Bağış: Yumurtacıları transfer ettik

Güncelleme Tarihi:

Bağış: Yumurtacıları transfer ettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 17:57

Türkiye’de birbiri ardına gelen yumurtalı protestolar konusunda ilginç bir değerlendirme de Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış’tan geldi. Kopenhag’a yaptığı iki günlük ziyaret sırasında, hiçbir gösteri ya da protesto ile karşılaşmayan Bakan, “eskiden Türk Bakanları Avrupa’da, özellikle de Danimarka gibi kuzey ülkelerinde yumurtayla protesto ederlerdi. Anlaşılan, Kopenhag’daki yumurta geleneği Türkiye’ye kaymış, transfer olmuş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bağış, ATA uçağı ile Türkiye’ye dönerken gazetecilerle yaptığı sohbette, yumurtalı protestolar konusunda “bize yakışmıyor” yorumunu yaptı. Türk bakanların Avrupa seyahatlerinde eskiden benzer protestoların yaşandığını hatırlatan Bağış, “Türk yetkililere yumurtayı Avrupa’da Türkiye’nin düşmanları, küskünleri atardı. Şimdi Türkiye’de atılıyor” dedi.

“NE YUMURTA ATMAK, NE BUNA VERİLEN TEPKİLER YAKIŞMIYOR”

Türkiye’de herkesi “bir adım geri atmaya” ve olayları bir kez de bir adım geriden değerlendirmeye çağıran Bağış şöyle devam etti; “Türkiye’nin böyle bir imaja ihtiyacı yok. Bu olaylar bizim geleneğimize yakışmıyor. Buna karşı verilen tepkiler de yakışmıyor. Ne yumurta atmak, ne de buna verilen tepkiler yakışmıyor…”

“AVRUPALI’NIN DA DANIŞKASI OLURUZ”

Haberin Devamı

Bağış'ın Kopenhag'daki temaslarında en çok öne çıkan unsur ise, ekonomi oldu. Kriz Avrupa’yı o kadar vurmuş ki, Bağış ne zaman Türkiye’nin yüzde 11’lik büyüme oranından bahsetse, muhataplarının gözleri açılıyor. Ve “nasıl” sorusuyla başlayıp, “bize nasıl yansıyabilir?” sorusuna kayıyor sohbetler.
 
Egemen Bağış da, tam anlamıyla keyfini çıkarıyor bu durumun. Gerek resmi muhataplarıyla görüşmelerinde, gerek basına verdiği mülakatlarda, gerekse akademisyenlere yaptığı konuşmalarda hep Türkiye’nin ekonomik durumuna değiniyor. “Eskiden Türkiye’nin önüne AB üyeliği konusunda üç engel getirirdiniz diyor” ve devam ediyor, “Çok fakir ülke derdiniz, şimdi bizim ekonomimiz büyüyor, siz ekonomik krizle boğuşuyorsunuz. Çok büyük ülke derdiniz, şimdi o büyük ülkeye yani o büyük pazara ihtiyaç içindesiniz. Çok Müslüman derdiniz, ama biz bir günde Müslüman olmadık ki. 1960’larda üyelik başvurusu yaptığımızda da Müslümandık, tüm üyelik süreci boyunca da Müslümandık. Şimdi de Müslümanız. Üstelik, Avrupa’daki 30 milyon Müslüman da, dünyadaki 1.5 milyar Müslüman da Türkiye’nin üyelik sürecini dikkatle izliyor artık…”
 
Avrupa’nın boğuştuğu ekonomik kriz konusundaki bu girişten sonra ise, yarı şaka, yarı ciddi, veriyor asıl mesajı Bağış, “Sık dişini Avrupa, Seni kurtarmaya biz geliyoruz…”
 
Danimarka’dayız ya; Bu cümleyi, Danimarka’ya atıfta bulunarak güçlendiriyor Bakan.
Önce, Türkçe’de kullanılan “Danışka” kelimesinin anlamını anlatıyor Danimarkalılar’a. “Biz, Danışka’yı iyinin en iyisi anlamında kullanırız diyor” ve son tespiti yapıyor,
“Biz Türkler, Avrupalı’nın da danışkasıyız…”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!