Bahar ışığını kaçırmayın

Güncelleme Tarihi:

Bahar ışığını kaçırmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2002 11:51

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli, bahar mevsimindeki parlak güneş ışığının beyinde insanların duygu durumunu ilgilendiren biyokimyasal değişikliklere neden olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Verimli, baharın gelmesiyle birlikte insanlarda olumlu düşünce ve fikirler ile duyguların oluştuğunu kaydetti. Baharın hem doğanın renkten renge bürünmesi, hem de bitkilerin yeni baştan yeşeriyor olmasının insanların umutlarını canlandırdığını ve harekete geçirdiğini belirten Doç. Dr. Verimli, şöyle devam etti:

''Baharla birlikte beyin biyokimyası üzerinde doğrudan etkileri bulunan parlak güneş ışığı, insanların duygu durumlarını olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle insanın duygu durumunu ilgilendiren beyindeki biyokimyasal değişikliklere sebep oluyor. Böylece insanda depresyon ve kötü duyguları giderici olumlu etki yaratıyor. Bu etkidendolayı da insanlar karanlık kış aylarındaki zor, sıkıntılı ve karamsargünleri geride bırakıyorlar.''

1-2 SAAT PARLAK GÜNEŞ IŞIĞI ALIN

Parlak güneş ışığının insanlarda mizacı da olumlu yönde etkilediğini, hoş duygular yaşattığını, karamsarlıktan çıkardığını anlatan Doç. Dr. Arif Verimli, ''Bahardaki parlak güneş ışığının özellikle göze gelmesi gerekir. Cilde gelen güneş hiçbir işe yaramaz. Öğleden sonra 1-2 saat bu parlak güneş ışığının alınması insanların duygu durumlarına olumlu katkı sağlıyor'' dedi.

Doç. Dr. Arif Verimli, bahar aylarında kişiden kişiye değişen mevsimsel duygu durum bozuklukları da meydana geldiğini ancak, herşeyerağmen depresyonun kış aylarında bahar ve yaz aylarına oranla daha fazla yaşandığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!