunu'' hatırlatan gazeteceyi şunları söyledi:

``Bu haberle ilgili partimizin resmi bir açıklaması yok. Bir çatı modeli geliştirilmeye çalışılıyor. Düşüncelerine saygı duyuyorum. Eğer böyle bir çatı modeli gerçekleşir, DYP ANAP'a katılırsa, 57. Cumhuriyet Hükümeti Meclis'te çok daha geniş tabana dayalı, güçlü bir hükümet özelliğini korumuş olur.

KÜRTÇE TV VE EĞİTİME TEPKİ

Devlet Bahçeli, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen'in verdiği 'Katılım Ortaklığı Belgesi' taslağında, Kürtçe televizyon ve Kürtçe eğitime izin verilmesinin istenmesine sert çıktı. Bahçeli bu öneriler için ``Olmayacak şeylerden bahsediyor'' dedi.

Bayburt gezisinin ikinci gününde Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezi'ni ziyaret eden Bahçeli, burada laboratuvar ve atölyeleri gezdi. Bahçeli, basın mensupları kendisine sorular yşöneltmeye başlayınca, ``Hep siyasete boğulmayın. Hep bizimle ilgili şeyler yazmayın. Bakın burada ne kadar güzel şeyler yapılıyor. Biraz da bunlarla ilgilenin'' dedi. Bahçeli, gazetecilere siyaset dışı soruları tercih edeceğini söylemesine karşın, konu yine dönüp dolaşıp siyasete geldi. Önce, Bahçeli'ye hatırlatılan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen'in, Ankara'da hükümete bıraktığı 'Katılım Ortaklığı Belgesi' gündeme geldi. Hükümetin medyaya sızmasını önlemeye çalıştığı 'Katılım Ortaklığı Belgesi' taslağının basında yer aldığını hatırlatan gazetecilere Bahçeli, Kürtçe televizyon ve Kürtçe eğitimi olanaklı görmediğini anlattı. Bahçeli, Verheugen'in bu önerileri raporda yazmasıyla `Olmayacak şeylerden söz ettiğini' vurguladı.

AKRABALARIYLA BULUŞTU

Bahçeli önceki akşam da, akrabaları olan Fettahoğulları aşiretinin bir kolunun bulunduğu Bayburt'un Yazyurdu Köyü'nü ziyaret etti. Köyün yakınındaki Fettahoğulları Balık Çiftliği'nde bölge milletvekilleri ve beraberindekilerle yemek yiyen Bahçeli, akrabalarıyla kucaklaştı. Fettahoğulları Vakfı Başkanı Nuh Fettahoğlu, Fettahoğulları sülalesinin 41 ile dağıldığını belirterek ``Toplam nüfusumuz 550 bini buluyor. Belirli zamanlarda biraraya geliyoruz. Sülalemizden çıkan Bahçeli'nin ziyaretinden ötürü gururluyuz, mutluyuz'' dedi. Akrabalarının bulunduğu bu köyden ayrılmak istemeyen ve yaklaşık üç saat burada kalan Bahçeli, köylü akrabalarıyla da bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Bahçeli, balık çiftliğindeki balıklara da yem attı.

Bahçeli'nin yaşlı akrabaları, aşiretin kökünün Göktürkler'e dayandığını belirttiler. Orta Asya'dan Şam ve Şam'ın Küfe kasabasına geldiklerini, oradan Maraş'a, Van'a, Trabzon'a, daha sonra da başka illere dağıldıklarını anlattılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!