Bağış kalp, yapay kalpli hastaya

Güncelleme Tarihi:

Bağış kalp, yapay kalpli hastaya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 13:12

EGE Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 16 ay önce yapay kalp takılan 57 yaşındaki Bekir Bozkurt, kendisi gibi Manisalı olan ve beyin ölümü gerçekleşen 44 yaşındaki Selahattin Koç'un bağışlanan kalbiyle hayat buldu.

Haberin Devamı

Bozkurt, bugün yeni bir hayata başlarken, Prof. Dr. Mustafa Özbaran, “Bekir Bozkurt, Türkiye'de yapay kalple en uzun süre yaşayan hasta. Avrupa'da da bu kadar uzun süre yapay kalple yaşayan hasta sayılı. Hastamızı kaybedecektik, yapay kalp yaşattı. Yaşamını böyle sürdürebilirdi, illa yeni kalp istedi. Nakil başarılı, sağlık durumu iyi” dedi.

Manisa'da geçirdiği beyin kanaması sonucu, kaldırıldığı Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Selahattin Koç'un organları, acılı ailesi tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlar İzmir'de 4 hastaya yaşam umudu oldu. Koç'un karaciğeri Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, kalbi ve bir böbreği Ege Üniversitesi Hastanesi, bir böbreği de İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygun alıcı buldu.

Haberin Devamı

Koç'un kalbi, Türkiye'de yapay kalple en uzun süre yaşayan hasta olan Manisalı evli ve 2 çocuk babası Bekir Bozkurt'a nakledildi. 2007 Mayıs'ta yapay kalp takıldığında DHA'nın görüştüğü DSİ'den emekli Bozkurt, 2 yıl önce başlayan kalp yetmezliği yüzünden her an kriz geçirip ölmeyi beklediğini söylemişti. Tuvalete bile gidemeyecek kadar ‘ağır vaka’ olduğunu, bu yüzden de yaşamının kabusa döndüğünü belirten Bozkurt, nakil için kalp bulunamaması yüzünden ölümle burun buruna yaşıyordu. Bozkurt'un nakil için kalp bulununcaya kadar önce hastane tipi, ardından da ev tipi yapay kalp takılarak hayata tutunması sağlanmıştı. Nitekim, yaklaşık 16 ay önce takılan yapay kalple normal yaşamını sürdürmeye başlayan Bozkurt, “Kalp nakli olmazsam öleceğim. Ama bu takılmasa kalp beklerken ölecektim. Bu yapay kalple yeniden yaşam buldum” demişti. Bozkurt bu kez bağış kalple hayat buldu.

Yine Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Bozkurt'un yapay kalbi bağış kalple değiştirilirken, hastanenin Kalp Nakil Grubu Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Türkiye'nin ilk yapay kalp merkezi olarak amaçlarına ulaştıklarını söyledi. Prof. Dr. Özbaran, Berlin Heart Center'ın Türkiye'deki üssü olan Yapay Kalp Merkezi'ni kadavradan bağışların yetersiz olması yüzünden kalp beklerken ölen hastaların sayısının sürekli artması üzerine kurduklarını belirtti. Merkezin ekibi Doç. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil (kardiyolog), Opr. Dr. Çağatay Engin, Opr. Dr. Fatih Ayık, Dr. Dilşat Amanvermez, Dr. Soysal Turhan, Dr. Serkan Ertugay, Dr. Börteçin Eygi, Dr. Pelin Kurtaran, Prof. Dr. Fatma Aşkar (anestezist), Organ Nakil Koordinatörü Sultan Karakula'dan oluşurken, Prof. Dr. Özbaran, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bekir Öztürk merkezimizde yapay kalp takıp ardından kalp nakli yaptığımız ilk hastamız. Daha önce Almanya'da yapay kalp takılmış bir nastaya nakil yapmıştık. Öztürk ayrıca yapay kalple Türkiye'de en uzun süre yaşayan hasta. Avrupa'da da böyle sayılı hasta var. Bekir Öztürk'ün geçen yıl durumu çok ağırdı. Kalp nakli yapsaydık yaşamazdı. Yapay kalp takarak durumunun düzelmesini sağladık. Ölecekken 1.5 yılı aşkın bir süre yapay kalple yaşadı. Önce hastanede, hastane tipi yapay kalp cihazına bağlıydı, taburcu ettiğimizde ev tipi yapay kalp takmıştık. Bununla şikayetleri azaldı, sağlık durumu iyice düzeldi. Yaşamını böyle de sürdürebilirdi, ama yeni bir kalp istedi. Uygun organ çıkınca hastamızı yapay kalpten ayırıp bağış organ naklettik. Nakil başarılı geçti, sağlık durumu iyi. Yapay kalp için yeni aday hastalarımız var.”

Haberin Devamı


Prof. Dr. Özbaran, Öztürk'ten önce ama aynı ay içinde, Bodrum'da oturan 61 yaşındaki Hasan Ulaş'a yapay kalp taktıklarını, hastalarının 5-6 ay sonra geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat ettiğini söyledi.


Öte yandan Selahattin Koç'un bağışlanan diğer organlarının dağıtıldıkları hastanelerdeki nakille ilgili çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!