Bahane değil gerçek: Başımız ağrıyor

Güncelleme Tarihi:

Bahane değil gerçek: Başımız ağrıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2001 00:00



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Sıva, Türkiye'de her yüz kişiden 16'sında migren görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Sıva, Baş Ağrısı Kulübü Eğitim toplantısında, migrenin, sosyoekonomik ve çalışma şartlarından kaynaklandığını ve 15-55 yaş arası insanlarda görüldüğünü belirtti. Sıva, ''Araştırmalarda, migrenli, bu hastalıktan dolayı ayda 5.4 gün çalışamıyor. Bu da Türkiye için yılda 100 trilyonluk ekonomik kayıp demektir'' dedi.

Migrenin yanı sıra küme tipi baş ağrıları bulunduğuna dikkati çeken Sıva, bu tür baş ağrısının insanı intihara kadar götürebileceğini söyledi. Türkiye'de 9 milyon insanda gerilim tipi baş ağrısı olduğunu bildiren Sıva, şöyle konuştu:

''Baş ağrısı erkeklerde, kadınlara oranla 2 kat daha fazladır. Sosyoekonomik ve çalışma hatalarından dolayı baş ağrısı oluşur. İnsanların yüzde 85'i baş ağrısında ilaç kullanıyor. Bunların yüzde 3'ü doktor tarafından verilen ilaçları, diğerleri ise kendi aldığı ilaçları kullanıyor. Gebelikte baş ağrısı veya migren için hastanın korunma riski yoksa, suda eritilen aspirin kullanılabilir.''

Eğitim toplantısına katılan Baş Ağrısı Kulübü üyesi doktorlar, baş ağrılarına karşı uygulanan tedavi yöntemlerini tartıştılar. Doktorlar, daha sonra Van, Hoşap Kalesi, Akdamar Adası ile öteki turistik yerleri gezdiler. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!